Detalii de ultimă oră! Ce s-a descoperit la analiza geofizică, la Slănic. Prefectura Prahova cere mobilizare exemplară!

Detalii de ultimă oră! Ce s-a descoperit la analiza geofizică, la Slănic. Prefectura Prahova cere mobilizare exemplară!

Astăzi, Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a convocat în regim de urgență ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, unde s-a votat în unanimitate și s-a aprobat Hotărârea nr. 4 din data de 30 aprilie 2024, referitoare la situația de urgență din orașul Slănic!

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

Prefectul Emil Drăgănescu a solicitat comitetului să aprobe măsuri pentru protecția bunurilor și persoanelor, precum și acțiuni de control ale instituțiilor abilitate pentru a evalua modul în care au fost efectuate lucrările care au necesitat autorizație de construire în zona afectată.

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

𝐑𝐀𝐏𝐎𝐑𝐓 𝐏𝐑𝐄𝐋𝐈𝐌𝐈𝐍𝐀𝐑 𝐃𝐄 𝐌𝐀𝐒𝐔𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑𝐈 𝐈𝐍 𝐓𝐄𝐑𝐄𝐍 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐟𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐞 𝐢𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐒𝐥𝐚𝐧𝐢𝐜, 𝐣𝐮𝐝. 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚, 𝐬𝐭𝐫. 𝟐𝟑 𝐀𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, 𝐢𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐧𝐫. 𝟏𝟎-𝟏𝟐 𝐏𝐫𝐨𝐟. 𝐃𝐫. 𝐈𝐧𝐠. 𝐌𝐚𝐧𝐨𝐥𝐞-𝐒𝐭𝐞𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐄𝐑𝐁𝐔𝐋𝐄𝐀 𝐃𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐆𝐞𝐨𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐬𝐢 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭𝐢𝐢

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Chiar și în cazul construirii unui sistem corespunzător de referință, acesta va putea fi utilizat numai după atingerea unei clase satisfăcătoare a betonului, respectiv 7-14 zile, astfel încât măsurătorile vor continua folosind sistemul actual.

Dată fiind extinderea fenomenului în zone în prezent stabile, se propune pentru elucidarea cauzelor care au condus la producerea prăbușirii, să se efectueze două foraje geotehnice cu instalații mecanizate, până la adâncimea de minimum 30m sau interceptarea rocii de bază. Din cele două foraje ar trebui prelevate probe pe care să se efectueze determinări de laborator în vederea stabilirii parametrilor fizico-mecanici ai pământurilor din amplasament. Forajele ar trebui echipate cu tubulatură inclinometrică prin măsurarea căreia să se determine existența unor potențiali vectori de deplasare orizontală ai masivului de pământ. Se așteaptă prezentarea rezultatelor determinărilor geofizice de teren (electro-tomografie și profilare geo-radar), care vor putea aduce indicii suplimentare privind natura amplasamentului.

‼️ 𝐒𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐦𝐩𝐥𝐚𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢:

– izolarea tuturor conductelor aparținând rețelelor edilitare care alimentează artificial cu apă zona afectată
– extragerea copacilor și stâlpilor LEA, cu toate precauțiile impuse de normele de protecția muncii
– continuarea monitorizării cu frecvență zilnică până la o perioada de 7-10 zile de la producerea evenimentului, după care o dată la trei zile
– analizarea posibilității colmatării cu noroi de foraj auto-întăritor (noroi din amestec ciment-bentonită-nisip) a cavității pentru împiedicarea exfiltrării apei în terenul de fundare al construcțiilor învecinate, însă folosind o rețetă care să permită excavarea ulterioara a pământului astfel stabilizat. Metodele de aplicare pot fi formulate pe baza unei abordări de proiectare observațională
– extinderea măsurătorilor de nivelment în direcția amonte (nord) și vest

𝐑𝐀𝐏𝐎𝐑𝐓 𝐏𝐑𝐄𝐋𝐈𝐌𝐈𝐍𝐀𝐑 – 𝐑𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐨𝐛𝐭𝐢𝐧𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐈𝐆𝐑 𝐬𝐢 𝐈𝐍𝐂𝐃𝐅𝐏 𝐢𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐠𝐚𝐭𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐮𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐒𝐥𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐏𝐫𝐚𝐡𝐨𝐯𝐚 𝐢𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟕-𝟐𝟗.𝟎𝟒.𝟐𝟎𝟐𝟒

Ca urmare a solicitării Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, echipele Institutului Geologic al României (IGR) şi Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) s-au deplasat în data de 27.04.2024 în zona surpării de teren produse pe data de 25.04.2024 pe strada 23 August, Oraş Slănic, Judeţ Prahova.
Investigaţii pentru evidențierea structurii subsolului
Echipa IGR a desfăşurat măsurători geofizice prin metoda rezistivității electrice pe un aliniament situat la 5-7 m de zona afectată.

Investigaţii pentru evidențierea structurii subsolului
Echipa IGR a desfăşurat măsurători geofizice prin metoda rezistivității electrice pe un aliniament situat la 5-7 m de zona afectată.
S-au utilizat cabluri pasive multielectrod în lungime de 315 m care au asigurat o adâncime de investigaţie de până la 50 m, iar secțiunea geoelectrică de rezistivitate (Figura 2) a fost înregistrată cu stația automată SuperSting R8/IP+64 și interpretată cu softul EarthImager 2D.
În urma interpretării datelor s-a observat că se conturează prin valori de maxim ale rezistivității (nuanțe de verde și roșu) relieful spinării sării în lungul unui profil măsurat pe marginea estică a străzii. Relieful este neregulat, cu zone depresionare materializate prin valori foarte mici de rezistivitate, sub 10 Ohm-m, caracteristice apei sărate (nuanțe de albastru) care se acumulează și își continuă acțiunea de dizolvare a sării, creând la suprafață zone de instabilitate soldate mai devreme sau mai târziu cu prăbușirea unor porțiuni din compartimentului superior. Aceste zone se extind la o adâncime cuprinsă între 10 și peste 40 metri. În dreptul zonei surpării (metrii 80-105), la 5-7 metri est de drum, masivul de sare apare la adâncimea de circa 30 metri, iar compartimentul acoperitor cuprinde o zonă de minim rezistivimetric (o formațiune permeabilă cu acumulare de apă sărată) și, pe primii 10 metri de la suprafață, valori mai mari ale rezistivității generate de un subsol mai compact.

După efectuarea primului set de investigații echipa IGR s-a deplasat în zona afectată pentru a identifica modificările intervenite ca urmare a surpării accelerate. După evaluarea situației şi prelevarea, respectiv analiza unor probe de apă din zona afectată, dar şi din sursele de apă adiacente s-a constatat o creștere a debitului de apă care a accentuat surparea (posibil ca urmare a avansării degradării rețelei conductelor din zonă).

‼️ 𝐂𝐎𝐍𝐂𝐋𝐔𝐙𝐈𝐈 𝐒̦𝐈 𝐑𝐄𝐂𝐎𝐌𝐀𝐍𝐃𝐀̆𝐑𝐈

Prăbușirea unei porțiuni din strada 23 August din localitatea Slanic, judeţul Prahova este probabil efectul acțiunii apei care circulă prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt și spală agregatul care îl susține. Apa respectivă poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau surse datorate activității antropice:
• Apa provenită din precipitații, din acviferele de adâncime mică sau din scurgerile de pe versanți.
• Apa care circulă pe văile formate de circulația apei pe acoperișul masivului de sare.
• Apa provenită din diferite surse antropice, precum avarierea conductelor orășenești de apă sau canalizare.

Surparea de teren din orașul Slănic Prahova nu este datorată unei activități seismice, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu stații portabile nu s-au înregistrat microseisme datorate activităţilor naturale.
De asemenea, măsurătorile de rezistivitate electrică arată faptul că surparea actuală nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime legate de prezența masivului de sare, însă pentru a prevedea din timp efectele distructive produse la suprafață de evoluția proceselor geologice invizibile caracteristice prezenței în adâncime a masivului de sare (coroborate cu tendința generală de tasare evidențiată de datele din Sentinel-2), se recomandă urmărirea evoluției în timp a acestor procese prin efectuarea unor măsurători periodice de rezistivitate electrică pe același amplasament şi extinderea investigațiilor pe un areal mai extins.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191