Anita, o fată de 16 ani, a murit după ce a fost obligată să stea într-o „colibă pentru menstruaţie”, în Nepal

Anita, o fată de 16 ani, a murit după ce a fost obligată să stea într-o „colibă pentru menstruaţie”, în Nepal

O fată de 16 ani din Nepal a murit ca urmare a unei practici ilegale, denumite chhaupadi, prin care femeile aflate la menstruaţie sunt obligate să stea în colibe în afara casei lor, relatează The Guardian.

Se lucreaza „la foc automat” pe Bulevardul Castanilor. A fost decopertat asfaltul vechi aproape în totalitate

Anita Chand, din districtul Baitadi, în vestul ţării, la graniţa cu India, a murit miercuri muşcată de un şarpe în timp ce dormea. Moartea ei este primul deces raportat din cauza chhaupadi din 2019.

Nu o fi Volosevici „pe sufletul” tuturor, dar şi nouă ne place să găsim probleme la soluții! Cum o dai, tot nu e bine…

Chhaupadi se bazează pe credinţa veche de secole că femeile şi fetele sunt necurate şi nu trebuie atinse în timpul menstruaţiei. Nu li se permite să facă o serie de activităţi şi, în unele cazuri, sunt izgonite în „colibe pentru menstruaţie” pe toată durata acesteia. Această practică, care are legături cu hinduismul, este adânc înrădăcinată în vestul Nepalului.

Un student de la UPG, dealer de droguri în Ploieşti. Tânărul şi iubita lui au primit închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunității

Scoasă în afara legii în 2005, chhaupadi se pedepseşte cu până la trei luni de închisoare şi o amendă de de rupii nepaleze (20 de lire sterline), scrie The Guardian, preluat de

Poliţia districtului Baitadi a declarat că investighează moartea Anitei. Familia ei a negat că aceasta era la menstruaţie când a murit.

„Facem eforturi pentru a pune capăt acestei practici, dar mai (avem) multe de făcut”, a declarat Bina Bhatta, vicepreşedinte al municipalităţii rurale Pancheshwar din Baitadi.

Ultimul deces raportat din cauza chhaupadi a fost în 2019. Parwati Budha Rawat, în vârstă de 21 de ani, a murit după ce a petrecut trei nopţi într-o colibă în aer liber. Moartea ei a fost al cincilea caz raportat în acel an.

Femeile şi fetele au murit din cauza atacurilor animalelor şi a inhalării de fum după ce au aprins focuri în colibele fără ferestre.

Cumnatul lui Rawat a fost condamnat la trei luni de închisoare, iar moartea ei a determinat programe şi campanii la nivel naţional pentru a pune capăt acestei practici. Mii de colibe au fost distruse, dar se pare că acestea încep să fie reconstruite.

„După moartea lui Parwati, am distrus peste de colibe în zonă”, a declarat Pashupati Kunwar, care face campanie împotriva chhaupadi de 25 de ani. „Oamenii primeau informaţii despre menstruaţie şi despre lege. Brusc, a venit Covidul şi toată atenţia s-a focusat pe Covid. Apoi, oamenii au început să reconstruiască colibele sau au început să stea într-un şopron. După Covid, nu au mai existat programe şi campanii privind chhaupadi. Oamenii aproape că au încetat să mai vorbească despre asta”, arată activistul.

Radha Paudel, fondatoarea Global South Coalition for Dignified Menstruation, a declarat că guvernul din Nepal trebuie să facă mai mult decât să distribuie gratuit absorbante sanitare elevelor, un serviciu introdus în 2019. „Există o lege care a incriminat interdicţiile impuse femeilor în timpul ciclului şi, de asemenea, există politici, dar guvernul însuşi nu le pune în aplicare”, a acuzat ea.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191