CALCUL. Cu cât se vinde acum un apartament cu 3 camere din București, scos la vânzare la începutul anului cu 125.000 de euro

CALCUL. Cu cât se vinde acum un apartament cu 3 camere din București, scos la vânzare la începutul anului cu 125.000 de euro

Sergiu și-a achiziționat recent un apartament cu trei camere în sectorul 6 al Capitalei. Nu a vrut o locuinţă într-un bloc vechi din mai multe motive. 

Acuzații grave la adresa Spitalului Municipal Câmpina: „Şpagă la greu! Începând de la portar şi infirmiere, până la ultimul medic!”

Sergiu: În general blocurile vechi sunt mai strânse, nu sunt așa moderne înăuntru. Am căutat vreo șase luni până am găsit ce trebuie. Apartamentul a fost de euro. 

Spune NU drogurilor, cât încă mai poți!/ Directorul Gabriel Țaga, interviu exclusiv. Cum se „prezintă” Colegiul „Mihai Viteazul” la acest capitol

În plus, a luat în calcul şi situaţia ca iarna să nu aibă căldură şi apă caldă, aşa cum se întâmplă în multe cartiere din Bucureşti. Iar ca el gândesc mulţi alţi cumpărături, care se feresc de imobile mai vechi de 20 de ani. 

ITM Prahova: De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut se stabileşte la 3.300 lei

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Ne aflăm într-un apartament cu trei camere din sectorul 2 al Capitalei, dintr-un bloc din anul 1980. Prețul de listă al acestui apartament este de euro și a fost listat acum aproximativ cinci luni. Astăzi, specialiștii spun că nu se va vinde cu mai mult de de euro.

Românii, prudenți la achizițiile imobiliare și mai puțin dispuși să se împrumute la bănci

În plus, dobânzile mari, gradul de îndatorare ridicat dar şi modificările fiscale pe care Guvernul vrea să le introducă îi fac pe români mai prudenţi şi mai puţin dispuşi să se împrumute de la bănci. Din acest motiv, găsim apartamente cu trei camere, în blocuri construite în 1980 de exemplu, care se vând mai ieftin decât în urmă cu două luni. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2014. 

Toma Filipovici, președinte Asociația Agenților Imobiliari: Anul trecut pe vremea aceasta s-ar fi vândut probabil în două-trei săptămâni, acum e nevoie de trei, patru luni și vedem o ajustare a prețului de tranzacție față de prețul de listă mai mare. Procentele sunt undeva între patru și șase la sută. Dacă există modificări neintabulate, procedura de a actualiza cadastrul este mult mai anevoioasă, costă. 

Sunt însă destui cumpărători care achită cash, mai ales cei care sunt la a doua sau a treia locuinţă. 

Georgian Marcu, consultant imobiliar: Procentul investitorilor în piață a fost undeva la 10-15% din totalul cumpărător, cred că la momentul actual o bună parte dintre investitori au dispărut, așteptând să vadă exact ce se va întâmpla cu piata imobiliară. Să nu uităm că zilele acestea vorbim despre 5, 6, 7 modificări ale Codului Fiscal de pe o zi pe alta, care pot avea un impact negativ. Până nu o să avem o formă clară, nu cred că o să se ia prea multe decizii de achiziție. 

Chirii tot mai scumpe în București

Dacă tranzacțiile scad, cererea pentru chirii crește și evident, și prețul. Sumele au crescut, în medie, cu 13% de la un an la altul. 

În iulie, doar patru cartiere bucureștene au înregistrat creșteri de prețuri pentru apartamentele scoase la vânzare: Berceni, Dristor, Iancului și Mihai Bravu. Majorările au fost cu doar două procente. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191