Campanie IJP Prahova/ Amenzi drastice pentru stapanii de animale care nu respecta aceste reguli

Campanie IJP Prahova/ Amenzi drastice pentru stapanii de animale care nu respecta aceste reguli

ACȚIUNE DE INFORMARE A PROPRIETARILOR DE CABALINE

Primaria Albesti Paleologu, amendata de Garda de Mediu Prahova! Tone de deseuri, descoperite in Cricovul Sarat

Ieri, între orele 10.00-13.00, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Prahova, împreună cu polițiștii Secțiilor de poliție rurală Bălțești și Drajna au desfășurat o acțiune, pe raza comunelor Bălțești, Măgurele, Izvoarele și Măneciu.

Activitatea Lukoil Ploiesti, in pericol, din cauza embargoului UE asupra titeiului rusesc?

Aviz amatorilor! O consilieră USR a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței

Activitatea a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare și educație în ceea ce privește drepturile și obligațiile proprietarilor/deținătorilor de cabaline.

În cadrul acțiunii au fost instruiți 36 de proprietari de cabaline, cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, a H.G. nr.984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, dar și cu privire la respectarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, polițiștii prahoveni au atras atenția asupra obligației deținătorilor și proprietarilor de animale de a nu le lăsa nesupravegheate sau în libertate, pe drumurile publice sau pe terenurile agricole, acestea putând prezenta pericol pentru persoane sau bunuri, caz în care vor fi aplicate măsuri contravenționale sau penale, după caz.

Totodată, le-au adus la cunoștință faptul că, în conformitate cu art. 5 din Legea 205/2004, deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:
a) un adăpost corespunzător;
b) hrană și apă suficiente;
c) posibilitatea de mișcare suficientă;
d) îngrijire și atenție;
e) asistență medicală.

De asemenea, deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi, aducându-le în atenție faptul că începând cu luna mai 2022, au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra animalelor.

Acțiunile pe linia informării cetățenilor cu privire la respectarea legislației privind deținerea și înregistrarea animalelor continuă și în perioada următoare.