Ciclonul polar se apropie de România, după ce a făcut prăpăd în Europa. Când va lovi țara noastră

Ciclonul polar se apropie de România, după ce a făcut prăpăd în Europa. Când va lovi țara noastră

Un alt ciclon polar a lovit Europa! Mai multe ţări de pe bătrânul continent s-au confruntat cu furtuni violente şi inundaţii, în ultimele zile. Vremea caniculară este pe cale să se sfârşească. Potrivit meteorologilor, căldura din Sahara este pe punctul de a fi înlocuită de un val de aer polar din nordul Europei.

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

Anticiclonul care a venit din Africa şi a adus arşiţa din ultimele zile s-a ciocnit cu aerul mai rece al ciclonului din Europa de Nord. Deja, ţările din vestul continentului au dat piept cu furtuni violente, grindină şi inundaţii puternice. Ciclonul polar, care vine din nord, a lovit în special ţările central europene, dar şi din sudul Europei. Spre exemplu, Furtuna Betty a lovit deja Irlanda şi se apropie de Italia. Pagubele provocate în Irlanda sunt importante.

Nanu şi Volosevici, în dialog cu sute de ploieşteni din cartierele Muzicanți şi Bereasca

Italia. Ploi abundente s-au năpustit asupra cen­trului şi nordului ţării, temperaturile scăzând sub nivelul normal al perioadei, la 15-20°C. La Genova, mai mulţi pompieri au intervenit pentru a salva şoferii blocaţi în maşini, într-un tunel care fusese inundat. Meteo­rologii italieni au anunţat furtuni cu grindină şi vânt puternic până duminică. În regiunea germană Bavaria, autorităţile au declarat stare de urgenţă din cauza vijeliilor.

În atenția Poliției Prahova/ „3000 de cetățeni au obținut ilegal domiciliu sau viză de flotant în Câmpina!”

Spania, inclusiv regiunile Catalonia şi Valencia, a fost măturată de furtuni, iar temperaturile au scăzut până la 17-18 ºC. În portul din Palma de Mallorca, un vas de croazieră cu mii de turişti la bord s-a desprins din ancore, a fost dus de valurile puternice în larg şi a intrat în coliziune cu o navă de mărfuri, rănind uşor mai multe persoane.

În Austria, cantităţile semnificative de apă care au căzut în ultima perioadă au dus la viituri şi alunecări de teren.

Slovenia a fost lovită de grindină şi rafale de vânt care au atins şi 113 km pe oră. Centrul oraşului Koper, situat în vestul ţării, a fost inundat.

În ultimele zile, Cehia a înregistrat ploi torenţiale violente, unde vântul a atins 90 km pe oră, zona cea mai afectată fiind sudul Boemiei. Mai multe persoane au fost rănite, iar copacii şi cablurile electrice căzute pe şosea au blocat circulaţia. Mii de oameni au rămas fără electricitate, iar localnicii din mai multe oraşe cehe au petrecut noaptea curăţând străzile şi recuperând maşinile blocate din cauza inundaţiilor.

Acoperișuri smulse și mașini distruse și la noi

România traversează în această săptămână ultimele zile de caniculă, cu temperaturi maxime de până la 38 de grade Celsius.

Din weekend se va răcori treptat cu până la 10 grade şi vor exista perioade cu instabilitate atmosferică ridicată.

Potrivit prognozei ANM, temperaturile vor scădea mai ales în vestul României, ajungând la o medie de 24 de grade.

De altfel, ieri după amiază deja în vestul țării, la Satu Mare o furtună a lăsat în urmă acoperișuri de bloc smulse de vânt și mașini distruse de copacii căzuți.

Când va lovi țara noastră?

„Deja în sud-vestul țării și în vestul țării, acolo unde și-au făcut apariția fenomenele de instabilitate, valorile sunt cuprinse între 21 și 26 de grade la acest moment, pentru că este în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru acestea areale. Vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, rafale de 55-65 km/h și cantități de apă de 25-30 l/mp, izolat peste 40 l/mp. 

Așadar, fenomenele de instabilitate astăzi vor fi de interes în special în jumătatea de vest a țării, mâine în jumătatea vestică, după care debutul toamnei să fie unul cu vreme predominant frumoasă și temperaturi care, la scara întregii țări, să se situeze între 24 până la 31 de grade”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

Ciclonul afectează fiecare zonă, iar temperaturile vor începe să scadă potrivit prognozei ANM pentru perioada 28 august – 10 septembrie. Între 29 și 30 august, temperaturile maxime din România vor începe să scadă, în general, de la 34 – 38 de grade Celsius la 30-32 de grade Celsius. Temperaturile vor continua să scadă în următoarele zile, coborând până la 26-27 de grade Celsius la sfârșitul primei săptămâni prognozate, adică în intervalul 1-2 septembrie, transmite ANM.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191