Ce înseamnă eticheta „DOR”, pe care o vom vedea tot mai des lipită pe produsele de la supermarket

Ce înseamnă eticheta „DOR”, pe care o vom vedea tot mai des lipită pe produsele de la supermarket

Apare o nouă etichetă lipită pe produsele din supermarket. Dar ce înseamnă acest logo? Potrivit unei legi adoptate miercuri, 5 decembrie 2023, prin noua etichetă se dorește promovarea produselor autohtone.

Cele 5 greşeli din campania lui Geoană

”DOR” înseamnă ”De Origine România”. Eticheta îi ajută pe români să distingă mai ușor produsele fabricate exclusiv la noi în țară.

Roberta Anastase dată jos de la conducerea PNL Ploieşti. Mircea Roşca, preşedintele PNL Prahova: „A avut rezultate foarte slabe la alegerile locale”

Ce produse primesc eticheta DOR?

PSD Prahova a început campania de strângere a semnăturilor pentru Marcel Ciolacu

Pentru ca un produs să primescă eticheta DOR trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, materia primă trebuie să aibă origine românescă.

Mai exact, în cazul mezelurilor, carnea să provină de la animale care au fost crescute în ţară. În plus, procesarea trebuie să fie făcută tot pe teritoriul României.

Chiar şi un cozonac poate avea lipită eticheta DOR. Dar doar dacă făina din care este confecționat provine de la cereale cultivate în România, iar laptele și ouăle sunt provenite de la animale crescute local.

Chiar și nucile trebuie să aibă origine românească. Ingrediente precum stafidele, zahărul sau esențele, dacă nu sunt autohtone, nu pot reprezenta mai mult de 25% din totalul ingredientelor.

Când apare logo-ul DOR?

Primele produse cu eticheta DOR ar trebui să apară la începutul anului următor. Până atunci, producătorii trebuie să depună dosarul la Ministerul Agriculturii pentru a obține certificatul în acest sens.

„E vorba de o schemă voluntară. Ajută la promovarea produselor româneşti la raft”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191