
ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) a publicat, marți, 7 martie, noile tarife de referință în cazul RCA-urilor.
Astfel, în cazul persoanelor care își fac asigurarea auto obligatorie, creșterea anuală a tarifului de referință va fi de peste o treime.
Exclusiv/ DSP, in control inopinat la Halele Centrale din Ploiesti. Imagini cu impact emotional!
Cel mai mic tarif de referinţă este de 1.006 lei
Exclusiv/ Crin Antonescu vine joi în Prahova. Întâlnire cu primarii PSD și PNL
Tariful de referință reprezintă „prima de asigurare cu caracter orientativ, determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA”, potrivit legii 132 din 2017.
Astfel, potrivit Libertatea „estimarea ASF nu este obligatorie pentru firme, dar este un indicator în special pentru clienți, introdus în 2017 în lege ca obligație a ASF, o grilă de informare pentru clienți și de echilibru pentru piață”.
De exemplu, pentru persoanele între 31 și 40 de ani, cu mașini cu o capacitate cilindrică sub 1,2 litri, polița de referință crește de la 802 lei la 1.114 lei.
Tarifele de referinţă RCA publicate de ASF sunt orientative, iar asigurătorii pot oferi preţuri care să fie sub tariful de referinţă sau peste, în funcţie de istoricul şoferului şi de alte criterii de risc pe care companiile le analizează în momentul în care se face ofertarea.
De asemenea, sistemul de bonus-malus, care fie recompensează şoferii care nu au avut accidente rutiere prin reducerea unui procent din preţul oferit pentru poliţele RCA, fie adaugă un procent la preţ, influenţează preţul final al ofertei pe care şoferii o primesc de la asigurători. Prin urmare, tarifele de referinţă nu sunt valori obligatorii impuse.