Exodul din Pakistan. Guvernul le ordonă celor 1,7 milioane de afgani să plece până mâine, granița e blocată de 10.000 de oameni

Exodul din Pakistan. Guvernul le ordonă celor 1,7 milioane de afgani să plece până mâine, granița e blocată de 10.000 de oameni

Peste de afgani care trăiau în Pakistan s-au îngrămădit marţi la frontiera cu Afganistan, iar numărul lor urmează să crească, estimează autoritățile. Peste 1,7 milioane de afgani sunt în Pakistan, unde guvernul le-a pus în vedere să plece până la 1 noiembrie, în caz contrar fiind amenințați cu expulzarea.

Cum cheltuie PNL banii partidului: Plăteşte figuranți să facă circ prin Ploieşti. Doar urmează an electoral…

Guvernul a prevenit că, începând de miercuri, afganii fără statut legal vor fi arestaţi, plasaţi în centre de detenţie timp de câteva zile, apoi expulzaţi în taliban de la Kabul a denunţat o măsură de „hărţuire”.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

În total, peste de afgani au revenit deja în ţară după ce guvernul pakistanez a făcut anunţul la începutul lunii octombrie.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

„Am decis să plec ca să evit umilințele din partea autorităţilor pakistaneze”, a declarat pentru AFP săptămâna trecută Zulfiqar Khan, fiu de refugiaţi născut într-o tabără din Peshawar, unde generaţii de afgani au trăit în locuinţe semi-permanente, scrie Agerpres.

Majoritatea afganilor revin în ţară pe la Torkham (nord-vest), principalul punct de frontieră, în provincia Khyber Pakhtunkhwa.

Poliţa locală a dat asigurări că nu a trecut încă la arestări, însă, mai ales la Karachi (sud), refugiaţii afgani spun de mai multe zile că sunt vizaţi de raiduri şi sunt hărţuiţi sau jefuiți. Avocaţi şi activişti au denunţat o represiune fără precedent şi au cerut guvernului să le lase mai mult timp pentru a pleca acestor afgani, dintre care unii trăiau de decenii în Pakistan sau chiar sunt născuţi acolo.

„Guvernul pakistanez a recurs la ameninţări, la rele tratamente şi la plasarea în detenţie pentru a-i constrânge pe solicitanţii de azil afgani fără statut legal să se întoarcă în Afganistan sau, altfel, să rişte expulzarea”, a deplâns marţi Human Rights Watch. „Situaţia în Afganistan rămâne periculoasă pentru mulţi dintre cei care au fugit, iar, dacă vor fi expulzaţi, vor fi expuşi unor riscuri importante pentru securitatea lor”, a adăugat ONG-ul.

Milioane de afgani s-au refugiat în decursul deceniilor de război în Pakistan, devenită una din ţările care găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191