De ce se bat clopotele atunci când moare o persoană? Răspunsul va surprinde toți românii

De ce se bat clopotele atunci când moare o persoană? Răspunsul va surprinde toți românii

Atunci când vine vorba de tradiții și obiceiuri în rândul înmormântărilor ortodoxe, multe persoane se întreabă care este scopul acestora, dar și ce semnifică. Una dintre cele mai obișnuite reguli este să se tragă clopotul atunci când moare cineva. 

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

Părintele Calistrat a explicat care sunt motivele pentru care se bate clopotul atunci când moare cineva. De asemenea, el a explicat semnificația acestui obicei și în alte cazuri. 

Nanu şi Volosevici, în dialog cu sute de ploieşteni din cartierele Muzicanți şi Bereasca

De ce se bate clopotul atunci când cineva moare? 

Invitat în cadrul emisiunii BZI Live, părintele Calistrat a împărtășit cu cei de acasă de unde își are istoria tradiția de a fi tras clopotul. 

În atenția Poliției Prahova/ „3000 de cetățeni au obținut ilegal domiciliu sau viză de flotant în Câmpina!”

„Păi avem două semne. Trebuie să știm așa: Biserica este considerată cerul pe pământ. Glasul clopotelor este considerat glasul arhanghelului. Este acel cuvânt din Vechea Scriptură al Vechiului Testament unde scrie că atunci când Satana s-a răzvrătit în ceruri și a vrut să pună tronul de miază-noapte să fie deasupra lui Dumnezeu, cel ce-a oprit căderea îngerilor care se transformau în draci ca puzderia, pentru că ascultau de sfatul lui Lucifer și nu de glasul lui Dumnezeu, el a spus așa: Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte.

Cei ce-au întors fața lui Dumnezeu s-au făcut îngeri, cei care nu s-au mai uitat la Dumnezeu au rămas în veci diavoli.”, a explicat părintele Calistrat, în cadrul emisiunii online. 

Când și de ce se bate clopotul? 

Duhovnicul a explicat faptul că există mai multe situații în care se bate clopotul: 

 Când bate clopotul de Liturghie e semnul arhanghelului că prezența lui Dumnezeu e între oameni. Și omul ce face, care-i tradiția populară când se aude clopotul bătând, oriunde ai fi? Să faci o cruce.

Și clopotul de bate la Dumnezeiasca Liturghie, la privegherea de seară, la vecernie și se mai bate la nenorociri. Alarmă – când se bate într-o singură doagă, alarmă generală sau adunare generală când se bat toate odată într-o singură doagă, sau când e foc, inundație sau o calamitate.

La înmormântare este semn că cerul plânge pentru cel ce-a plecat și îl așteaptă în împărăția lui Dumnezeu. De aceea când mortul este ținut în casă trei zile se bate clopotul dimineața, la prânz și seara, în trei stări scurte. De obicei, cât ține rugăciunea Tatăl Nostru sau Psalmul 50, în semn că a fost un fiu al bisericii.”, a mai spus părintele. 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191