Cel puțin 14 morți și mai mulți răniți în atacul armat din Praga. Atacatorul, un student ceh, a fost eliminat

Cel puțin 14 morți și mai mulți răniți în atacul armat din Praga. Atacatorul, un student ceh, a fost eliminat

ACTUALIZARE Cel puțin 14 oameni au fost uciși, iar alți 25 au fost răniți, joi, după ce un bărbat înarmat a deschis focul la Universitatea Carolină din Praga, Cehia, relatează BBC și The Guardian. Atacatorul, un student ceh, a fost eliminat.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Ce știm despre atacul armat din Praga

  • Peste 14 persoane au fost ucise și 25 rănite în atacul armat de la Universitatea Carolină din Praga. Clădirea se află în Piața Jan Palach.
  • Poliția a primit primele informații despre atac la ora locală 14:59. Autoritățile au ajuns la fața locului în câteva minute.
  • Studenților și cadrelor didactice li s-a spus să se închidă în camere, să plaseze mobilierul în fața ușilor și să stingă luminile. Ulterior, aceștia au fost evacuați din clădire.
  • Presupusul autor al atacului este un student de 24 de ani al universității, care a fost inspirat de împușcături similare din străinătate.
  • În cursul zilei, a fost găsit cadavrul tatălui suspectului într-o casă dintr-un orășel situat la vest de Praga.
  • Poliția a ordonat evacuarea unei clădiri universitare din capitală, unde suspectul urma să participe la o prelegere. Cu toate acestea, suspectul a deschis focul într-o altă clădire și a fost apoi declarat mort la ora 15:20.
  • Este cel mai grav atac armat de la independența Cehiei, în urmă cu 30 de ani.
  • Președintele ceh Petr Pavel s-a declarat „șocat de evenimente” și a transmis „sincere condoleanțe”. 
  • Poliția cehă investighează dacă suspectul este responsabil pentru uciderea unui bărbat și a fetiței sale într-o pădure de lângă Praga, săptămâna trecută.

Atacatorul din Praga ar avea legătură cu două crime comise săptămâna trecută

ACTUALIZARE 23:02 Autoritățile cehe au declarat în această seară că atacatorul de la universitatea din Praga ar putea fi responsabil pentru moartea a două persoane, găsite fără viață săptămâna trecută în pădurea Klánovice de lângă capitala Cehiei. 

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

Este vorba despre un bărbat și fetița lui. Potrivit poliției, suspectul și-ar fi ales victimele la întâmplare.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Bilanțul victimelor, revizuit

ACTUALIZARE 22:35 Poliția cehă a revenit asupra bilanțului victimelor în atacul armat de la Universitatea Carolină din Praga și a anunțat, joi seară, că 14 persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite, relatează BBC. 

„În acest moment, pot confirma că au fost 14 victime ale acestei crime oribile și 25 de răniți, dintre care zece grav”, a declarat presei șeful poliției, Martin Vondrasek.

În acest moment, nu e clar dacă atacatorul este trecut în rândul victimelor sau nu.

Arme găsite la universitate

ACTUALIZARE 22:04 În cadrul conferinței de presă din această seară, ministrul ceh de interne Vit Rakusan a declarat că un număr mare de arme a fost găsit în clădirea universității.

„Am fi putut avea mult mai multe victime fără o reacție rapidă a poliției”, a spus Rakusan.

„Tragedia este profundă”

ACTUALIZARE 21:04 Ministrul ceh de interne Vit Rakusan a transmis condoleanțe tuturor victimelor „acestui act nebunesc fără precedent, pe care Republica Cehă nu l-a cunoscut niciodată în istoria sa”.

„Tragedia este profundă, tragedia va avea cu siguranță multe alte consecințe pentru atmosfera din școală, pentru cei dragi, pentru cei care au fost evacuați din clădire și care au asistat la tragicul eveniment”, mai spune el. 

Vit Rakusan spune că tirurile nu au avut legătură, aparent, cu „terorismul internaţional”.

ACTUALIZARE 19:55 Șeful poliției cehe Martin Vondrášek a declarat, în cadrul unei conferințe de presă,  că suspectul, un student în vârstă de 24 de ani, trebuia să plece de la casa sa din Hostoun, un mic oraș la vest de Praga, pentru a merge la școală. El descris modul în care s-au desfășurat evenimentele:

La ora 12:40, poliția a găsit corpul fără viață al tatălui său în casă.

Poliția a aflat apoi că suspectul trebuia să aibă o prelegere la universitate la ora 14:00, a mers acolo și a ordonat evacuarea clădirii respective.

Cu toate acestea, suspectul s-a dus într-o altă clădire a universității, unde a deschis focul.

Poliția a primit primele informații despre acest atac la ora 14:59.

Primii ofițeri au ajuns la fața locului în câteva minute, iar o echipă Swat în 12 minute.

La ora 15:20, poliția a primit informația că trupul fără viață al atacatorului se afla pe un pervaz al clădirii.

Deși atacatorul pare să se fi sinucis, polițiștii au tras și focuri de armă, astfel că nu este clar care a fost cauza imediată a morții suspectului.

„Am crezut că împușcăturile în masă nu ne privesc”

ACTUALIZARE 19:50 Autoritățile din Cehia au reacționat după atacul în masă, soldat cu 15 morți. 

Primarul orașului Praga, Bohuslav Svoboda, a declarat presei cehe: „Întotdeauna am crezut că acesta este un lucru care nu ne privește. Acum se dovedește că, din păcate, lumea noastră se schimbă și ea, iar problema atacatorilor individuali apare și aici”.

Iohannis: Sunt consternat de împuşcăturile de astăzi din Praga, care au dus la pierderea atâtor vieţi nevinovate

ACTUALIZARE 19:43 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este consternat de atacul armat din Praga care a dus la pierderea atâtor vieţi nevinovate şi a transmis că România este alături de poporul ceh în aceste momente.

„Sunt consternat de împuşcăturile de astăzi din Praga, care au dus la pierderea atâtor vieţi nevinovate. Îmi exprim cele mai profunde condoleanţe familiilor victimelor şi urez însănătoşire grabnică răniţilor. România este alături de poporul Cehiei în aceste momente dificile”.

Crește bilanțul morților în atacul de la Universitatea Carolină din Praga

ACTUALIZARE 19:05 Cel puțin 15 oameni au fost uciși în atacul armat de la Universitatea Carolină din Praga, a anunțat șeful poliției cehe, potrivit BBC. 

Atacatorul era student la facultatea de arte a Universității Charles din Praga, adaugă el.

CITEȘTE ȘI: Cine este atacatorul din Praga. Era student la universitatea unde a deschis focul. Tatăl său a fost găsit mort astăzi

Cel mai grav atac armat din ultimii 30 de ani

ACTUALIZARE 18:50 Jurnalistul BBC Paul Kirby trece în revistă cele mai grave atentate din Cehia din ultimii ani. Despre cel de astăzi, de la Universitatea Carolină din Praga, spune că este cel mai grav atac armat mortal de la independența Cehiei, în urmă cu 30 de ani.

Cel mai recent atac armat a avut loc în decembrie 2019 la un spital din Ostrava, când un bărbat a deschis focul în sala de așteptare a unei clinici de traumatologie și a ucis patru bărbați și două femei, înainte să se sinucidă. 

În februarie 2015, un bărbat a deschis focul într-un restaurant din orașul Uhersky Brod, în estul țării. Opt persoane au murit în urma atacului.

Chiar dacă atacurile armate sunt rare în Republica Cehă, vânătoarea cu arme de foc este populară. În 2019, guvernul ceh a încercat în zadar să anuleze o interdicție a UE privind puștile semiautomate pentru uz privat, introdusă după o serie de atacuri jihadiste mortale în Europa.

11 oameni răniți grav în atacul din Praga

ACTUALIZARE 18:46 Serviciile de urgență din Praga au declarat că în total au fost tratați 11 răniți grav, 8 răniți moderat și alți 5 răniți ușor.

„Ultimul pacient a părăsit locul faptei cu o ambulanță la ora 16:56. Din păcate, la fața locului se aflau și 10 persoane decedate, plus atacatorul”, au adăugat autoritățile.

ACTUALIZARE 18:26 Poliția cehă anunță că întreaga universitate a fost evacuată. 

ACTUALIZARE 18:22 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și-a exprimat condoleanțele față de poporul ceh.

„Șocată de violența de neînțeles a împușcăturilor care au făcut mai multe victime astăzi la Praga. Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe familiilor victimelor și întregului popor ceh. Suntem alături de voi și plângem alături de voi”, a scris aceasta pe platforma X. 

ACTUALIZARE 18: 19 Președintele ceh, Petr Pavel, a declarat că este „șocat de evenimentele de la Facultatea de Arte”. Într-o postare pe X, el a transmis: „Aș dori să îmi exprim regretul profund și sincerele mele condoleanțe”. El a mulțumit cetățenilor pentru că au respectat instrucțiunile forțelor de securitate.

ACTUALIZARE 18:01 Poliția cehă evacuează în continuare studenți.

Cel puțin 10 morți în atacul din Praga

ACTUALIZARE 17:55 Cel puțin 10 oameni au fost uciși în atacul armat din Praga, anunță presa cehă, potrivit The Guardian. 

Serviciile de urgență din Praga au transmis noi informații privind numărul morților și al răniților:

„11 morți, inclusiv atacatorul, 9 răniți grav, 5-6 răniți moderat de grav, alți 10 sunt răniți ușor. Numerele se mai pot schimba”.

ACTUALIZARE 17:50 Ministrul ceh de interne Vit Rakusan a declarat pentru ČT24 că nu există un pericol iminent, notează The Guardian. 

Ministrul le-a cerut cetățenilor să urmeze instrucțiunile poliției. 

ACTUALIZARE 17:34 Targ Patience, un britanic-australian care stătea într-un apartament din apropierea universității, a declarat pentru BBC că a auzit „o mulțime de focuri de armă”.

„M-am uitat pe balconul meu și am văzut cum a sosit poliția. Câțiva ofițeri se chinuiau să oprească oamenii care se îndreptau spre locul faptei”, a spus el. 

ACTUALIZARE 17:26 Pe rețele sociale apar fotografii din timpul atacului. Mai mulți studenți s-au ascuns pe cornișa universității, riscând să cadă în gol, să scape de împușcături.

Alți studenți au fost surprinși când săreau de la geamul clădirii pentru a se salva. 

ACTUALIZARE 17:23 Bohuslav Svoboda, primarul orașului Praga, spune că este „șocat de ceea ce s-a întâmplat la Facultatea de Arte din Praga”, relatează The Guardian. 

ACTUALIZARE 17:18 În urma atacului armat din centrul orașului Praga, premierul ceh Petr Fiala și-a anulat planurile și se întoarce în capitală.

ACTUALIZARE 17:15 Un profesor de la Facultatea de Arte a Universității Carolină din Praga a scris pe rețelele sociale, în urmă cu câteva minute, că oamenii sunt încă închiși în sălile de curs.

Un student a postat o fotografie în care arată cum s-a baricadat în sala de clasă.

ACTUALIZARE 17:06 Atacatorul a fost prins si eliminat, anunță autoritățile.

„Atacatorul a fost eliminat. Întreaga clădire este în prezent evacuată și există mai mulți morți și zeci de răniți”, a anunțat poliția cehă pe rețelele sociale.

Știrea inițială

Incidentul a avut loc la Facultatea de Arte a Universității Carolină, situată în Piața Jan Palach.

Autoritățile au declarat că întreaga piață și zonele din jur au fost închise.

Poliția a îndemnat cetățenii să se îndepărteze de locul incidentului și să rămână în case.

Autorul atacului este în continuare căutat de polițiști.

Universitatea Carolină este situată în orașul vechi din Praga, la aproximativ 500 de metri de istoricul Pod Charles.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191