ANRE amenință, din nou, cu obligativitatea repartitoarelor. Se invocă necesitatea economiei la căldură

ANRE amenință, din nou, cu obligativitatea repartitoarelor. Se invocă necesitatea economiei la căldură

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un nou proiect de ordin pentru calcularea repartizării costurilor cu energia termică în apartamentele contorizate, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024. Instituția se așteaptă la o creștere a contorizării individuale, dat fiind că amânarea repartitoarelor va expira la 31 decembrie 2023. ANRE susține, cu cinism, că avantajul robinetelor termostatice constă în închiderea acestora în funcție de prețul energiei termice.

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

ANRE a emis un nou regulament pentru repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum, cu valabilitate din 1 ianuarie 2024. Autoritatea consideră că numărul românilor care își vor monta repartitoare până atunci va crește considerabil, având în vedere că la 31 decembrie 2023 expiră amânarea obligativității achiziționării acestora de către populație. Dat fiind nemulțumirea generală față de instituirea obligativității contorizării individuale, este, însă, posibil, ca termenul să fie din nou prelungit.

Nanu şi Volosevici, în dialog cu sute de ploieşteni din cartierele Muzicanți şi Bereasca

”Având în vedere termenul prevăzut la art. 10 alin. (5) din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică a fost din nou amânat, până la 31 decembrie 2023, este de așteptat ca începând cu sezonul rece 2023-2024 să crească semnificativ numărul de condominii în care vor fi instalate robinete termostatice şi repartitoare de costuri. Termen prevăzut în Directiva 2012/27/UE pentru încheierea acțiunii de individualizare a consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit a fost 31.12.2016. Consumatorii finali pot realiza economii semnificative de energie termică prin utilizarea rațională a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și/sau apă caldă de consum, respectiv prin manevrarea robinetelor termostatice montate pe corpurile de încălzire în funcție de: confortul termic dorit, temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, contextul energetic actual, gradul de ocupare etc”, se arată în motivarea proiectului de ordin al ANRE.

În atenția Poliției Prahova/ „3000 de cetățeni au obținut ilegal domiciliu sau viză de flotant în Câmpina!”

”Avantaje” multiple

Potrivit ANRE, montarea repartitoarelor va asigura o repartizare echitabilă a consumurilor de încălzire și/sau de apă caldă de consum, coroborat cu utilizarea rațională de către consumatorii finali a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și/sau apă caldă de consum, care va avea impact în asigurarea suportabilității costurilor cu energia termică de către consumatorii finali. Totodată, utilizarea rațională de către consumatori a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și/sau apă caldă de consum va avea efect direct asupra reducerii consumului de energie termică și, implicit, asupra decarbonării sectorului de energie termică, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. ”Conform art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006, constituie contravenție, alta decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, precizează ANRE.

 

 

Dispare repartitorul comun

Noua modalitate de calcul pentru repartizarea consumurilor de energie termică pentru încălzire, emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, a avut la bază un studiu de specialitate și o analiză, pornind de la informațiile primite din partea prestatorilor. Printre nemulțumirile legate de repartizarea costurilor s-au numărat dificultățile legate de înțelegere a aparatului matematic complex, de stabilirea suprafețelor echivalente termic aferente conductelor de distribuție din subsoluri insalubre/greu accesibile, de realizarea inventarierii coloanelor de distribuție a încălzirii, în situația în care acestea sunt “mascate”/acoperite cu rigips sau zidărie. ”Pentru a reduce cât mai mult cheltuielile cu încălzirea, unii consumatori au procedat la închiderea robinetelor montate pe corpurile de încălzire și/sau la izolarea coloanelor de distribuție a încălzirii, fără a ține cont de disconfortul creat vecinilor și de degradare a imobilului. Astfel, noul regulament va elimina repartitorului comun și nu va mai permite izolarea coloanelor care traversează apartamentele, pentru ca acestea să aibă o sursă minimă de încălzire.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191