Cine este românul numit „Matematicianul secolului 21“. Povestea profesorului care a devenit noul membru de onoare al Academiei Române

Cine este românul numit „Matematicianul secolului 21“. Povestea profesorului care a devenit noul membru de onoare al Academiei Române

Profesorul Daniel Tătaru, care predă în prezent la Universitatea Berkeley, din California, a devenit membru al Academiei Române. Propunerea a venit din partea Secției de Științe matematice, scrie adevă 

Nicolae Ciucă recunoaște că imaginea i-a fost AFECTATĂ de scandalul „Baronului Lamborghini”, Iulian Dumitrescu: „Da, mi-a dăunat, ca imagine”

Cine este Daniel Ioan Tătaru 

Un distins absolvent al Liceului ”Petru Rareș” din Piatra Neamț, matematicianul Daniel Ioan Tătaru a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Născut la 6 mai 1967, la Piatra-Neamț, Daniel Ioan Tătaru este profesor universitar doctor la Universitatea Berkeley din California și membru al Academiei Americane de Arte și Științe.

Luju.ro: Aşa trebuie să judece un judecător!

Profesorul a absolvit Liceul „Petru Rareş” (1985) şi Facultatea de Matematică din Iaşi (1990). Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași i-a decernat anul trecut titlul de Doctor Honoris Causa. Adunarea Generală a Academiei Române, întrunită la 20 martie 2024 a decis, prin vot secret, alegerea unui număr de 3 membri corespondenți și 5 membri de onoare.

Situație dramatică în Provița de Sus şi Provița de Jos! 4000 de prahoveni nu au apă potabilă

Profesorul a studiat în Statele Unite 

După absolvirea facultății din Iași, Daniel Tătaru a plecat peste hotare pentru a urma cursurile de doctorat la West Virgina University, pe care le-a terminat in 1992. A obținut doctoratul în doi ani, față de patru-cinci, cât durează în mod obișnuit. În 1993, la doar 25 de ani, a devenit cadru didactic la Northwestern University, în Evanston, Illinois, prezentă în topul 30 al celor mai bune universități din lume. A urmat toate gradele didactice ale acestei Universități: asistent universitar (1992-1996), conferențiar (1996-1999) și profesor (1999-2001).

Cel mai prestigios premiu pentru matematică din SUA

În 2001 se transferă la Universitatea Berkeley din California, universitate la care este și în prezent profesor. La 33 de ani, contribuțiile sale la studiul ecuațiilor hiperbolice neliniare erau răsplătite cu cel mai prestigios premiu pentru matematică din SUA, cel al Societății Americane de Matematică. Premiul în cauză se acordă o dată la trei ani pentru contribuții excepționale în analiza matematică. În același an, excelența sa în matematică este recunoscută prin invitația de a conferenția la cel mai prestigios eveniment de matematică din lume: Conferința Internațională de Matematică de la Beijing.

Cercetările sale duc mai departe seria descoperirilor revoluționare în domeniu. Ecuațiile diferențiale Hamilton-Jacobi, pe care el le-a descifrat cum nu se poate mai bine, au făcut ca Tătaru să fie citat de fiecare dată când se explică cum forma obiectelor modelează undele electromagnetice.

Un articol din The Mercury News avansa ipoteza că descoperirile lui Tătaru vor revoluționa modul în care se construiesc aparatele de MRI (de investigare radiografică) și cercetările geofizice. „Conform rezultatelor lui Tătaru”, ca o recunoaștere a meritelor sale la nivel mondial, ecuațiile pe care le-a dezvoltat s-ar putea numi în curând ecuațiile Hamilton-Jacobi-Tătaru.

Citește întreg articolul pe adevă 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191