Cutremurul din Maroc s-a resimțit până în Spania. Cel puțin 2.012 morți și 2.059 de răniți. Regele a decretat 3 zile de doliu național

Cutremurul din Maroc s-a resimțit până în Spania. Cel puțin 2.012 morți și 2.059 de răniți. Regele a decretat 3 zile de doliu național

ACTUALIZARE 10 SEPTEMBRIE 07:30 Supraviețuitorii cutremurului s-au adunat noaptea trecută în aer liber, în Munții Atlas, la o zi după cel mai mortal cutremur din ultimele șase decenii care a ucis peste de persoane și a distrus sate, transmite Reuters.

Un student de la UPG, dealer de droguri în Ploieşti. Tânărul şi iubita lui au primit închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunității

Vecinii încă mai căutau supraviețuitori îngropați pe versanți, unde casele din cărămidă de lut, piatră și lemn brut au fost distruse iar minaretele moscheilor au fost dărâmate de cutremurul care a avut loc vineri seara târziu. Vechiul oraș istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante.

Explozie la o magistrală de gaz din Vrancea. 4 oameni care lucrau la autostrada A7 au murit, iar 5 sunt răniți

Ministerul de Interne a declarat că persoane au fost ucise și rănite, dintre care în stare critică. Serviciul geologic al SUA a declarat că seismul a avut o magnitudine de 6,8 cu epicentrul la aproximativ 72 km (45 de mile) la sud-vest de Marrakech.

Droguri vândute în dispozitive de vapat și în dulciuri. Peste 120 de percheziții în București și în 23 de județe / Cum acționa gruparea care vindea stupefiante copiilor și tinerilor din toată țara

În satul Amizmiz, în apropiere de epicentru, salvatorii au scotocit printre dărâmături cu mâinile goale. Zidăria căzută a blocat străzile înguste. În afara unui spital, aproximativ 10 cadavre zăceau acoperite cu pături, în timp ce rudele îndurerate stăteau în apropiere.

„Când am simțit pământul tremurând sub picioarele mele și casa înclinându-se, m-am grăbit să-mi scot copiii afară. Dar vecinii mei nu au putut”, a declarat Mohamed Azaw. „Din păcate, nu a fost găsit nimeni în viață din acea familie. Tatăl și fiul au fost găsiți morți, iar pe mamă și pe fiică încă le caută.”

Salvatorii stăteau deasupra etajelor prăbușite ale unei clădiri din Amizmiz, bucăți de covor și de mobilier ieșind din dărâmături. O coadă lungă s-a format în fața singurului magazin deschis, în timp ce oamenii căutau provizii. Printre provocările cu care se confruntă salvatorii, bolovani căzuți au blocat un drum de la Amizmiz către un sat din apropiere.

Aproape toate casele din zona Asni, la aproximativ 40 km sud de Marrakech, au fost avariate, iar sătenii se pregăteau să își petreacă noaptea afară. Alimentele erau puține, deoarece acoperișurile s-au prăbușit peste bucătării, a declarat săteanul Mohamed Ouhammo.

Montasir Itri, un locuitor din Asni, a declarat că se caută supraviețuitori.

„Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a spus el.

Satul Tansghart din zona Ansi, pe versantul unei văi unde drumul dinspre Marrakech urcă spre Marele Atlas, a fost cel mai grav afectat dintre toate cele văzute de Reuters. Casele sale, cândva frumoase, agățate de un versant abrupt, au fost distruse. Celor care încă mai stăteau în picioare le lipseau bucăți de zid sau de tencuială. Două minarete de moschee au căzut.

Abdellatif Ait Bella, un muncitor, zăcea la pământ, abia putând să se miște sau să vorbească, cu capul bandajat din cauza rănilor provocate de dărâmăturile căzute.

„Nu avem nicio casă unde să-l ducem și nu am mai mâncat nimic de ieri”, a declarat soția sa, Saida Bodchich, temându-se pentru viitorul familiei lor de șase persoane, având în vedere că singurul care avea un venit este atât de grav rănit. „Nu ne putem baza pe nimeni în afară de Dumnezeu”.

Satul deplânge deja zece morți, inclusiv două adolescente, a declarat un locuitor.

Cutremurele au fost resimțite până la Huelva și Jaen, în sudul Spaniei. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că peste de persoane au fost afectate în Marrakech și în zonele înconjurătoare.

ACTUALIZARE 21:40 Marocul a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional, în urma devastatorului seism care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi care s-a soldat cu peste de morţi și peste de răniți, a anunţat biroul de presă al Palatului Regal al ţării.

„S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice”, informează un comunicat al Palatului Regal, dat publicităţii de agenţia de presă oficială MAP, la finalul unei reuniuni prezidate de regele Mohammed al VI-lea, consacrată examinării situaţiei de după cutremur.

Puternicul seism, al cărui epicentru s-a situat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, s-a soldat cu de morţi şi de răniţi, dintre care 721 sunt într-o stare critică, potrivit celui mai recent bilanţ provizoriu al Ministerului de Interne marocan.

ACTUALIZARE 16:30 Bilanțul morților a trecut de de oameni. Guvernul marocan transmite că numărul morților a ajuns la , cu peste răniți, relatează Associated Press (AP).

ACTUALIZARE 13:15 Bilanțul celui mai mortal cutremur din ultimele șase decenii care a avut loc în Maroc s-a ridicat la peste 800 de persoane și alte sute de răniți, transmite Reuters.

Ministerul de Interne a declarat că 820 de persoane au fost ucise și alte 672 rănite, într-un bilanț actualizat al victimelor.

Seismul a fost revizuit la magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter.

ACTUALIZARE 10:30 Cel puţin 632 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un puternic seism care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând pagube enorme şi semănând panică la Marrakech, celebră destinaţie turistică, şi în mai multe alte oraşe, potrivit unui nou bilanţ oficial, citat de AFP.

Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică şi tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul Marrakech, destinaţie foarte populară printre turiştii străini.

Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. Potrivit aceleiaşi surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă.

Conform media marocane, acesta este unul dintre cele puternice seisme care au lovit regatul până acum.

Potrivit imaginilor difuzate de media şi de reţelele de socializare, precum şi martorilor, seismul a provocat importante daune în mai multe oraşe ale ţării.

Unele imagini arată o parte a unui minaret care s-a prăbuşit în celebra piaţă Jemaa el-Fna, în centrul Marrakechului, făcând doi răniţi.

Sute de persoane se îndreptau spre această piaţă emblematică a oraşului pentru a petrece acolo noaptea de teama replicilor. Unele aveau asupra lor cuverturi pentru a le aşterne pe jos, altele dormeau direct pe pământ, a relatat o corespondentă AFP.

–știre inițială–

Un cutremur puternic a lovit în noaptea de vineri spre sâmbătă munții Atlas din Maroc, provocând moartea a cel puțin 296 de persoane. Clădiri au fost distruse iar locuitorii din marile orașe au fugit din casele lor. Ministerul de Interne a precizat că acest număr constituie un bilanț preliminar al morților și că 153 de persoane au fost rănite.

Un oficial local a declarat că majoritatea deceselor au avut loc în zonele montane greu accesibile.

„Conform unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile şi comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant”, a indicat ministerul într-un comunicat de presă. Potrivit aceleiaşi surse, 153 de persoane au fost rănite şi internate în spital.

Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 23:00, mai exact la 22:11 GMT, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, la 320 de kilometri la sud de capitala Rabat, conform AFP, preluată de Agerpres.

Adâncimea cutremurului cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter a fost estimată la 18,5 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter şi că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz.

În afară de Marrakech, seismul a fost simţit la Rabat, Casablanca şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei. Mulţi persoane au ieşit pe străzile acestor oraşe, temându-se că li se vor prăbuşi casele, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare.

În fotografiile şi videoclipurile publicate de internauţi, pot fi văzute case avariate pe aleile oraşului vechi din Marrakech. Dar şi maşini lovite de pietre.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191