Banul la saltea, flit la rate uriașe: 6 din 10 locuințe din România s-au cumpărat cu banii jos

Banul la saltea, flit la rate uriașe: 6 din 10 locuințe din România s-au cumpărat cu banii jos

Aproape 60% dintre locuinţele vândute în România în perioada ianuarie-martie au fost cumpărate cu fonduri provenind exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la o finanţare ipotecară prin banci. Cel mai mare procent de locuinţe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Braşov.

În atenția Prefecturii Prahova, Garzii de Mediu, ANAF, ISC! Activități ilegale pe malul râului Teleajen, ale firmei Vierstein Bau

Potrivit unui raport realizat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), citat de ZF, procentul locuinţelor cumpărate printr-un credit ipotecar la nivel naţional în primele trei luni din 2023 a fost de cel mult 41,8%, proporţia fiind în realitate mai redusă, ţinând cont că totalul ipotecile intabulate în perioada amintită include şi creditele de consum cu ipotecă şi refinanţările ipotecare.

ONEA, DISTRUS DE FETIS – Fosta sefa AEP Ana Maria Patru a luat achitare pe linie. Judecatorul TMB Cristian Balan a constatat ca procurorii Lucian Onea si Cerasela Raileanu de la DNA Ploiesti au trimis-o in judecata pe Patru pentru un trafic de influenta inexistent

Raportat la principalele pieţe rezidenţiale din ţară, cel mai mare procent de locuinţe cumpărate cu cash s-a înregistrat în Braşov, unde peste 69,5% dintre casele şi apartamentele vândute în primele trei luni din 2023 au fost achiziţionate cu fonduri proprii.

3,3 milioane de euro pentru modernizarea Bulevardului Castanilor. Primaria a lansat licitatia/ Lucrarile vor dura maxim 3 luni

La polul opus, cel mai mic procent de tranzacţii realizate exclusiv din resurse proprii a fost înregistrat în Cluj, de peste 51,6%, sub 48,8% dintre locuinţele tranzacţionate aici fiind cumpărate printr-un credit ipotecar, mai relevă analiza SVN.

În zona Bucureşti-Ilfov, peste 50,2% din tranzacţiile cu locuinţe încheiate în trimestrul I au fost realizate exclusiv din fonduri proprii, în timp ce un procent de cel mult 49,8% dintre locuinţele vândute au fost cumpărate prin credit ipotecar.

”România are un potenţial de dublare sau triplare a pieţei ipotecarelor în următorul deceniu, ţinând cont că ocupăm penultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului pe care creditarea îl deţine din PIB. Dacă la noi acest procent este în jurul valorii de 10%, media UE este de aproximativ 20%, în timp ce în unele state se ajunge şi la 40%”, spune Cătălin Marin, managing partner SVN Romania I Credit & Financial Solutions.

Volumul creditelor ipotecare noi acordate în primul trimestru din 2023 s-a ridicat la aproximativ 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Centrale sintetizate de SVN Romania Î Credit & Financial Solutions, volum care este cu 1,3% mai mare comparativ cu perioada similară din 2022.

2023 a debutat cu o creştere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022, mai relevă analiza companie.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191