Aproape 80% dintre ucraineni cred că Volodimir Zelenski este responsabil pentru corupția din țară

Aproape 80% dintre ucraineni cred că Volodimir Zelenski este responsabil pentru corupția din țară

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în parteneriat cu Agenția SUA pentru Dezoltare Internațională, 89% dintre ucraineni percep corupția drept a doua cea mai gravă problemă cu care se confruntă țara, după războiul sângeros declanșat de Rusia, iar 94% dintre ei consideră corupția ca fiind „omniprezentă” în Ucraina. Un al doilea sondaj arată că 77,6% dintre ucraineni cred că Zelenski este „direct responsabil” de corupția din armată și guvern.

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Sondajul a fost publicat în timp ce Volodimir Zelenski anunța demiterea tuturor șefilor centrelor regionale de recrutare militară din Ucraina, în recenta sa campanie de eradicare a corupției, în urma acuzațiilor că oficialii au luat mită de la cei care nu voiau să ajungă pe front.

Ioana Neagu, umilita public de liberali acum 4 ani, s-a inscris in PNL inaintea alegerilor

Realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, în cooperare cu un proiect al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, studiul arată că „în ciuda unei îmbunătățiri a percepției publice privind prevalența corupției, 94% dintre respondenți consideră în continuare corupția ca fiind omniprezentă în Ucraina”, transmite BusinessInsider.

Primarul PNL „Tudorică”, de la Păuleşti, şi-a pus ginerele candidat la Primăria Blejoi, tot din partea PNL

Peste de persoane au participat la cercetare, inclusiv ucraineni strămutați în interiorul și în afara țării.

Într-un al doilea sondaj, peste trei sferturi dintre ucraineni au declarat că îl consideră pe Volodimir Zelenski responsabil pentru corupția din armată și guvern, potrivit agenției de presă Interfax.

Publicația a relatat că în acesta, 77,6% dintre ucraineni au declarat că președintele este „direct responsabil” pentru corupție.

Cercetarea a inclus interviuri cu ucraineni din 135 de localități din țară și a fost realizată de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev pentru think tank-ul «Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation».

„Amânarea soluționării problemelor care scad încrederea oamenilor în victorie îl va lovi și pe președinte însuși”, a spus Burkovskyi, directorul think tank-ului

„Îmbogăţirea ilegală, legalizarea fondurilor obţinute ilegal, profituri ilicite, transportul ilegal peste graniţă al recruţilor. Soluţia noastră: demitem toţi comisarii militari”, a anunţat Zelenski pe Telegram, după o anchetă anticorupţie.

Preşedintele ucrainean a afirmat că au fost declanşate 112 cercetări penale în urma unei inspecţii realizate de organele anticorupţie ucrainene, serviciile de securitate (SBU) şi procuratură.

„Sunt abuzuri în diferite regiuni. Doneţk, Poltava, Vinita, Odesa, Kiev”, a denunţat el, cerându-i comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, să înlocuiască oficialii demişi cu veterani ai războiului declanşat de Rusia.

„Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că în vremuri de război, cinismul şi corupţia reprezintă trădare”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Potrivit acestuia, recrutarea militară trebuie organizată de „soldaţi care au fost pe front sau care nu mai pot fi în tranşee pentru că şi-au pierdut sănătatea sau un membru”.

„Corupția în recrutarea militară va fi eliminată. Șefii tuturor centrelor regionale de recrutare vor fi concediați și înlocuiți cu războinici curajoși care și-au pierdut sănătatea în prima linie, dar și-au păstrat demnitatea” a transmis Zelenski pe Twitter.

Luna trecută, anchetatorii ucraineni l-au reținut pe fostul comisar militar al regiunii Odesa sub acuzația de îmbogățire ilegală, neglijență în serviciu și sustragere de la serviciul militar. Presa arată că el și familia sa și-au cumpărat proprietăți în Spania și automobile de lux în valoare de 4 milioane de dolari.

În Ucraina există de comisari militari, dintre care 135 au fost puși sub supraveghere de către Agenția Națională de Prevenire a Corupției.

Scandalurile de corupție au afectat Ucraina în ultimii ani, iar președintele Joe Biden a declarat în 2015 că acest fenomen macină țara „ca un cancer”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191