Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător

Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător

Când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, în 2016, la Moscova a fost sărbătoare. După opt ani, două alegeri și un război în Ucraina, situația nu mai pare la fel de favorabilă pentru Kremlin, relatează Politico.

PNL consideră că America nu este un partener de încredere pentru România. Siegfried Mureşan îl atacă pe Trump Jr.

Deși s-ar putea crede că președintele rus Vladimir Putin își dorește o victorie a lui Trump, realitatea este că niciunul dintre cei doi posibili viitori președinți nu va face tot ceea ce își dorește Moscova.

Trump jr., reacție pe Twitter (X) după decizia CCR: „Încă o tentativă soroşistă/marxistă de a anula voința alegătorilor! Ea (Lasconi) va pierde alegerile şi ei o ştiu”!

Trump, un președinte care  nu se ține de cuvânt

În ceea ce-l privește pe Trump, de la prima sa campanie prezidențială s-a bucurat de un anumit nivel de admirație din partea Moscovei. Mai precis, Putin admiră admirația lui Trump față de Putin.

De ce nu o sustin PSD-istii pe Elena Lasconi: „Nu suntem slugile nimanui!”

„Putin este un om scund și vanitos”, spune Nina Hrușciova, profesoară la New School din New York și strănepoata fostului premier sovietic Nikita Hrușciov.

„Kremlinului îi place faptul că Trump, un om înalt și bogat, are o admirație absolută față de Putin”, a adăugat ea.

Și, dacă aura de om puternic și bogat a lui Trump, cu bronzul lui fals, nu place puritanilor din Europa de Vest, elita rusă nu este străină de manifestările ostentative ale bogăției și nici de tendințele autocratice ale politicienilor.

Dar cel mai mare avantaj pentru Kremlin, când vine vorba de Trump, este poziția sa față de Ucraina. Candidatul republican s-a angajat să pună capăt războiului într-o singură zi, probabil forțând Kievul să facă concesii teritoriale. Colegul său pentru funcția de vicepreședinte, JD Vance, critică înverșunat acordarea de noi ajutoare pentru Ucraina.

Citește inteligent cu Newsletter-ul

îți oferă posibilitatea să-ți alegi ce dorești să citești, când îți dorești

Abonează-te la Newsletter-ul

Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de

Află mai multe

„Putin are nevoie disperată de o victorie”, spune Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri la Kremlin.

„Un conflict prelungit pe care nu îl poate câștiga nu îl ajută să-și păstreze legitimitatea”, adaugă el.

Există, totuși, un dezavantaj în ceea ce-l privește pe Trump, iar Moscova știe asta: nu își ține întotdeauna promisiunile. De exemplu, nu a fost de ajutor în ceea ce privește repararea relațiilor cu Rusia și ridicarea sancțiunilor occidentale după anexarea ilegală a Crimeei.

Opt ani mai târziu, Moscova are îndoieli că ostilitatea Washingtonului va fi înlăturată chiar și de cel mai prietenos președinte cu Kremlinul.

„Alegerile nu vor schimba nimic pentru Rusia, deoarece candidații reflectă pe deplin consensul bipartizan că țara noastră trebuie învinsă”, a scris Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, într-o postare pe Telegram.

„Oricine va câștiga alegerile, nu vedem nicio posibilitate ca America să-și schimbe cursul rusofob”, a spus și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Cum crede Putin că i-ar putea fi de ajutor Kamala Harris

Pe Kamala Harris, Putin a declarat ironic că „o susține”.

Președintele Joe Biden a fost „favoritul nostru, dacă se poate numi așa”, a spus Putin la Forumul Economic de Est de la Vladivostok, un eveniment menit să încurajeze investițiile în regiunile de est ale Rusiei. După ce Biden a renunțat la cursă, Putin a spus că Rusia va face ceea ce președintele democrat le-a cerut adepților săi – și anume să o „susțină” pe Harris.

„Are un râs atât de expresiv și molipsitor, care arată că se descurcă bine”, a spus el, stârnind râsete din partea publicului său.

Gallyamov, fostul scriitor de discursuri de la Kremlin, a explicat comentariile lui Putin: „Este o operațiune tradițională de acoperire a KGB, de pe urma căreia care ar trebui să beneficieze Trump”.

Dar Hrușciova a spus că ar putea, totuși, să conțină un sâmbure de adevăr.

Promisiunea lui Trump că va pune rapid capăt războiului din Ucraina ar putea să nu fie rezultatul preferat al lui Putin.

„El a făcut din război piesa centrală a moștenirii sale, așa că va purta război atât timp cât are nevoie, cât dorește și cât poate”, a spus Hrușciova.

Harris ar putea ajuta la asta, extinzând un status quo despre care Moscova crede este în favoarea sa, pe măsură ce hotărârea occidentală împotriva Rusiei slăbește.În plus, Harris îi oferă lui Putin justificare pentru războiul său nesfârșit împotriva a ceea ce el numește „hegemonia americană”.

Oricare ar fi preferințele sale, Kremlinul crede cu siguranță că are o miză în joc. Experții americani de din domeniul informațiiloor și tehnologiei au acuzat Rusia că continuă să răspândească clipuri false și dezinformări menite să influențeze campania electorală.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191