Cum poți beneficia de analize medicale prin CAS fără să aștepți. Este valabil chiar și dacă unitatea medicală nu mai are fonduri CAS

Cum poți beneficia de analize medicale prin CAS fără să aștepți. Este valabil chiar și dacă unitatea medicală nu mai are fonduri CAS

Puțină lume știe, însă anumite categorii de pacienți pot beneficia de analize medicale decontate prin CAS, chiar dacă furnizorul de investigații și-a epuizat deja fondurile din partea CAS din acea lună. Pentru a beneficia de analize medicale e necesar ca pe biletul de trimitere să fie menționat termenul „Monitor” (oricare dintre numerotările 1-7) sau „Prev” cifra 5 (persoane asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste).

Evz.ro: Cum au motivat judecatorii de la Tribunalul Bucuresti achitarea in dosarul inventat de Lucica Onea

Pacienții asigurați care au bilet de trimitere de la medicul specialist sunt nevoiți să aștepte destul de mult timp pentru a-și efectua gratuit analizele medicale, conform unei liste de așteptare. Însă, mulțumită unei modificări legislative, pacienții cronici sau cei trecuți de 40 de ani, pot să se programeze mai rapid pentru analize, atunci când pe biletul lor de trimitere prin CAS scrie „Monitor” sau „Prev” 5.

Castrul roman de la Drajna de Sus, acceptat in Programul „Romania atractiva”. Care sunt beneficiile

La ce se referă termenul „Monitor” de pe biletul de analize?

Cand o sa infunde puscaria „Zdreanță”? Fostul procuror „Portocala”, acuzat de santaj: Ofiterul DGA Ionut Radulescu sustine ca procurorul Mircea Negulescu i-a cerut bani unui afacerist ca sa nu-l „paradeasca”

Pacienții, indiferent de vârstă, pot beneficia rapid de analize medicale decontate dacă le sunt recomandate pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni stabilite de Ministerul Sănătății și CNAS:

Monitor 1 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare

 

Monitor 2 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice

 

Monitor 3 – pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat

 

Monitor 4 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare

 

Monitor 5 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli rare

Monitor 6 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli neurologice

 

Monitor 7 – pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cerebrovasculare.

 

Este obligatoriu ca pe biletul de trimitere să fie menționat cuvântul Monitor și codul aferent pentru ca pacientul să beneficieze de investigații fără să fie pus pe lista obișnuită de așteptare.

 

Ce înseamnă termenul ”PREV” 5 și când poți beneficia de analizele de prevenție?

În mod normal, analizele medicale de prevenție sunt încadrate în limita fondurilor disponibile din partea CAS, însă pentru persoanele trecute de 40 de ani, analizele medicale de prevenție se pot face prin CAS, chiar dacă a fost depășit plafonul lunar acordat furnizorului de investigații paraclinice.

Este necesar ca pe biletul de trimitere să fie menționat PREV și codul 5, aferent acestei categorii de pacienți, pentru a putea să mergeți la analize oricând, nu doar cât timp sunt fonduri disponibile.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191