Cine e Dorin Recean, noul premier desemnat al Republicii Moldova: politician pro-occidental specializat în chestiuni de securitate, loial Maiei Sandu, considerat mână forte

Cine e Dorin Recean, noul premier desemnat al Republicii Moldova: politician pro-occidental specializat în chestiuni de securitate, loial Maiei Sandu, considerat mână forte

Dorin Recean (48 de ani) a fost desemnat vineri de președinta Maia Sandu drept candidat pentru funcția de premier după demisia forțată a guvernului Natalia Gavriliță. El este considerat un politician cu mână forte, care a reușit să facă o reformă a Ministerului de Interne. Nu e clar la acest moment ce susținere reală are în interiorul partidului de guvernământ PAS, dat fiind că el nu are nici o funcție politică.

Cristian Terheș cere CCR revizuirea cererii de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, pe baza documentelor declasificate din CSAT

Recean este un influent consilier prezidențial pe probleme de securitate. A fost numit de președintele Maia Sandu secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Ca profil politic, el este considerat pro-occidental convins, fiind specializat pe chestiuni de securitate.

Prezidenţiale2024/Rectorul SNSPA: Primul tur al alegerilor trebuie reluat, în condiţii de legalitate deplină

Are o carieră politică semnificativă, fiind ministru de Interne în perioada 2012 – 2015, în guvernele Filat și Leancă, ocazie cu care a reformat sistemul polițienesc din Republica Moldova. Anterior a fost și ministru adjunct al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.

Ion Cristoiu: „Se va face un guvern minoritar PNL+USR+UDMR, cu amenințarea alegerilor ANTICIPATE”

După alegerile din 2014, Recean s-a retras din politică și a intrat în mediul privat.

Este absolvent al Academiei de Științe Economice din Moldova și are o diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport. A și predat ulterior la Academia de Științe Economice.

El este vorbitor de română (limba maternă), rusă, engleză și franceză, potrivit CV-ului oficial.

Potrivit declarației sale de avere, în 2021, înainte de a reveni în politică, Recean a lucrat în mediul privat, în zona de consultanță big data. În 2021, el a obținut venituri de 21.750 de euro de la compania britanică ALACO LIMITED, 9250 dolari de la UNDP, 26.332 lei moldovenești (circa 1.300 euro) ca lector de la Universitatea Tehnică a Moldovei și 4.819.984 lei moldovenești (circa 239.706 euro) ca salariu de la Moldova Agroindbank. De asemenea, a obținut dividende de la compania U.S. Food Network S.R.L. în valoare de circa 35.653 euro.

Recean are în conturi, în total, sumele de 107.887 euro, 29.217 dolari, 1.371 lire sterline, 1,1 milioane lei moldovenești (54.705 euro) și 537 de lei românești.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191