Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter în Turcia, printre cele mai puternice din ultimii 100 de ani / Peste 641 de morți în Turcia și Siria, seismul a fost simțit și în Liban / Turcia cere ajutor internațional

Cutremur de 7,4 grade pe scara Richter în Turcia, printre cele mai puternice din ultimii 100 de ani / Peste 641 de morți în Turcia și Siria, seismul a fost simțit și în Liban / Turcia cere ajutor internațional

Cel puțin 641 de persoane au murit în Turcia și în Siria, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, transmite agenția Associated Press.

Surse PhOnline.ro/ PSD şi PNL anunță azi comasarea alegerilor şi liste comune la europarlamentare şi locale

Ora 10:45 Castelul Gaziantep, un sit din patrimoniul mondial UNESCO din Turcia, a fost grav avariat după ce un cutremur puternic și replici au zguduit luni dimineață sudul țării, transmite CNN. Detalii aici

Sondaj CURS/ Românii vor comasarea alegerilor. PSD conduce detaşat. PNL coboară la egalitate cu AUR

 

Luju.ro: ÎN LOC SĂ FIE ÎN PUŞCĂRIE, NEGULESCU AMENINȚĂ– Mesaj trimis de paraditorul „Portocală” fostului premier Victor Ponta

Ora 10:02 Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiilor victimelor cutremurului din Turcia și Siria.

„Gândurile noastre se îndreaptă către victimele și familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincere condoleanțe din partea României familiilor victimelor și o însănătoșire rapidă a persoanelor rănite. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”, a scris președintele, pe Twitter.

Ora 9:54 Autorităţile italiene au anunţat luni că au ridicat o alertă de tsunami care viza zona de coastă din sudul ţării, emisă după un puternic seism produs în cursul nopţii în centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, care a ucis şi rănit sute de persoane, transmite Reuters.

Departamentul de Protecţie Civilă din Italia a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

Traficul feroviar din regiunile sudice Sicilia, Calabria şi Apulia a fost sistat temporar ca măsură de precauţie, însă a fost reluat în cursul dimineţii, a precizat agenţia într-un comunicat.

Ora 09:27 Bilanțul cutremurului din Turcia a crescut la 284 de morți

Cel puțin 284 de persoane au murit în Turcia în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit luni sud-estul țării, a declarat vicepreședintele Fuat Oktay, în cel mai recent bilanț, potrivit agenției AFP.

Oktay a precizat că peste 2.300 de persoane au fost rănite în urma unuia dintre cele mai mari cutremure din Turcia din cel puțin un secol, adăugând că activitățile de căutare și salvare continuă în mai multe orașe mari.

Ora 09:25 Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută, anunță Guvernul într-un comunicat remis presei.

Ora 09:21 Un grup de studenți români Erasmus a solicitat ajutor consular în Turcia/ Cei nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din Kahraman Maraş

Ora 09:01 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a declarat că țara sa se pregătește să ofere ajutor de urgență Turciei, transmite CNN.

Ora 08:57 Până în acest moment nu au fost semnalați cetățeni români printre victimele cutremurului din Turcia, potrivit unor surse MAE.

Ora 08:39 Aproape 1.000 de voluntari sunt trimiși din Istanbul în regiunile afectate de cutremur din Turcia, pentru căutarea și salvarea victimelor, potrivit guvernatorului din Istanbul, citat de The Guardian.

Ora 08:37 Cel puțin 18 replici cu magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS). USGS a precizat că a înregistrat șapte cutremure cu magnitudinea de peste 5. Cea mai puternică replică de până acum a fost înregistrată la doar 11 minute după primul cutremur și a avut o magnitudine de 6,7, a precizat USGS. Experții spun că este probabil ca replicile puternice să continue în orele și chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic precum cel pe care l-a suferit Turcia luni dimineață, conform CNN.

Ora 08:31 Cutremurul din Turcia a fost resimțit și în Israel. Persoane din Ierusalim și Tel Aviv au declarat că au simțit trepidațiile, luni dimineața devreme, iar poliția israeliană a declarat că a primit peste 3.000 de astfel de raportări, conform CNN.

Ora 08:29 Nou bilanț al morților din Siria: Cel puțin 237 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului, a anunțat Ministerul Sănătății, citat de AFP.

„Șase sute treizeci și nouă de persoane au fost rănite și 237 au fost ucise în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartus”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Ora 08:10 Cel puțin 111 persoane au murit în Siria – Alep, Hama și Lattakia – și 516 au fost rănite, potrivit Ministerului sirian al Sănătății. „Situația este foarte tragică, zeci de clădiri s-au prăbușit în orașul Salqin”, a declarat un membru al organizației de salvare Căștile Albe într-un clip video pe Twitter, referindu-se la un oraș aflat la aproximativ 5 km de granița cu Turcia, transmite The Guardian.

Ora 07:56 Agenția de presă de stat turcă transmite că seismul a avut o magnitudine de 7,4 și s-a produs la o adâncime de 7 kilometri.

Ora 07:50 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a transmis „cele mai bune gânduri” celor afectați de cutremur, transmite CNN.

„Transmit cele mai bune urări tuturor cetățenilor noștri care au fost afectați de cutremurul care a avut loc în Kahramanmaraș și care a fost resimțit în multe părți ale țării noastre. Toate unitățile noastre relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”, a scris Erdogan pe Twitter.

Ora 07:43 Kerem Kinik, președintele Semilunii Roșii din Turcia, a declarat că organizația trimite provizii suplimentare de sânge în sudul Turciei după cutremurul mortal care a avut loc luni dimineață, transmite CNN.

„Trimitem sânge și produse sanguine suplimentare în regiunea Deprem. Avem stocuri naționale de sânge pentru prima etapă de expediere în băncile noastre regionale de sânge. Cu toate acestea, îi invităm pe cetățenii noștri să doneze sânge pe tot teritoriul Turciei în timpul zilei pentru nevoi suplimentare care ar putea apărea în viitor”, a scris Kinik pe Twitter.

Semiluna Roșie face parte din mișcarea internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

Ora 07:41 Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-ar fi întâlnit cu guvernatorii din Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye și Șanlıurfa pentru a discuta situația de după cutremur, potrivit rapoartelor presei de stat, citată de The Guardian.

Ora 07:40 Locuitorii își părăsesc casele în teroare, relatează The Guardian. Pe străzile din orașele din sud-estul Turciei și din Siria, oamenii au fugit din casele lor pentru a se adăposti în mașini, temându-se de replicile cutremurelor și de noi clădiri prăbușite. Echipele de salvare și locuitorii continuă să caute cu frenezie supraviețuitori sub dărâmăturile clădirilor zdrobite în mai multe orașe de pe ambele părți ale frontierei.

Ora 07:31 Aproape 1.000 de voluntari pentru căutarea și salvarea răniților au fost trimiși din cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, în sudul țării, în urma puternicului cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc luni dimineață, transmite CNN.

Ora 07:27 Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat USAID și altor parteneri guvernamentali federali să evalueze opțiunile de răspuns în zonele cele mai afectate de cutremurul din Turcia și Siria, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, potrivit unui comunicat. Sullivan a mai scris pe Twitter:

”SUA sunt profund îngrijorate de cutremurul distructiv de astăzi din Turcia și Siria. Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”.

Ora 07:22 În Siria vecină, cel puțin 42 de persoane au murit și alte aproximativ 200 au fost rănite, a anunțat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății, transmite CNN.

Ora 07:19 Autoritățile din Italia au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami pe coasta țării, transmite The Guardian. Oficialii au cerut cetățenilor din zonele de coastă să se mute în zone mai înalte și să aștepte mai multe informații din partea autorităților locale.

”Pe baza datelor procesate de Centrul de Alertă pentru Tsunami (CAT) al Ingv, Departamentul de Protecție Civilă a emis o alertă pentru posibile valuri tsunami care ar putea ajunge pe coasta italiană în urma cutremurului cu magnitudinea 7,9 cu epicentrul între Turcia și Siria la ora 02.17. Se recomandă să se îndepărteze de zonele de coastă, să se ajungă în zonele apropiate mai înalte și să se urmeze indicațiile”, autorităților locale transmit autoritățile din Italia.

UPDATE Ora 07:13 Cutremurul puternic și mortal care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea fi resimțit până la 300 de kilometri distanță, potrivit unui meteorolog CNN.

Brandon Miller, meteorologul CNN, a declarat că zguduirile cutremurului au putut fi resimțite până în Liban, la sute de kilometri distanță.

„Până în Liban, a fost în jur de 4 până la 4,5 este echivalentul magnitudinii cutremurului pe care l-au simțit”, a spus el. „În nordul Siriei, în Alep, au simțit zguduiri echivalente cu un cutremur cu magnitudinea între 6 și 6,5”.

Oficialii turci spun că cel puțin 76 de persoane au fost ucise. În Siria, cel puțin 42 de persoane au murit și alte 200 au fost rănite în urma prăbușirii unor clădiri, a anunțat agenția de știri de stat siriană SANA.

„Un cutremur de această magnitudine și în această parte a lumii, zguduirile continuă mult timp. Pe măsură ce te apropii de acel epicentru, trepidațiile sunt mai mari”, a adăugat Miller.

________________

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din țară (AFAD) a declarat că alte 440 de persoane au fost rănite, iar eforturile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare luni dimineață.

„Toate direcțiile locale ale AFAD au fost puse în alertă și toate echipele, în special cele de căutare și salvare, au fost trimise în regiune”, a declarat AFAD.

Agenția a făcut apel la ajutorul comunității internaționale pentru operațiunea de căutare și salvare.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață sudul Turciei este egalat ca fiind cel mai puternic cutremur pe care l-a înregistrat țara în peste 100 de ani de înregistrări, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS).

USGS a precizat că un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit estul Turciei în 1939 și s-a soldat cu peste 30.000 de morți.

Karl Lang, profesor asistent la Școala de Științe ale Pământului și Atmosferei de la Universitatea Georgia Tech, a declarat pentru CNN că zona afectată de cutremurul de luni este predispusă la activitate seismică.

„Este o zonă seismogenă. Este o zonă de falii foarte mare, dar acesta este un cutremur mai mare decât au avut vreodată în memoria recentă”, a declarat Lang.

„Magnitudinea trepidațiilor care se simt la suprafață este atât o funcție a cantității de energie eliberată, a dimensiunii cutremurului, dar și a distanței la care această energie este eliberată sub suprafață. Deci, dacă este foarte aproape de suprafață, dacă este un cutremur de mică adâncime, atunci poate fi foarte periculos.”

„Ceea ce este cu adevărat neobișnuit aici este că este un cutremur foarte mare care este, de asemenea, aproape de suprafață”, a spus Lang.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191