„Este o nouă formă de război”: Cum a reușit Ucraina să elibereze Marea Neagră din ghearele Rusiei (The Guardian)

„Este o nouă formă de război”: Cum a reușit Ucraina să elibereze Marea Neagră din ghearele Rusiei (The Guardian)

Pe uscat, contraofensiva trupelor ucrainene a avansat lent, după ce au dat peste formidabilele fortificații rusești. Pe mare, însă, povestea este una de succes. Trecând aproape neobservată, Ucraina a reușit să distrugă dominația rusească a Mării Negre, provocând un exod al navelor rusești din portul Sevastopol – o reușită cu atât mai impresionantă cu cât Kievul nu mai are flotă și dispune de doar câteva avioane de luptă vechi, scrie The Guardian.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Lovirea sediului flotei rusești de la Marea Neagră – o clădire cu coloane albe elegante cu vedere spre portul Sevastopol din Crimeea – a fost un moment umilitor pentru Moscova. În urma atacului, clădirea a luat foc, iar fumul gros a acoperit cerul.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Două rachete britanice Storm Shadow au lovit acoperișul clădirii. Impactul a fost surprins de camerele video și au arătat o lovitură precisă, letală, fulgerătoare.

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

Atacul din 22 septembrie a ucis 34 de ofițeri, inclusiv pe Viktor Sokolov, comandantul flotei, potrivit Ucrainei. Rusia a negat această informație și a publicat imagini cu Sokolov care sugerează că acesta ar fi încă în viață.

Oricare ar fi soarta amiralului, atacul care a lovit adânc în teritoriul inamicului a avut o semnificație majoră. A demonstrat încă o dată că invazia totală declanșată de Putin cu 19 luni în urmă nu a decurs conform planului.

În consecință, Rusia a fost nevoită să își retragă navele din Sevastopol pentru a le proteja de atacurile ucrainene. Două fregate și trei submarine de atac au părăsit portul din Crimeea și s-au refugiat în Novorossiisk, un port rusesc de la Marea Neagră.

Cinci nave amfibii, o navă de patrulare și cinci nave mai mici înarmate cu rachete antinavă s-au alăturat și ele vaselor ce s-au retras din Crimeea. Un alt grup de nave s-a deplasat din Sevastopol în Feodosia, un port de coasta de est a Crimeei.

Flota rusească, alungată din Crimeea spre „porturi din care nu poate acționa împotriva Ucrainei”

Alungată din Sevastopol, Rusia ar fi semnat o înțelegere pentru construirea unei noi baze navale în regiunea Abhazia, o regiune separatistă din Georgia. Liderul regiunii, Aslan Bzhania, a spus joi că instalația permanentă va fi construită în „viitorul apropiat”.

„Toate acestea sunt menite să mărească nivelul capacității de apărare a Rusiei și Abhaziei”, a spus Bzhania pentru ziarul Izvestia.

Ministrul forțelor armate britanice, James Heappey, a spus că flota Mării Negre a suferit o „înfrângere funcțională”. „A fost obligată să se împrăștie spre porturi din care nu poate avea un efect asupra Ucrainei”, a spus Heappey în timpul unui forum de securitate organizat la Varșovia.

Eliberarea apelor teritoriale ucrainene a fost „întru totul la fel de importantă” precum contraofensiva de anul trecut din Harkov, în timpul căreia Kievul a recâștigat o mare parte din teritoriu, a adăugat Heappey.

Dronele au fost vitale pentru operațiunile prin care Ucraina a recâștigat Marea Neagră, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Acest război este ultimul conflict terestru convențional. Războaiele viitorului vor fi de înaltă tehnologie. Marea Neagră este ca un poligon (de tragere). Asistăm la niște exerciții serioase de luptă.”

„Nu avem nicio capacitate navală serioasă, dar putem să îi lovim cu drone”, a spus Reznikov, care a precizat că Ucraina dezvoltă o serie de vehicule aeriene fără pilot, precum și drone care se deplasează pe apă sau pe sub apă.

Kievul a deschis calea spre „o nouă formă de război”, a spus și Andrii Zagorodniuk, predecesorul lui Reznikov. O dronă marină plină de explozibili costă între și de dolari, însă navele rusești pe care le atacă în „roiuri” costă sute de milioane de dolari.

Cum au fost puși pe fugă rușii

Începând din primăvara anului 2022, Ucraina a reușit să oprească un asalt rusesc asupra Odesei, a scufundat nava amiral a flotei rusești, Moskva și a alungat trupele rusești care ocupaseră Insula Șerpilor.

Aceste victorii au permis crearea unui „coridor al cerealelor” cu participarea Turciei și a ONU prin care navele de transport au putut pleca din Odesa și alte două porturi ucrainene încărcate cu grâne.

Ucrainenii au lovit apoi podul Kerch care leagă Crimeea de Rusia. Încetul cu încetul, navelor rusești le-a fost tot mai greu să își desfășoare operațiunile în Marea Neagră.

Acum, armata ucraineană a atacat mai multe baze militare rusești din Crimeea, eliminând cel puțin două sisteme de apărare antiaeriană S-400 și o stație radar. În septembrie, forțele speciale ucrainene au preluat controlul asupra unor platforme marine de extracție a gazelor naturale de la vest de Crimeea.

O rachetă lansată de ucraineni a lovit portul Sevastopol și a avariat o navă și un submarin care fuseseră aduse în port pentru reparații. A fost pentru prima dată din 1945 când Moscova a pierdut un submarin în luptă. Câteva zile mai târziu, Kievul a lovit sediul flotei rusești de la Marea Neagră.

„Au luat-o la fugă”, a spus Zagorodniuk. O mare parte din personalul marinei militare rusești s-a mutat din Sevastopol la Novorossiisk.

Rusia vrea să lanseze mine în calea vaselor care transportă cereale din Ucraina

Serviciile de informații britanice au anunțat miercuri că Rusia vrea să saboteze noul coridor umanitar pentru transportul de cereale pe Marea Neagră. Planul rușilor ar fi să plaseze mine marine în calea vaselor de transport cu ajutorul submarinelor – dacă un vas lovește o mină și se scufundă, Moscova poate da astfel vina pe Ucraina.

Ucraina este acum relativ liberă să facă orice manevre dorește în Marea Neagră: săptămâna aceasta, trupe de comando ucrainene au debarcat pe coasta Crimeei în cinci bărci amfibii. Aceștia au ridicat steagul Ucrainei și au eliminat soldați ruși. Un număr mic de „apărători ucraineni” au murit în timpul misiunii speciale, potrivit purtătorului de cuvânt Andrii Iusov: „Operațiunea de eliberare a Crimeei continuă.”

„Ideea invincibilității Rusiei în Marea Neagră a fost distrusă”, a spus și Evghenia Gaber, cercetătoare a Atlantic Council.

Ucrainenii visează acum la un nou tratat de la Paris – acordul semnat în 1856 care s-a încheiat Războiul Crimeei. Influența Rusiei în regiune s-a diminuat, după ce a fost înfrântă de britanici, francezi și otomani. Mai mult, tratatul a interzis Rusiei să își construiască o flotă la Sevastopol.

„Acest război trebuie să se termine în același fel, cu flota de la Marea Neagră scufundată și Rusiei să-i fie interzis prin legea internațională să își construiască una nouă”, a spus Zagorodniuk.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191