Doi morți după exploziile de la stația GPL din Crevedia. 41 de arși sunt în spitale, 12 sunt transferați în străinătate

Doi morți după exploziile de la stația GPL din Crevedia. 41 de arși sunt în spitale, 12 sunt transferați în străinătate

Doi oameni au murit și 58 au fost grav răniți în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. 39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia. Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație din 2020.

Un student de la UPG, dealer de droguri în Ploieşti. Tânărul şi iubita lui au primit închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunității

ACTUALIZARE 08:00 Centrul Infotrafic informează, luni dimineaţă, că circulaţia rutieră este în continuare oprită pe ambele sensuri ale DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Explozie la o magistrală de gaz din Vrancea. 4 oameni care lucrau la autostrada A7 au murit, iar 5 sunt răniți

Măsurile rutiere au fost luate pentru efectuarea de către anchetatori a tuturor cercetărilor necesare la faţa locului.

Droguri vândute în dispozitive de vapat și în dulciuri. Peste 120 de percheziții în București și în 23 de județe / Cum acționa gruparea care vindea stupefiante copiilor și tinerilor din toată țara

Traficul este deviat pe rutele ocolitoare: pe sensul către Ploieşti – DC 77A – DJ 701B – DN 7 Tărtăşeşti, iar pe celălalt sens – DJ 101B Periş – Tâncăbeşti – DN 1.

ACTUALIZARE 22:33 Potrivit surselor , 11 pacienți cu arsuri grave în urma exploziilor de la Crevedia au ajuns la spitale din străinătate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în total 12 răniți vor fi transferați. 

Alexandru Rafila a declarat că niciodată numărul paturilor nu este suficient, atunci când se petrece o catastrofă

ACTUALIZARE 21:47  Întrebat câte paturi de Mari Arşi sunt în plus, în prezent, faţă de momentul tragediei de la Colectiv, Rafila a precizat că niciodată numărul paturilor nu este suficient, atunci când are loc o catastrofă.

 „Într-o catastrofă niciodată nu sunt paturi destule. Sigur, acum nu a fost o catastrofă de dimensiunile celei de la Colectiv ca şi număr de victime sau ca victime cu afectare serioasă. Noi ne propunem să ajungem la circa 50 de paturi pentru Marii Arşi în următorii doi ani şi nu numai că ne propunem, şi facem lucrul acesta”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a explicat că în acest moment sunt 30 de paturi de Arşi şi Mari Arşi, în întreaga ţară.

„La Timişoara se construieşte deja Centrul de Arşi, urmează construcţia celui din curte de la Alexandrescu. (…) Avem în acest moment 30 de paturi, dar ce avem mai bine pus la punct decât la Colectiv sunt procedurile care se aplică. Aţi văzut că ne mişcăm foarte rapid, că oamenii ştiu ce au de făcut”, a subliniat Rafila.

În calitate de membru PSD, Alexandru Rafila a spus despre primarul din Caracal și declarațiile sale din ziua tragediei că nu trebuie să fie „legat politic”de tragedia în care a fost implicat fiul său.

„Faptul că el rămâne cu funcția de primar și a fost ales în urma unui proces electoral este o discuție, faptul că a fost și este membru al PSD este altă discuție. Eu nu cred că cei care comit fapte antisociale sau fac infracțiuni trebuie neapărat legați (de partid – ), aici e vorba de fiul lui, nu mi se pare o chestiune care trebuie legată politic. Dacă cineva este infractor, trebuie sancționat, iar apartenența la un partid trebuie amendată”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a mai declarat la Digi24 că nu a vorbit cu președintele României după tragedia de la Crevedia.

În ceea ce privește pericolul ca oamenii din zonă să resimtă stări de rău chiar și după mai bine de o zi de la explozie, ministrul a spus că în acest moment nu sunt probleme.

„Din ceea ce știu, concentrațiile de noxe sunt reduse, nu sunt probleme în acest moment. Pacienții din zonă trebuie monitorizați, să vedem dacă sunt persoane care au suferit intoxicații. Există o astfel de monitorizare”, a declarat ministrul.

Despre familiile victimelor, Rafila a precizat că victimele vor beneficia de un însoțitor care se va deplasa cu aceștia unde vor fi transferați. Însoțitorii vor primi asistență financiară pentru cazare și deplasare.

Radu Oprea, ministrul Economiei susține că momentan s-a făcut verificarea documentelor la ISCIR, iar Corpul de control va merge la Pitești, sediul regional al firmei, pentru a verifica toată documentația

ACTUALIZARE Potrivit ministrului, rolul ISCIR este de autorizare într-o fază incipientă și autorizarea se face cu CNCIR, altă companie care face verificare în teren a cazanelor sub presiune, aflată sub controlul ministerului Energiei

Cu privire la firma respectivă, ministrul a verificat documentele înregistrate la ISCIR, iar firma are peste 100 de puncte de lucru în toată țara. La Crevedia a avut o autorizație în 2011, valabilă până în 2014. Apoi, acel echipament de la Crevedia, instalația GPL de acolo, a fost autorizată în 2021 la Botoșani.

S-a făcut o inspecție la Botoșani de către inspectorii ISCIR și este acolo acel rezervor.

Radu Oprea a declarat în exclusivitate că inspecția ministerului nu a fost încă în teren, astăzi (duminică – n. red.), ci doar s-a făcut verificarea documentelor la ISCIR. Corpul de control va merge la Pitești unde este partea regională (sediul firmei – ), care se ocupă și de Dâmbovița, pentru a verifica toate documentele, să verifice dacă ceea ce ministerul a primit corespunde cu realitatea.

 La ministerul Economiei nu au ajuns plângeri cu privire la firmă.

DNA va deschide o anchetă pentru suspiciuni de abuz în serviciu, care vizează modul în care autoritățile de control au verificat cum își desfășoară activitatea firmele care manevrează substanțe periculoase, ulterior sesizărilor ISU Dâmbovița

ACTUALIZARE Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal privind posibile fapte de corupţie în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control în urma exploziilor de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control”, au menţionat sursele citate.

Fosta stație GPL din Crevedia nu mai avea autorizație de mediu de aproape 3 ani, transmit autoritățile de Protecție a Mediului

ACTUALIZARE 19:03 Agenția Națională pentru Protecția Mediului transmite că fosta stație GPL, care a provocat dezastrul de sâmbătă seara, din județul Dâmbovița, nu ar mai fi trebuit să funcționeze din data de , după ce titularul a notificat Agenția de Protecție a Mediului din județ cu privire la încetarea activității în punctul de lucru din Crevedia.

Citește mai mult AICI

Rafila: Sunt 20 de pacienți la Floreasca, unul va fi transferat în cursul zilei

ACTUALIZARE 18:28 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mulțumit medicilor de la Floreasca pentru mobilizare, precizând că mulți dintre aceștia au venit chiar și din concediu pentru a ajuta răniții. După verificările de la Spitalul Floreasca, Rafila a spus că cei mai mulți dintre pacienți se află în stare bună, au moralul ridicat. În total, aici sunt internați 20 de pacienți, iar unul dintre aceștia urmează să fie transferat în cursul zilei, a mai spus ministrul Sănătății.

„Întreg personalul a fost mobilizat, toți s-au prezentat aici la spital, chiar dacă n-au fost chemați. S-au întors oameni din concediu să ajute răniții. La chirurgie oamenii erau stabili, încrezători, mulțumiți de modul în care au primit asistență medicală. Familiile au avut informații despre acești pacienți. Sunt încă probleme serioase, pacienți la terapie intensivă, unul va fi transferat în cursul acestei zile. Suntem optimiști, pompierii, toți cu cei cu care am discutat, erau într-o stare bună de spirit. Știau că și-au făcut datoria la Crevedia”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății merge acum la Spitalul Bagdasar-Arseni. „Merg la Spitalul Bagdasar și sperăm că nu vom mai avea decese sau că vom avea cât mai puține. Sunt pacienți care au o stare de sănătate precară, pentru că le-a fost afectată peste 90% din suprafața corpului. La Floreasca sunt 20 de pacienți” a mai spus Rafila.

Ministerul Muncii va propune acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile victimelor şi pentru cei afectaţi

ACTUALIZARE 17:55 Ministerul Muncii va propune acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile victimelor şi pentru cei afectaţi de exploziile de la o staţie GPL din Crevedia. Cuantumul acestora va fi stabilit în urma constatărilor.

„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va propune Guvernului, potrivit legii, acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile victimelor, precum şi pentru cei afectaţi de tragicul eveniment de la Crevedia, jud. Dâmboviţa, pe baza cooperării interinstituţionale cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi pe baza propunerilor/constatărilor agenţiei judeţene de plăţi şi inspecţie socială judeţeană, instituţiei prefectului, comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă şi autorităţii publice locale”, a transmis ministerul, duminică, într-un comunicat de presă.

Date noi din ancheta exploziilor de la Crevedia

ACTUALIZARE 17:40 Procurorul general Alex Florența susține o conferință de presă despre ancheta în cazul exploziilor produse sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia. Principalele declarații:

 • Societatea la al cărei punct de lucru s-au produs evenimentele figurează cu 25 de puncte în toată țara;
 • În Crevedia societatea avea un punct de lucru în curtea căruia se află și o clădire de birouri;
 • După închiderea punctului de lucru, curtea a fost declarată de firmă punct de parcare;
 • Sunt indicii că acolo se obișnuia ca angajații să facă transfer de GPL din cisterne;
 • În 26 august în clădire erau cazați 4 angajați nepalezi;
 • În jurul orei , unul dintre angajați a mers acolo, erau 2 cisterne;
 • În jurul orei 18:00 a ajuns o a treia cistenă, i-a spus angajatului că are o problemă la roată și că trebuie să transfere GPL în altă cisternă;
 • În condiții neelucidate, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat, i-au cerut celor 4 nepalezi să iasă și să oprească traficul;
 • În timpul ăsta, cei doi șoferi erau acolo încercând să stingă focul;
 • La scurt timp a avut o primă explozie puternică;
 • În interval de circa o oră ajung la fața locului diferite echipaje de intervenție;
 • Are loc și o a doua explozie, mult mai puternică decât prima;
 • Anchetatorii s-au deplasat de la început acolo, s-a constituit echipă multidisciplinare;
 • Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR;
 • Se fac percheziții la Primărie și la sediul firmei din București;

Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia

Primarul din Caracal, al cărui fiu deține stația GPL ilegală din Crevedia, se autosuspendă din PSD

ACTUALIZARE 17:28 Ion Doldurea, primarul din Caracal, renunță la funcțiile din PSD și la calitatea de membru al partidului, au declarat pentru surse din conducerea social-democraților.

Fiul lui Doldurea, Ionuț, este patronul firmei care deține stația GPL din Crevedia. Primarul însuși a provocat indignare după ce a declarat că faptul că pompierii au fost răniți în explozia de la Crevedia „e problema lor”. Doldurea este un apropiat al baronului de Olt, Paul Stănescu, secretar general al partidului, și s-a speculat ca această relație l-a ajutat și pe fiul său în afacerile cu GPL.

Marcel Ciolacu a fost foarte deranjat de implicarea familiei primarului în scandalul tragediei de la Crevedia, susțin sursele citate, și măsură autosuspendarii nu a fost una voluntara, ci impusa. Totuși, primarul Doldurea, deși pierde toate funcțiile din PSD, rămâne șef la primăria din Caracal.

Citește mai mult AICI

Rafila anunță că alți opt răniți în explozia de la Crevedia vor fi transferați în Austria, Germania și Norvegia

ACTUALIZARE 17:12 Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că sunt 58 de pacienți în acest moment. El a mai spus că în cursul zilei de astăzi și la noapte alți 6 pacienți de la Floreasca și 2 pacienți de la Bagdasar Arseni vor fi transferați în Austria (AKH și Gratz), în Germania și în Norvegia.

Aceștia vor putea fi însoțiți de aparținători, care vor beneficia de sprijin și asistență consulară, iar cheltuielile de transport vor fi acoperite de Guvern.

Prioritari în privința transferurilor rămân pacienții intubați mecanic, a mai spus ministrul. În ceea ce privește bilanțul transferurilor, până în acest moment, sunt 12 transferuri: 4 pacienți deja au plecat noaptea trecută, 5 au plecat duminică, la ora , și vor mai pleca alți 3 pacienți la noapte.

Discursul integral AICI

Marcel Ciolacu, la Crevedia: „Toți vinovații direcți sau morali pentru această tragedie vor plăti”

ACTUALIZARE 17:11 Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Crevedia, unde a mers să viziteze stația GPL care a explodat sâmbătă seară, că începând de luni vor avea loc controale la stațiile de carburanți GPL, în toată țara, dând exemplu Sectorul 5, unde 11 astfel de afaceri ar funcționa fără autorizație de construcție.

„Președintele CJ (Dâmbovița – ) va face ședință mâine, de îndată, cu toate măsurile care trebuie luate, astfel încât toate persoanele afectate să primească ajutor, urmând ca după evaluări și noi să luăm măsurile din fondul de rezervă al prim-ministrului. Deja am făcut această promisiune”, a declarat premierul.

Acesta spune că, începând de luni, toate stațiile de carburanți, inclusiv GPL, vor fi controlate.

„Începând de mâine, în toată țara, toate stațiile de carburanți de GPL-uri vor intra într-un sistem de control. Mai mult, unde se vor găsi elemente și încălcări care ar duce la pierderi de vieți omenești sau de a pune în pericol oamenii, se vor închide activitățile pe loc. Dacă va fi nevoie, vom face modificări legislative în cursul săptămânii viitoare, astfel încât aceste lucruri să se întâmple fără procese și fără ca anumiți oameni să încerce să-și mențină afacerile, chiar dacă sunt ilegale.

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 17:05 Potrivit surselor Digi24, în total, 12 pacienți vor fi tranferați în străinătate. Patru dintre ei au plecat noaptea trecută, iar alți cinci au fost transferați duminică, la ora 16:00. Alți trei mari arși vor pleca în această noapte.

Al doilea dosar în cazul Crevedia. Parchetul Militar s-a sesizat din oficiu

ACTUALIZARE Parchetul Militar Bucuresti s-a autosesizat în acest caz. 

Este al doilea dosar penal, deschis ca urmare a unei sesizări din oficiu. Ancheta coordonată de procurorii militari vizează modul în care a fost coordonată intervenția pompierilor.

Procurorii vor să verifice dacă au fost respectate procedurile legale și prevederile legate de protecția muncii valabile în activitatea pompierilor.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu a ajuns la Crevedia. Este însoțit de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

ACTUALIZARE Patriarhia Română anunţă că va da lei fiecărei familii ale victimelor după exploziile de sâmbătă din Crevedia.

„Patriarhia Română exprimă profundul său regret pentru victimele exploziei petrecute sâmbătă, 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa. Acest tragic eveniment soldat cu multe victime umane, în cazul actual două persoane decedate şi 56 rănite, este unul care ne solidarizează cu familiile greu încercate ale acestora”, se arată într-un comunicat transmis, duminică, de Biroul de Presă.

ACTUALIZARE Până la momentul actual, statele membre care au depus ofertă de sprijin la solicitarea României, sunt următoarele: – Austria – 3Belgia – 2Bulgaria -17Danemarca – 2Germania – 14Italia – 8Norvegia – 1Suedia – 4

Până la momentul actual, au fost acceptate următoarele oferte: – Austria – 3Belgia – 2Germania – 2Italia – 2Norvegia – 1

Ministrul Economiei trimite Corpul de Control la Crevedia și anunță că toate autorizațiile pentru instalații GPL vor fi verificate

ACTUALIZARE Ministrul Economiei, Radu Oprea, trimite Corpul de Control în Crevedia pentru a verifica dacă au existat instalații autorizate de distribuție GPL la locul exploziei sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activități neautorizate.

De asemenea, ministrul a anunțat controale la nivel național cu privire la autorizarea instalațiilor GPL.

Ciolacu merge la Crevedia

ACTUALIZARE Premierul Marcel Ciolacu merge la Crevedia.

Acolo vor merge și echipe de psihologi pentru a vorbi cu oamenii afectați de explozii.  

În următoarele 24-48 ore, pentru absolut toți pacienții transferați în străinătate statul va suporta cheltuielile de cazare pentru un aparținător. Va merge cu ei personal de suport psihologic și social. 

900 de oameni au donat sânge pentru a ajuta victimele exploziilor

ACTUALIZARE  În jur de 900 de persoane au donat sânge la centrele de transfuzie deschise duminică, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Centrele de transfuzie sanguină au fost deschise, duminică, în 24 de judeţe şi Bucureşti, pentru ca cetăţenii să poată veni în sprijinul victimelor exploziei de la Crevedia, a informat Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină.

Este vorba despre centrele din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Olt, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vrancea, precum şi din municipiul Bucureşti.

Conform sursei citate, unele centre au fost deschise până la ora 12,00, altele vor avea program chiar şi până la ora 15,30. 

ISU Dâmboviţa a amendat cu de lei firma care distribuia GPL

ACTUALIZARE Adjunctul şefului ISU Dâmboviţa, colonelul Benone Duduc, a explicat că în urma unui control din anul 2020 la societatea care se ocupa cu distribuţia de GPL de la Crevedia şi la care au avut loc exploziile a fost retrasă autorizaţia de securitate la incendiu, întrucât nu se mai respectau măsurile de siguranţă. Au urmat apoi amenzi în valoare de de lei. Mai multe instituţii au fost anunţate de această situaţie. Ulterior, firma a notificat că îşi închide acel punct de lucru.

”Obiectivul a fost autorizat de către ISU Dâmboviţa în luna octombrie 2011 ca instalaţie de tip skid pentru distribuţia de GPL la autovehicule cu capacitate de de litri. În 2020, în urma unor sesizări se efectuează un control inopinat la acest obiectiv şi se constată că nu se respectă măsurile de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu în anul 2011, respectiv acea instalaţie tip monobloc a fost mutată pe amplasament şi nu mai respectau distanţele de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiie de securitate la incendiu”, a declarat Benone Duduc.

Reprezentantul ISU Dâmboviţa a adăugat că au urmat alte amenzi. 

”În consecinţă, ISU constată pierderea autorizaţiei şi totodată constată utilizarea unei pompe neomologate pentru transferarea GPL-ului dintr-o cisternă în cealaltă şi aplică şi sancţiunea contravenţională de de lei, în data de În data de , se efectuează un nou control inopinat, se constată că obiectivul fucţiona în continuare, se constată funcţionarea ca faptă contravenţională, fără autorizaţia de securitate la incendiu şi se aplică sancţiunea contravenţională de de lei şi de asemenea se constată pe amplasament un rezervor neomologat din care se transfera GPL şi se mai aplică o sancţiune de de lei. Deci de lei sancţiune în data de ”, a adăugat Duduc.

Benone Duduc a mai spus că mai multe instituţii au fost anunţate despre deciziile luate în privinţa societăţii din Crevedia. 

”În urma controlui din iulie, urmare a constatării pierderii valabilităţi autorizaţiei, ISU notifică Instituţia Prefectului şi Oficiul Regstrului Comerţului. Mai notifică Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia. În , societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia şi se notifică Registrul Comerţului care emite certificat constatator prin care ia act de hotărârea AGA şi în notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru a fost închis şi anexează hotărârea AGA şi certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului”, a mai spus Duduc.

Fiul primarului din Caracal a fost audiat sâmbătă seară

ACTUALIZARE  Fiul primarului din Caracal, care este patronul firmei din Crevedia, a fost audiat sâmbătă seară la Parchetul Judecătoriei Târgoviște.

ACTUALIZARE Aeronava militară cu cei doi pacienți care au suferit arsuri după explozii a aterizat la Milano. Președintele grupului San Donato, unde au ajuns doi pacienți, a declarat că a răspuns apelului ministrului Alexandru Rafila, și a răspuns imediat cererii de ajutor a persoanelor în dificultate.

Pacienții fuseseră internați inițial la Spitalul Bagdasar Arseni.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu a mers la Floreasca unde a discutat cu medicii.

La Crevedia au ars opt case, iar alte 11 sunt afectate, anunţă preşedintele CJ

ACTUALIZARE  Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat că opt case au ars şi alte 11 au fost afectate de exploziile de la Crevedia.

„Din datele pe care le avem la acest moment, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. De asemenea, tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă. Totodată, de la prima oră, au ajuns la Crevedia alimente şi alte ajutoare pentru cei care au fost afectaţi de incendiul de aseară”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Dâmboviţa.

El precizează că a discutat cu prim-ministrul Ciolacu şi a convocat o şedinţă a Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă. „Am avut o discuţie în această dimineaţă cu premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a pune la punct modul în care îi vom ajuta pe locuitorii din Crevedia ale căror case şi gospodării au ars sau au fost afectate în incendiul de aseară. Tot în cursul acestei dimineţi, am solicitat întrunirea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă astfel încât să acţionăm rapid pentru ca oamenii să se poată întoarce, în cel mai scurt timp, la casele lor”, se mai menţionează în postare.

Al doilea deces a fost confirmat

ACTUALIZARE A fost confirmat al doilea deces după exploziile de la Crevedia, a declarat Raed Arafat.

Este vorba despre o femeie care era internată la Floreasca și care era soția bărbatului care a murit ieri după ce a făcut infarct în timpul exploziilor.

Ea avea arsuri pe 95% din corp. 

ACTUALIZARE Şeful DSU, Raed Arafat, anunţă că încă două aeronave vor transporta pacienţi în străinătate, în cursul zilei de duminică.

„Referitor la transferuri, la ora 16,00 va pleca următorul avion. Dacă totul va merge bine, o să avem pacienţii trimişi unul la Viena, doi la Graz, doi la Berlin. Este în curs de pregătire un al patrulea avion care să plece astăzi şi (…) o să stabilim destinaţia şi care sunt pacienţii (…). Colegii ne-au promis că vom primi rapoartele medicale a încă patru sau cinci pacienţi. (…) Continuăm să transferăm pacienţii care se consideră de către medici că trebuie să plece”, a declarat Arafat.

ACTUALIZARE Din totalul celor 41 de pacienți internați în spitale, șase sunt intubați. Cinci pacienți s-au prezentat la Ambulatorii și au plecat acasă.

Spitalul Floreasca: 26 pacienți dintre care 3 intubați, 3 pacienți au venit la Urgență, fără a rămâne internați

Spitalul Bagdasar: 11 pacienți internați dintre care 3 intubați, 2 dintre ei necunoscuți – unul român și unul asiatic

Spitalul de Chirurgie Plastic și Arsuri: 2 pacienți internați, 2 tratați în ambulator

Spitalul Universitar : 1 pacient internat neintubat

Spitalul Elias : 1 pacient internat neintubat 

ACTUALIZARE Procurorul care coordonează ancheta de la Crevedia este Marius Iacob, cel care a mai instrumentat în trecut cazul Elodia și incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț.

EXCLUSIV DOCUMENT. Pompierii au informat șapte instituții ale statului despre neregulile constatate în 2020 la firma din Crevedia

ACTUALIZARE Un raport al ISU întocmit în 2020 semnalează neregulile constatate la firma din Crevedia la controlul care a avut loc în acel an. Pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate și nu era respectată distanța legală față de case și liniile de electricitate. Situațiile au fost semnalate către șapte instituții, potrivit unui document obținut în exclusivitate de Digi24. 

Ciolacu: Văd că se face o paralelă cu Colectiv, ar trebui făcută o paralelă cu Mihăilești, unde s-a terminat foarte tragic

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu: „Importat este că azi noapte, din punctul nostru de vedere, s-a acţionat exemplar şi în spitale. Mulţumim medicilor şi asistentelor şi celor care au acţionat pe salvări azi noapte. Trebuie să mulţumesc pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor care au asigurat perimetrul. 

Văd că se face o paralelă, întotdeauna, cu cazul de la Colectiv. După părerea mea ar trebui făcută o paralelă cu Mihăilești, unde s-a terminat foarte tragic.

Sunt transferate patru persoane, două au ajuns deja în Belgia, alte două vor ajunge la Milano. Sunt pregătiți de transfer alte șapte persoane. Trei sunt în stare gravă la Floreasca și două la Bagdasar, de la prima explozie.”

Cătălin Predoiu: „Procurorul general și procurorii stabilesc competențele, nu am îndoieli cu privire la profesionalismul procurorilor.”

ACTUALIZARE Au început audierile la Parchetul General. 

Predoiu: Toate procedurile au fost respectate. S-a evitat un dezastru uriaș

ACTUALIZARE O ședință a celulei de criză are loc la Ministerul de Interne.

Cătălin Predoiu: „La fața locului s-a acționat conform tuturor procedurilor în vigoare, faptul că s-a intervenit așa rapid și s-a creat perimetru a făcut să fi evitate pierderi de vieți omenești 

Procedurile s-au aplicat conform legii. Din toate datele de până acum toate procedurile au fost respectate. S-a evitat un dezastru uriaș datorită salvatorilor. Merită aprecierea noastră.

Doctorii mi-au spus că au ce le trebuie, dar e situația cu cei care trebuie transferați în străinătate pentru care vor decide medicii.”

Nu a făcut declarații despre firma din Crevedia: „Se fac verificări de către poliție și Parchet. S-au declanșat toate procedurile. Procurorul general m-a asigurat că toți procurorii au intrat în acțiune.”

ACTUALIZARE Lista centrelor unde puteți dona sînge pentru a ajuta răniții în exploziile de la Crevedia.

București: 07:30 – 13:30

Bacău: –

Timișoara: 07:30 – 13:30

Reșița: 08:00 – 15:00

Buzău: 07:30 – 14:00

Pitești: 08:00 – 13:00

Brașov: 07:30 – 13:00

Teleorman: 07:30 – 13:30

Dâmbovița: 07:00 – 13:30

Olt: 08:30 – 12:00

Hunedoara: 08:00 – 12:00

Brăila: 08:00 – 12:00

Iași: 07:30 – 13:00

Mureș: 08:30 – ultimul donator

Cluj: 09:00 – 13:30

Sibiu: 09:00 – 13:00

Spitalul Floreasca: Șase pacienți vor fi transferați în străinătate. Trei sunt în stare foarte gravă și nu pot fi mutați

ACTUALIZARE Toți pacienții răniți după exploziile de la Crevedia, care au ajuns la Spitalul Floreasca, au fost operați. Dintre cei 28 de pacienți, trei sunt intubați și în stare foarte gravă și nu pot fi transferați, în timp ce pentru alți șase răniți se pregătesc actele de transfer în străinătate.

„Sunt 28 de pacienți astăzi în Spitalul Clinic de Urgență București, dintre care 3 intubați. 6 pacienți sunt mari arși, pentru care se solicită transferul în străinătate. Toți sunt pompieri.

Toți pacienții au fost operați, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopții.

A reînceput programul operator pentru cei care necesită retoaletare astăzi.

Cei 2 pompieri intubați au plecat la Bruxelles și au ajuns acolo. Se finalizează documentele de transfer pentru cei 6 pompieri localizați în afară centrului de arși.

Cei 3 civili din explozia inițială sunt cu stare foarte gravă. Nu suportă transportul la acest moment.

Restul pacienților sunt stabili”, a comunicat Spitalul Floreasca.

ACTUALIZARE Potrivit unor surse, încă șapte răniți urmează să fie transferați la spitale din străinătate – unul în Norvegia, 4 în Germania și 2 în Austria.

Surse: Firma nu mai avea autorizație din 2020

ACTUALIZARE  Principala pistă a anchetatorilor care fac anchetă după exploziile din Crevedia este că prima explozie a avut loc în momentul în care angajații societății ar fi mutat GPL dintr-o cisternă în alta.

Aceasta este principala pistă în dosarul în care procurorii Parchetului General fac cercetări pentru distrugere din culpă în formă agravată, faptă pedepsită cu până la 12 ani de închisoare. Nu e exclus ca după încheierea cercetării la fața locului, lista acuzațiilor să fie extinsă cu fapte de vătămare corporală gravă, și chiar ucidere din culpă.

Anchetatorii au informații preliminare că fosta stație GPL a fost închisă încă de acum 3 ani. În vara lui 2020, un control făcut de pompierii ISU Dâmbovița a arătat o serie de nereguli. Atunci a fost suspendată autorizația de securitate la incendiu. Așadar, de 3 ani firma nu mai avea autorizație legală.

Arafat: Celula de criză continuă să funcționeze cât va fi nevoie

ACTUALIZARE Raed Arafat a declarat că pe lângă locurile anunțate deja de mai multe spitale din Europa, se mai pot cere locuri suplimentare, în funcție de nevoie.

Și Bulgaria s-a oferit să ajute cu paturi pentru arși.

„Nu există în protocoale transfer de pacienți cu arsuri de 80 – 90% pe corp.

Suntem în permanentă ședință în Minister, suntem în discuții cu țările unde trimitem răniții, cu Ministerul Sănătății. Celula de criză continuă să funcționeze.

Știm că firma nu mai funcționa, clar nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General, vom aștepta ce va ieși. Din punctul nostru de vedree, firma nu avea documente, nu avea activitate de fapt”, a declarat Raed Arafat. 

„Este foarte greu de spus ce măsuri trebuiau luate. Măsura ca să nu pățească nimeni nimic ar fi fost să nu fie nimeni acolo. Pompierii au luat măsuri, au tactică de intervenție, dar, când te duci la foc, e risc. Când ai case cu risc să ia foc, nu era doar cisterna, clar trebuia cineva să lupte împotriva acestui foc.

Pompierii vor trebui să facă controale la stații GPL din țară, se fac controale acolo unde funcționează. Aici se știa că nu funcționează. 

Pericolul nu mai există. Incendiul a fost localizat, stins”, a spus Arafat.

ACTUALIZARE Potrivit MApN, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei , pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles-Otopeni, pentru transportarea a doi pacienţi care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanţi din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Misiunile s-au efectuat ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipele medicale pentru monitorizarea pacienţilor pe timpul transportului sunt formate din specialişti ai UPU-SMURD Bucureşti şi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală.

Tragedia de la Crevedia, reflectată în presa internațională. Agenția turcă Anadolu scrie că stația GPL funcționa ilegal

ACTUALIZARE  Dezastrul de la Crevedia este relatat de presa străină. Dacă agențiile internaționale s-au limitat momentan la relatarea faptelor și a bilanțului, există deja întrebări în presa străină despre cum a fost posibil să se ajungă aici, dar și de ce România, țară membră UE, nu are un centru pentru marii arși.

Imaginile tragediei au fost preluate în presa internațională și pe rețelele sociale.

Sunt deja întrebări legate de faptul că stația funcționa ilegal. Presa din Turcia, agenția Anadolu, remarcă faptul că acea stație GPL funcționa ilegal.

Parchetul General a preluat ancheta

ACTUALIZARE Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia.

Procurorii fac cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, infracțiune care se pedepsește cu mai mult de zece ani.

Procurorul care se ocupă de caz va merge la fața locului cu polițiști, specialiștii de la Institutul Petroșani, care se ocupă de expertize în caz de incendii.

Încă doi pacienți vor fi transferați în străinătate

ACTUALIZARE Un al doilea transfer oficial în străinătate cu un avion al armatei va avea loc în jurul orei

Este vorba despre doi pacienți în stare gravă, respectiv despre doi civili care vor fi duși în Italia.

Primul zbor de transfer a avut loc în jurul oei 3, fiind vorba despre doi pompieri, duși în Belgia.

După prânz vor mai pleca doi pacienți în Austria. Germania a anunțat că are în spitale 13 paturi disponibile la nevoie. Norvegia a anunțat un loc disponibil și faptul că armata e dispusă să preia cu militarii săi răniții.

Dosar penal deschis la Parchetul Judecătoriei Răcari

ACTUALIZARE Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă și vătămare corporală gravă la Parchetul Judecătoriei Răcari.

Verificări au loc și la ISU în condițiile în care o treime dintre pompierii trimiși la intervenție au ajuns la spital.

Arafat, despre intervenția pompierilor: Și-au făcut treaba, chiar asumându-și riscuri

ACTUALIZARE Anchetă de amploare după tragedia de aseară din Crevedia. Șefii din Inspectoratul pentru Situații de Urgență verifică acum modul în care au intervent pompierii. Se vizionează imaginile surprinse la fața locului, se ascultă mesajele date pe stații pentru a se vedea dacă s-a greșit undeva. 

Întrebat de ce pompierii au fost în apropiere după prima explozie, Arafat a declarat că pompierii aveau mai multe case afectate și era nevoie să fie stinse.

„Intervenția nu era doar pe cisterne ci și pentru a evita propagarea.

Pompierii și-au făcut rolul, decizia lor de a interveni și a răci zona, cu un anumit risc asumat, a fost o decizie pe care nu o pot comenta negativ. Oamenii și-au făcut treaba așa cum trebuie, din păcate asumându-și anumite riscuri la locul intervenției. Cred că e ceva ce în viitor va fi foarte atent aplicat, și asta e perimetrul. Civilii și indiferent cine în afara pompierilor să nu intre în zona care este expusă în apropierea  incendiului. Partae de media, locatari, civili care se uită trebuie să fie foarte departe de zona cu risc. Am mai pățit-o la Mihăilești, iar respectarea unui perimetru de siguranță, evacuarea și mesajele care se dau sunt pentru protecția celor care sunt în zonă. Când pompierul spune: îndepărtați-vă, să se depărteze, pentru că e risc”, a declarat Arafat. 

Centrele de transfuzii sunt deschise azi 

ACTUALIZARE Doina Goșa, directrul Centrului de Transfuzii București, a declarat duminică dimineață că mai mult de jumătate din centrele din țară vor lucra program normal azi.  

Ea a făcut apel pentru donatorii cu donări curente să vină să doneze sânge, pentru că e nevoie de trombocite. De asemenea, a făcut apel la personalul medical să vină și să ajute. Centrele de transfuzii vor avea program normal, de la la  

Bilanțul tragediei de la Crevedia

ACTUALIZARE 03:18 În urma exploziilor de la stația GPL, din localitatea Crevedia, o persoană a murit și alte 57 au fost rănite, potrivit unui comunicat transmis de autorități. Printre acestea se numără:

 • 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
 • 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Potrivit autorităților, odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție :

 • ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
 • ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
 •  ISU PH – 3 autospeciale de stingere.
 • 1 elicopter SMURD
 • 9 echipaje SAJ Dâmbovița
 • IGPR – 29 de polițiști;
 • IGJR – 30 de Jandarmi.

„Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert”, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE 03:10 Ministerul Mediului a publicat estimări privind calitatea și circulația aerului în zona Crevedia: „Stațiile din partea de nord a Bucureștiului au înregistrat ușoare creșteri nesemnificative ale concentrațiilor de particule în suspensie, fără impact asupra calității aerului. Nici ceilalți poluanți monitorizați nu înregistrează valori ridicate”, transmite Ministerul, într-o postare pe Facebook.

ACTUALIZARE 02:40 În această noapte, la ora 03:00, alți doi răniți vor fi transferați de la Spitalul Bagdasar-Arseni la Milano.

Autoritățile au anunțat anterior că doi pompieri vor pleca noaptea aceasta în Belgia: „Primii doi pacienți care beneficiază de Mecanismul European de Protecție Civilă sunt cei doi pompieri internați acum la Spitalul de Urgență Floreasca. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60%. Ei vor fi primiți la tratament la Spitalul militar din Bruxelles”.

Ciolacu: Cine este vinovat va suporta rigorile legii

ACTUALIZARE 02:35 Premierul Marcel Ciolacu a declarat că cine este responsabil de tragedia de la Crevedia, în care o persoană a murit, iar alte 55 au fost rănite, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine este vorba. 

„Cine se va face vinovat va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim în acest moment”, a spus Ciolacu. 

Crește bilanțul persoanelor rănite în exploziile de la Crevedia

ACTUALIZARE 02:05 Potrivit surselor , bilanțul victimelor în urma exploziilor din Crevedia se ridică la 55. Printre acestea se numără 39 pompieri, 2 jandarmi și 2 politișți.

51 de răniți sunt internați, dintre care 10 sunt intubați.

ACTUALIZARE 01:35 Prim-ministrul Marcel Ciolacu a plecat de la spitalul Bagdasar și se întoarce la Celula de criză de la MAI. 

ACTUALIZARE 01:30 ISU transmite că incendiul a fost localizat, astfel că „pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat. Echipajele operative acționează pentru lichidarea ultimelor focare”.

La fața locului intervin 10 autospeciale de stingere și o autoscară.

13 dintre răniți se află la Bagdasar Arseni

ACTUALIZARE 01:28  Bagdasar Arseni are 13 dintre pacienții răniți în cele două explozii. Dintre aceștia, 5 sunt civili și 7 sunt pompieri și un jandarm.

„În aceste momente sunt 10 autospeciale de stingere și o autoscară. (…) Vor rămâne echipaje de intervenție la locul incendiului. Mai există flăcări care se manifestă la cele 7 proprietăți. Ca explozii – a fost deflagrația aceea, ulterior o explozie ceva mai mică, iar una precedentă celei mari. Am fost surprins în deflagrația mare, dar sunt ok. Am fost la o distanță de aproximativ 100 de metri”, a transmis Radu Popescu, ISU Dâmbovița.

Reprezentantul ISU Dâmboviţa a fost rănit la o mână, în timpul intervenţiei de stingere a incendiului. „Am fost surprins în deflagraţia cea mare, dar sunt ok. Am fost la aproximativ 100 de metri. Am simţit o arsură la nivelul membrelor, dar echipamentul de protecţie m-a protejat. Sunt rănit la mână, e o arsură de gredul I”, a spus Popescu.

Radu Popescu a explicat că pompierii au intervenit la aproximativ 100 de metri de incendiu.

Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD: Au fost aduşi 30 de răniţi, trei din explozia iniţială, 27 din a doua, colegi pompieri. Cinci sunt în stare gravă

ACTUALIZARE 01:18 Doctorul Opriţa, coordonatorul SMURD a declarat sâmbătă noaptea că au fost aduşi 30 de răniţi, trei din explozia iniţială, 27 din a doua, colegi pompieri. Medicul a precizat că cinci salvatori sunt în stare gravă. Bogdan Opriţa a mai anunţat că au fost identificate şapte locuri în afara ţării, prin Mecanismul de Protecţie civilă europeană, în care aceştia să fie duşi, iar MApN pune la dispoziţie două aeronave iar în cursul acestei dimineţi vor începe transferul în strâinătate a răniţilor grav.

„Au fost aduşi un număr de30 de victime, 3 din explozia iniţială, 27 din a doua explozie, din păcate sunt colegi ai noştri, pompieri şi un poliţst. Dintre aceşti 30 de pacienţi, unul singru nu prezenta arsuri, a venit policontuzionat, afectat de suflul  exploziei, restul prezintă arsuri. Mai grav dintre ei sunt cinci, dintre care din păcate doi sunt pompieri, intubaţi şi ventilaţi”, a anunţat coordonatorul SMURD.

Doctorul a precizat că evoluţia pacienţilor arşi este una imprevizibilă, se face în dinamică astfel că este posibil ca leziunile să se agraveze şi să necesite şi aceştia măsuri de terapie intensivă sau intervenţii chirurgicale.

Bogdan Opriţa a mai anunţat că au fost identificate şapte locuri în afara ţării, prin Mecanismul de Protecţie civilă europeană, în care aceştia să fie duşi, iar MApN pune la dispoziţie două aeronave.

Opriţa a precizat că „vor începe probabil în cursul aceste dimineţi evacuarea în strâinătate a celor care sunt în stare gravă”.

Marcel Ciolacu neagă că ar fi știut că patronul stației GPL este fiul unui primar PSD

ACTUALIZARE „În acest moment, ne concentrăm să salvăm cât mai multe vieți. Mecanismul european este declanșat, încă nu a plecat niciun pacient”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește patronul stației GPL și apartenența sa la PSD, respectiv că este fiul unui primar social-democrat, șeful Guvernului a spus: „Dacă dumneavoastră credeți că eu, președintele partidului, știu cu ce se ocupă copiii primarilor sau copiii membrilor, sau ce membri au GPL, vă înșelați”.

ACTUALIZARE 00:40 MApN face demersuri pentru transferul a doi pompieri răniți în Belgia în această noapte

În această noapte vor fi transferați în Belgia 2 pompieri, cu aeronave ale MApN.

ACTUALIZARE 00:30 Primarul din Crevedia susține că locul exploziei era „mai degrabă un depozit GPL”, pentru că activitatea de vânzare de carburanți către oameni a fost suspendată

„În urma catastrofei petrecute la o fostă stație GPL din Crevedia, autoritățile locale, sub coordonarea primarului Petre Florin, s-au alăturat echipelor de salvatori, într-un efort comun pentru a diminua pagubele și a limita numărul victimelor din cadrul populației.

Primarul Petre Florin afirmă că locul unde a avut loc explozia urmată de incendiu era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU”, se arată într-un comunicat al Primăriei Crevedia.

„Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, a declarat Petre Florin, primarul din Crevedia.

A fost activat Mecanismul de protecție civilă al UE

ACTUALIZARE 23:31 Premierul Ciolacu a anunțat că România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE pentru transferul în străinătate al răniților în explozia de la Crevedia.

La noapte, 4 pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia.

Klaus Iohannis cere anchetă după tragedia de la Crevedia

ACTUALIZARE 23:18 Președintele Klaus Iohannis cere o anchetă în cazul exploziilor de la stația GPL din Crevedia.

„De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, a transmis șeful statului, într-o postare pe Facebook.

A fost deschisă o linie verde pentru cei afectați de explozii

ACTUALIZARE 23:16 MAI va activa o linie verde pentru cetățenii afectați de explozii.

Numerele de telefon sunt:

 • 0212069397
 • 0212069398

Apel la donare de sânge după explozia de la Crevedia

ACTUALIZARE 23:00 Reprezentanți ai Centrului de transfuzii București au făcut apel pentru donarea de sânge, după explozia de la Crevedia.

Centrul îndeamnă oamenii să vină să doneze duminică, în special cei care au mai donat, pentru că doar de la aceștia se pot recolta trombocite.

Crește numărul victimelor în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia 

ACTUALIZARE 22:55 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, spune că se fac demersuri chiar acum pentru transferul răniților în explozia de la Crevedia. „Mecanismul european va fi folosit pentru toți cei intubați în primul rând” , a spus Mihai Constantin.

„La Spitalul Militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte doi dintre pacienți. E vorba despre doi pompieri intubați care se află în acest moment la Spitalul Floreasca”, mai spune acesta.

În clipa asta situația victimelor este următoare:

 • Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București – 27 victime (4 intubați);
 • Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni – 13 victime (3 intubați);
 • Spitalul Universitar de Urgență București – 2 victime;
 • Spitalul de Arși – 4 victime (1 intubat).Spitalul Bagdasar – 11 pacienți (3 intubați); Spitalul Universitar – 4 pacienți; Spitalul Arși – 4 pacienți (1 intubat) Spitalul Floreasca – 27 pacienți (4 intubați)”

Bilanțul victimelor se ridică la 46 de persoane. 

Alte două explozii au avut loc la stația GPL din Crevedia

ACTUALIZARE 22:43 Au mai avut loc două explozii la Crevedia.  

Potrivit informațiilor Digi24, rezervoarele de GPL ar avea o capacitate de de litri. Sunt 6 rezervoare GPL a câte de litri, fără să știm câte dintre le erau aprovizionate.

Momentul celei de-a doua explozii uriașe de la stația GPL din Crevedia

ACTUALIZARE 22:40 O a doua explozie la stația de alimentare GPL din Crevedia a fost surprinsă și filmată de martorii care erau în zonă.

Ciolacu: O să coordonez celula de criză de la MAI

ACTUALIZARE 22:30 Premierul Marcel Ciolacu a declarat pentru că va coordona celula de criză, constituită la MAI, și va merge la Floreasca, unde au fost transportați 23 de răniți.

„Important este să avem comanda unică la MAI, o să coordonez celula de criză. Voi merge și la Floreasca, unde sunt 23 dintre răniți”, a spus Ciolacu.

Citește mai mult AICI

ACTUALIZARE 22:28 Potrivit surselor , ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, se află la centrul de comandă de la MAI.

Raed Arafat: Există pericolul să mai fie o a treia explozie

ACTUALIZARE 22:12 Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că există pericolul să aibă loc o a treia explozie „la o cisternă care este la distanță”.

„Încă suntem în dinamică. Zona trebuie să fie evaluată , zona încă este periculoasă și, din cauza asta, am evacuat la distanță, pentru că există pericolul să mai fie încă o explozie la încă o cisternă care este la distanță. Câteva aspecte importante: faptul că au fost folosiți roboții, s-a evitat să fie un număr de pompieri. Au fost scoși după ce am introdus roboții. Poate că am evitat ca oamenii să fie aproape de cisternă. În al doilea rând, s-au dat mesaje RO-ALERT în zonă.

S-a explicat populației, în zona imediat limitrofă a fost populația evacuată. Ca de obicei, a fost greu de controlat populația. Colegii de la poliție și jandarmerie au ajutat la îndepărtarea populației, pentru că toată lumea voia să meargă în propria casă în zona incenediului și aest lucru a fost interzis.

La acest moment, colegii vor continua să încerce să controleze situația. În ceea ce privește o explozie ulterioară, Arafat a spus că: „întotdeauna acest scenariu există. Orice incendiu când ai cisterne în zonă, există. Din cauza asta se răcesc, din cauza asta au fost aduși roboții, ca să poată cu apă să-i răcească. Nu întotdeauna se reușește. Aici, colegii de la pompieri știu”, a spus Arafat. 

Citește mai mult AICI

de oameni evacuați după explozii

ACTUALIZARE 22:11 Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 700 de metri.

ACTUALIZARE 22:08 Premierul Marcel Ciolacu va merge la celula de criza de la MAI.

26 de pompieri răniți în a doua explozie 

ACTUALIZARE 22:01 Numărul victimelor crește la 33, după ce 26 de pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua explozii care a avut loc la stația GPL din Crevedia. Cel puțin o persoană a murit. 

SURSE: 17 răniți în a doua explozie de la Crevedia

ACTUALIZARE 21:50 Potrivit surselor Digi24, în cea de-a doua explozie care a avut loc la stația GPL din Crevedia au fost rănite cel puțin 17 persoane.

Imagini surprinse de drone cu dezastrul de la Crevedia

A fost activat planul alb la Spitalul Floreasca

ACTUALIZARE 21:22 Radu Ţincu, medic ATI la Floreasca, a declarat, la Digi 24, că la spital a fost declanşat Planul Alb, personalul fiind mobilizat de la domiciliu pentru a întări liniile de gardă şi a face faţă acestui eveniment. Astfel, cadrele medicale vor veni de acasă pentru a elibera locul şi să gestioneze numărul suplimentar de victime.

Ministerul Sănătății: Un deces şi şapte răniţi, în urma exploziei de la Crevedia. Patru sunt intubaţi

ACTUALIZARE 21:06 Ministerul Sănătății transmite că o persoană a murit, iar alte șapte au fost rănite, dintre care patru sunt intubate.

„Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni. Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații”, se arată în comunicatul transmis de Minister.

A doua explozie în Crevedia. Cinci pompieri au fost răniți

ACTUALIZARE 21:02 O a doua explozie a avut loc la Crevedia. Cinci pompieri au fost răniți. Numărul victimelor crește astfel la 12. 

ACTUALIZARE 08:58  ISU BIF intervine la fața locului cu 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, transmite IGSU.

Alte 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate sunt la fața locului de la ISU DB. Și ISU PH intervine cu 3 autospeciale de stingere.

ACTUALIZARE 20:35 Potrivit autorităților, arderea se manifestă cu flacără violentă la 2 cisterne și o casă. Șase victime sunt transportate la spital în București cu arsuri considerabile pe suprafața corpului.

Totodată, alte două persoane au suferit atacuri de panică și au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Dâmbovița/Târgoviște.

Cel puțin un mort în explozia de la Crevedia

ACTUALIZARE 20:30 Ministrul Sănătății a spus la Digi24 că cel puțin un om a murit în explozia de la Crevedia. „Situația este în desfășurare. Există și decese, nu vă pot confirma dacă unul sau două în momentul de față. Există circa opt victime cu arsuri în grade diferite, una dintre ele cu arsuri extinse este la Spitalul de Arși, celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secții de arși, respectiv Floreasca și Bagdasar”, a declarat ministrul.

Rafila spune că evaluează dacă e nevoie să îi trimită pe arși în străinătate. „De asemenea, am constituit un grup de lucru de urgență la nivelul ministerului, și celelalte spitale care au secții de chirurgie plastică vor îngriji pacienții dacă numărul lor va fi mai mare”, a mai spus ministrul Sănătății. 

„Examinăm și vom lua rapid o decizie dacă este nevoie să transferăm în străinătate unii dintre pacienți, fiindcă în cazul în care la spitalele din București este cumva depășită capacitatea de intervenție, având în vedere că existau deja multe persoane internate cu arsuri și nu cred că este timp de pierdut vreun minut să nu acordăm asistență acestor oameni”, adaugă el.

„În ceea ce privește numărul de locuri disponibile în cele două mari spitale menționate de ministrul Sănătății, acesta susține că „în momentul de față, avem două locuri la Bagdasar, este un pacient care va fi îngrijit la UPU, și la Floreasca este o situație asemănătoare, suntem în legătură cu managerii de acolo și încercăm, oricum, chiar dacă nu sunt suficiente locuri în secțiile specializate, ei vor rămâne în UPU pentru acordarea primelor îngrijiri, iar dacă condițiile de internare nu permit, dacă nu vor fi locuri în unitățile specializate pentru arși, ei vor fi transferați în cel mai scurt timp în străinătate”, a mai spus Rafila,

Primarul de la Crevedia spune că stația GPL nu avea autorizație

ACTUALIZARE 20:30Primarul din Crevedia, Petre Florin, a spus la Digi24 că locul unde a avut loc explozia urmată de incendiu era mai degrabă un depozit de GPL, după ce activitatea de vânzare de carburanţi către cetăţeni a fost suspendată de ISU. 

„Au scos o cisternă, mai sunt două în incinta care stă să se prăbuşească. E foarte gravă stuaţia. Avem câteva victime, le-au luat pe targă, elicopterul SMURD este şi el aici. Aşteptăm să intervină pompierii. Flăcările se duc spre locuinţe. Sperăm să lichideze cât mai repede”, a spus el.

Primarul a explicat că acolo era mai degrabă un depozit GPL: „Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”.

El a oferit câteva informaţii pe care le avea despre victime. „Una dintre victime va pleca cu elicopterul SMURD, am înţeles că nu găsesc doi muncitori care erau acolo. Încă nu se ştie dacă au fost azi la muncă. Cei care au fost scoşi de acolo nu se poate vorbi cu ei, sunt pe targă”, a mai spus primarul.

ACTUALIZARE  Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie în urma exploziei urmată de incendiu care s-a produs sâmbătă seară, la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia.

„Având în vedere numărul de persoane implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie”, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.

De asemenea, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului datelor furnizate anterior de ISU, la faţa locului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ.

Opt dintre răniți, cu arsuri extrem de grave, se află în drum spre București, iar două persoane au fost date dispărute.

Pe lângă aceștia, potrivit primarului din Crevedia, mai sunt încă 10 răniți.

Totodată, pentru protecția populației s-a luat măsura preventivă de evacuare, pe o rază de 300m.

Medicii recomandă ca oamenii să stea în case cu geamurile închise, deoarece fumul degajat de hidrocarburi este extrem de toxic. 

„Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, precizează Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În urma evenimentului, cinci persoane au fost rănite şi vor fi investigate medical, arată sursa citată.

„Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, precizează Centrul Infotrafic.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa precizează că la faţa locului s-au deplasat 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o1 autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD şi 7 ambulanţe SAJ.

În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, o autospecială de intervenţie la înălţime şi o autospecială CBRN din cadrul ISUBIF, iar la locul intervenţiei se deplasează şi elicopterul SMURD.

”În urma evenimentului 5 persoane au fost rănite, urmând a fi investigate medical. Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, transmite Centrul Infotrafic al Poliției Române.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

  Ai o informație care poate deveni ştire?
  Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191