Cum se va lăsa de acum încolo bacșișul în restaurante. Suma, impozitată de la 1 ianuarie 2023!

Cum se va lăsa de acum încolo bacșișul în restaurante. Suma, impozitată de la 1 ianuarie 2023!

Noi schimbări în HoReCa, din 1 ianuarie 2023. De acum înainte, vom fi întrebați dacă vrem să lăsăm bacșiș. Iar suma va fi trecută clar și pe nota de plată.

Mesaj din partea judecatorilor pentru „Portocala si Onea”: Magistrati cu un profil nesanatos

În acest fel, statul va putea impozita și aceste venituri pe care ospătarii, barmanii ori bucătarii le au pe lângă salariu. Totodată, de la 1 ianuarie s-a majorat TVA-ul pentru restaurante, de la 5 la 9%.

Un băiețel de cinci ani din Ploieşti, diagnosticat cu leucemie, are șanse la viată dacă îi suntem alături

Ieșirile la restaurant vor fi mai scumpe

OPC a amendat Ploiesti Shopping City, dupa ce ziarul nostru a publicat imagini cu mizeria de la fast-food-uri

Asta înseamnă că o ieșire la restaurant ne va costa mai mult.

În sectorul HORECA, TVA a crescut de la 5 la 9 procente, iar pentru produsele care conțin zahăr taxa cu valoare adăugată a crescut la 19%.

Mai mult, de la 1 ianuarie legea bacșișului a intrat în vigoare. Însă, multe restaurante nu au reușit să o pună în practică și asta pentru că firmele care se ocupă de softurile caselor de marcat nu au făcut actualizările. Iar în timp ce pe unii îi nemulțumește măsura, pe alți angajați și proprietari îi avantajează.

Bacșișul e opțional, dar va fi trecut pe notă

La fiecare ieșire la restaurant vom primi de acum o notă de plată provizorie și vom alege în acest fel ce tips vom lăsa. Este vorba despre o sumă cuprinsă între 0 și 15 procente.

Potrivit noilor reguli, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Unii ospătari spun că le este rușine să întrebe clienții dacă vor să lase ceva în plus. Duc nota și speră ca oamenii să observe singuri că pe bon au trecută și opțiunea de bacșiș.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191