BBC: Cum a executat Hamas atacul pe care nimeni nu-l credea posibil. Bariere dărâmate cu buldozerul, baze cucerite pe motocicletă

BBC: Cum a executat Hamas atacul pe care nimeni nu-l credea posibil. Bariere dărâmate cu buldozerul, baze cucerite pe motocicletă

Mulți israelieni dormeau când a început. Sâmbătă era Sabatul evreiesc și, de asemenea, o zi de sărbătoare sfântă, ceea ce înseamnă că familiile plănuiau să petreacă timp împreună acasă sau la sinagogă, iar prietenii să se întâlnească. Însă în zorii zilei, o ploaie de rachete a semnalat începutul unui atac fără precedent prin amploarea și coordonarea sa. De ani de zile, Israelul a fortificat granița cu mica enclavă palestiniană din Gaza. În câteva ore, mitul impenetrabilității graniței a fost demontat. BBC News a analizat imaginile filmate de militanți și civili de la fața locului pentru a reconstitui modul în care Hamas a coordonat cel mai sofisticat atac din Gaza asupra teritoriului Israelului.

Cum cheltuie PNL banii partidului: Plăteşte figuranți să facă circ prin Ploieşti. Doar urmează an electoral…

Rachetele lansate de Hamas au început să zboare în jurul orei locale 06:30. Organizația militantă islamistă Hamas – care controlează Gaza și care este desemnată ca grupare teroristă în SUA, UE, Marea Britanie și în alte părți ale lumii – folosește frecvent această tactică.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Rachete rudimentare se străduiesc adesea să evite sistemul avansat de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului, dar de data aceasta au fost lansate mii de rachete într-un interval scurt de timp, pentru a-l copleși.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Dimensiunea atacului sugerează că a fost planificat, iar rachetele stocate luni de zile. Hamas susține că a tras de rachete în prima rundă (Israelul spune că a fost vorba de jumătate din acest număr).

Sirenele de raid aerian au început să sune până la Tel Aviv – la 60 km de Gaza – și în vestul Ierusalimului, iar deasupra orașelor în care au avut loc lovituri directe s-a văzut fum.

În timp ce rachetele continuau să fie lansate, luptătorii se adunau în zonele pe unde plănuiau să pătrundă prin bariera puternic fortificată din Gaza.

Deși Israelul și-a retras trupele și coloniștii din Gaza în 2005, el controlează în continuare spațiul aerian, frontiera comună și țărmul enclavei.

Pe lângă patrulele militare regulate în jurul perimetrului – care este un zid de beton în unele locuri și un gard în altele – există, de asemenea, o rețea de camere de luat vederi și cenzori pentru a preveni incursiunile.

Dar, în câteva ore, bariera a fost trecută în nenumărate rânduri.

Cum a reușit Hamas să treacă?

Unii luptători Hamas au încercat să ocolească complet bariera, inclusiv zburând deasupra ei cu parapante (imagini neverificate arată cel puțin șapte zboruri în derivă deasupra Israelului, notează BBC) și cu barca. Forțele de apărare israeliene au declarat că au respins două încercări ale Hamas de a trece în Israel prin debarcarea navelor pe plajă.

Dar ceea ce diferențiază acest atac au fost cele câteva atacuri directe și coordonate asupra punctelor de trecere a barierei.

La ora locală 05:50, un cont de Telegram asociat cu aripa armată a Hamas a postat primele imagini de la sol, realizate la Kerem Shalom – cel mai sudic dintre punctele de trecere din Gaza. Acestea arătau militanți depășind un punct de control și corpurile însângerate a doi soldați israelieni pe jos.

O altă imagine a arătat cel puțin cinci motociclete, fiecare transportând doi militanți înarmați cu puști, trecând printr-o gaură care fusese tăiată în secțiunea de gard de sârmă a barierei.

Într-o secțiune mai puțin păzită, un buldozer a fost filmat demolând o porțiune de gard de sârmă ghimpată. Zeci de oameni aparent neînarmați s-au adunat acolo, iar unii au început să alerge prin deschizătura de sârmă.

La Erez – cea mai nordică dintre trecerile din Gaza, la aproximativ 43,4 km de Kerem Shalom – Hamas a ocupat o altă trecere.

Imaginile au fost postate pe unul dintre canalele de propagandă ale grupului. Aceasta arată o explozie la bariera de beton, care a servit drept semnal pentru începerea asaltului, iar un militant poate fi văzut apoi făcând semn unui grup de luptători să se îndrepte spre locul exploziei.

Opt bărbați îmbrăcați în veste antiglonț și purtând puști aleargă spre punctul de control puternic fortificat și trag asupra trupelor israeliene.

Mai târziu, în videoclip, se văd cadavrele soldaților israelieni zăcând pe podea, în timp ce militanții, în mod clar organizați și antrenați, trec din cameră în cameră și ocupă complexul.

Gaza are șapte puncte de trecere oficiale – șase sunt controlate de Israel, iar unul spre Egipt este controlat de Cairo. Dar, în decurs de câteva ore, Hamas a găsit modalități de a intra pe teritoriul israelian pe toată lungimea barierei.

Atacuri în adâncul teritoriului israelian

Luptătorii Hamas au ieșit din Gaza în toate direcțiile. BBC precizează că, potrivit autorităților israeliene, militanții au atacat 27 locații diferite, aparent cu ordinul de a ucide la vedere.

Cel mai departe punct în care a ajuns Hamas a fost orașul Ofakim, care se află la 22,5 km est de Gaza.

În Sderot, militanții au fost văzuți stând în picioare pe spatele unei camionete care traversa orașul, situat la aproximativ 3 km la est de Gaza.

Aproximativ o duzină de luptători înarmați au fost văzuți împrăștiindu-se pe străzile goale din Ashkelon, chiar la nord de punctul de trecere Erez, care tocmai fusese luat cu asalt.

Scene similare s-au repetat în tot sudul Israelului, iar civilii au fost sfătuiți de armată să se ascundă în case.

La un festival de muzică de lângă Re’im, bărbați înarmați au tras în voie asupra unui grup mare de tineri care se adunaseră în deșert. Un martor ocular a povestit pentru BBC cum militanții se deplasau cu o furgonetă încărcată cu arme și au petrecut trei ore căutând în zonă alți israelieni pe care să îi ucidă.

Soldați și civili luați prizonieri

Hamas a luat ostatici din mai multe locuri, inclusiv de la festivalul de. muzică, și i-au dus înapoi în Gaza. Israelul spune că 100 de persoane – soldați și civili – au fost răpite.

Imagini filmate în orașul Be’ri și verificate de BBC arată aproximativ patru civili care sunt luați cu forța de militanți.

Pe internet au circulat mai multe videoclipuri cu israelieni, unii dintre ei grav răniți, care sunt purtați pe străzile aglomerate din Gaza.

Alte atrocități neverificate, prea dure pentru a fi publicate, au fost surprinse de camerele de luat vederi, inclusiv un șofer care a fost scos din mașină și i s-a tăiat gâtul, iar cadavrele civililor și soldaților morți au fost profanate, mai scrie BBC.

Pe lângă faptul că a vizat comunități israeliene, Hamas a atacat și două situri militare: o bază la Zikim și o alta la Re’im.

Imagini filmate din apropierea Re’im arată consecințele, cu mai multe mașini incendiate împrăștiate de-a lungul drumului către bază. Nu este clar câte persoane au fost ucise în timpul luptelor.

Canalele de socializare ale Hamas au distribuit în mod repetat imagini cu soldați israelieni morți. BBC News nu a putut verifica aceste imagini.

În doar câteva ore de la începerea barajului de rachete, sute de israelieni au murit și totul s-a întâmplat într-un mod pe care nimeni nu l-a crezut posibil.

Ajutorul a început să sosească în regiunea sudică atacată după câteva ore, dar Hamas, pentru o vreme, a controlat efectiv bucăți de teritoriu israelian, în afara Gaza.

Viteza și violența atacului surpriză au uimit Israelul. Întrebări legate de cum s-a putut întâmpla acest lucru vor fi puse ani de zile. Sâmbătă dimineață, premierul israelian Benjamin Netanyahu declara: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Suntem în război”.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191