Cu salarii mari, încasate la oraş, şi-au luat case ieftine la ţară. Românii care s-au mutat fără regrete, cu joburi bune, la sat

Cu salarii mari, încasate la oraş, şi-au luat case ieftine la ţară. Românii care s-au mutat fără regrete, cu joburi bune, la sat

Distanţa faţă de oraş a devenit un compromis mai uşor de acceptat pentru românii care s-au săturat de aglomeraţia urbană. După o viaţă trăită în Cluj, doamna Maria a decis să se mute la ţară, într-o comună situată la 25 de kilometri de oraş. „Cel mai tare mă deranjează aglomeraţia. Aici e linişte, linişte totală. Te delectezi numai stând şi privind cerul”, spune Maria Crişan, localnică.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Viaţa la ţară câştigă teren

Conform Institutului Naţional de Statistică, populaţia urbană a scăzut cu aproape 1%, iar cea de la ţară a început să crească. 

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

„În ultimul an, aproape persoane au plecat dinspre urban spre rural, cam cât un oraş de mărimea Dejului sau a Făgăraşului. Numărul va continua să crească, pentru că aproape trei sferturi din autorizaţiile de costrucţie rezidenţiale, fie că vorbim de case sau de blocuri, sunt pentru mediul rural”, transmite Alex Prunean, reporter Observator.

IJP Prahova au organizat Campania impotriva violentei in familie „Nicio palma nu merita a doua sansa!”

Specialiştii au şi o explicaţie pentru dorinţa de a ne întoarce la natură. „În ultimii cinci ani, oraşele au devenit mult mai restrictive din punct de vedere al construcţiilor. Locurile de muncă de la oraş din zonele High-Tech favorizează ruralizarea”, spune Norbert Petrovici, sociolog.

De ce vor tinerii să se mute la sat

Aşa a devenit satul din ce în ce mai atractiv şi pentru tineri, mai ales dacă job-ul le permite un program flexibil. „Avantaje: natură, aer curat. Dezavantaje: drumul spre Cluj. Am vrut să scap de aglomeraţia din Cluj. Muncesc încă acolo, dar lucrez de acasă”, povesteşte un tânăr.

Cu toate acestea, mai avem aproximativ 120 de localităţi rurale care nu mai au nici măcar un locuitor. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191