
Mormântul lui Iisus din Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este considerat unul dintre cele mai sfinte locuri de pe acest pământ, zilnic oamenii din întreaga lume merg pentru a-l vizita. Totuși, în ciuda multor curiozități legate de acest loc sacru, puțini sunt cei care știu că mormântul Mântuitorului Iisus Hristos a fost deschis vreme de 60 de ore, în anul 2016.
Mormântul din Ierusalim a fost sigilat vreme de sute de ani, până când în 2016 un proiect de restaurare a necesitat redeschiderea lui, la fața locului fiind prezenți oameni de știință, un fotograf și câțiva clerici.
Biblia ne prezintă moartea lui Iisus Hristos, dar și faptul că trupul lui a fost depus într-un „mormânt tăiat din sticlă”, urmând ca la trei zile distanță să iasă viu din el. Istoria nu este uitată, astfel că locul în care se crede că a fost îngropat Mântuitorul continuă să rămână unul sfânt. Acest lucru datează încă din secolul al IV-lea, când împăratul Constantin a ordonat oamenilor săi să descopere locul în care Iisus Hristos a fost înmormântat, după cum relatează All Thats Interesting.
În anul 325 , reprezentanților împăratului Constantin au le-a fost redirecționat un templu vechi de 200 de ani, care era construit de Hadrian. Dedesubtul acestuia ascundea un mormânt alcătuit dintr-o peșteră de calcar, extem de asemănător fiind cu mormântul Mântuitorului, așa cum el este descris în Cartea Sfântă.
Ani la rând, Biserica a fost instituția recunoscută drept mormântul Lui, însă este dificil de stabilit cu exactitate locul în care, într-adevăr, Fiul lui Dumnezeu a fost îngropat.
O altă informație descoperită de arheologii, relatată de publicația Seed Bed transmite faptul că în preajma Ierusalimului au fost descoperite mai multe morminte – peste 1000, asemănătoare cu cel pe care Iosif din Arimateea l-a donat pentru a-i fi înmormântat trupul Mântuitorului („Matei 27:57; Marcu 15:43; Luca 23:50–56; Ioan 19: 39-40).