„Bolidul taliban“, prima mașină sport din Afganistan. Mașina are un motor de la o Toyota Corolla din 2000

„Bolidul taliban“, prima mașină sport din Afganistan. Mașina are un motor de la o Toyota Corolla din 2000

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt oficial al talibanilor, a distribuit pe Twitter un videoclip cu mașina care face drifturi în zăpadă. El a declarat că mașina este o onoare pentru țară, potrivit The Telegraph.

Surse PhOnline.ro/ PSD şi PNL anunță azi comasarea alegerilor şi liste comune la europarlamentare şi locale

Vehiculul, denumit Mada 9, a fost construit pe parcursul a cinci ani de o companie numită Entop, cu o echipă de 30 de ingineri și designeri de la Institutul Tehnic Vocațional din Afganistan, potrivit unui reportaj realizat de Tolo News, un canal de știri local din Afganistan, scrie businessinsider.com.

Sondaj CURS/ Românii vor comasarea alegerilor. PSD conduce detaşat. PNL coboară la egalitate cu AUR

Directorul școlii, Ghulam Haidar Shahamat, a declarat pentru acest post de televiziune că motorul este „suficient de puternic” pentru a permite șoferului să mărească viteza. Însă, a precizat el, motorul provine de la o Toyota Corolla din 2000.

Luju.ro: ÎN LOC SĂ FIE ÎN PUŞCĂRIE, NEGULESCU AMENINȚĂ– Mesaj trimis de paraditorul „Portocală” fostului premier Victor Ponta

„Scopul principal este de a instala un motor electric în el”, a adăugat el.

Nu este clar care sunt specificațiile mașinii sau cât de repede poate merge. Nu există înregistrări video cu mașina care se deplasează la viteze mari sau care face manevre dificile în afară de videoclipul împărtășit de purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Mohammad Riza Ahmadi, designerul lui Mada 9, a declarat pentru Tolo News că speră ca mașina să fie un far pentru țara aflată în conflict.

„Această mașină va fi un ambasador și va conduce prin Afganistan și va transmite oamenilor valoarea cunoașterii”, a spus el.

Un videoclip promoțional al mașinii începe cu o filmare a podelei din deșert, presărată cu gloanțe, înainte de a se apropia de un bărbat. După ce acesta traversează un drum plin de gloanțe, bărbatul se îndreaptă spre un vehicul acoperit pentru a dezvălui în cele din urmă Mada 9.

Economia Afganistanului s-a prăbușit de la preluarea țării de către talibani în august 2021. Potrivit Insitutului pentru Pace al SUA, economia țării s-a redus cu 20-30% în decurs de un an sub controlul regimului.

Mai mult de un milion de afgani au fugit din țară între octombrie 2021 și ianuarie 2022, a relatat The New York Times, citând cercetători în domeniul migrației.

În ianuarie 2022, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă către națiuni cu privire la starea dezastruoasă a țării.

„La șase luni de la preluarea puterii de către talibani, Afganistanul atârnă de un fir de ață”, a spus el. „Pentru afgani, viața de zi cu zi a devenit un iad înghețat”.

Ahmadi, designerul mașinii, a declarat pentru Tolo News că mașina a primit oferte, dar că nu este de vânzare. Mada 9 va fi expusă în tot Afganistanul și poate va fi expusă la nivel internațional, a spus el.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191