Oficialii ucraineni s-au rugat de aliații lor din Occident de luni de zile să îi permită armatei ucrainene să folosească cele mai bune arme pe care le-au primit – în special puternicele rachete balistice – pentru a lovi avioanele de război parcate în aer liber pe pistele bazelor aeriene din Rusia de unde rușii pot lansa cu ușurință atacuri asupra orașelor ucrainene. Dar aceiași aliați au întârziat să le dea undă verde ucrainenilor, iar acum s-ar putea să fie prea târziu, relatează Forbes.
Cele 5 greşeli din campania lui Geoană
Forțele ucrainene au început să lanseze tot mai multe atacuri asupra celor mai vulnerabile ținte de pe teritoriul rusesc folosind arme strict ucrainene.
Sâmbătă, dronele ucrainene au luat la țintă baza aeriană Morozovsk din sudul Rusiei, aflată la 320 de kilometri de linia frontului din estul Ucrainei.
PSD Prahova a început campania de strângere a semnăturilor pentru Marcel Ciolacu
Raidul cu drone a distrus un avion Su-34 al aviației militare ruse și a avariat alte două, distrugând în același timp un depozit de muniție.
Ucrainenii au publicat imagini din satelit în care se poate vedea rezultatul „incendiar” al atacului. Acesta nu este primul atac asupra bazei aeriene, dar este cu siguranță cel care a produs cele mai mari distrugeri.
Pentru ucraineni, însă, este o victorie amară. Atacurile de acest gen au devenit tot mai greu de dus la capăt cu succes, întrucât rușii și-au mutat avioanele în baze militare mai puțin vulnerabile.
Prin aceste atacuri, ucrainenii încearcă să distrugă principalele arme cu care Rusia își desfășoară campania de bombardamente devastatoare asupra teritoriilor ucrainene din estul țării: avioanele de război și bombele ghidate cu planare.
Rușii lansează 100 de bombe cu planare în fiecare zi asupra Ucrainei
Aceste bombe de tip „KAB” au aripi care se extind în zbor și pot fi lansate de la cel puțin 40 de kilometri distanță, ceea ce le permite avioanelor Su-34 să rămână în afara razei de acțiune ale celor mai bune sisteme de apărare antiaeriană ale Ucrainei.
În fiecare zi, rușii lansează până la 100 de bombe KAB – unele dintre ele cântăresc peste trei tone. „Din păcate, în zonele urbane, folosirea lor frecventă și în număr mare este foarte eficientă”, a scris grupul ucrainean de analiză Frontelligence Insight (FI).
„Cu toate că sunt de multe ori imprecise, încărcătura lor explozivă este suficientă pentru a demola sau avaria grav clădirile, chiar dacă KAB nu lovește ținta direct”, a mai scris FI. „Când clădirile se prăbușesc, pivnițele subterane îi blochează pe oameni înăuntru, ceea ce face ca operațiunile de salvare să fie imposibile”, în special pentru că rușii lansează mai multe atacuri asupra aceleiași ținte.
Bombele cu planare KAB au jucat un rol crucial în aproape toate victoriile Rusiei de pe linia frontului din ultima perioadă.
„În trecut, precum în bătălia pentru Bahmut de anul trecut, artileriei ruse îi lua uneori multe zile pentru a avaria destul clădirile astfel încât să îi forțeze pe apărători să se retragă”, a explicat FI. „Acum, clădiri întregi se pot prăbuși în secunde, ceea ce le face inutile în scop defensiv.”
Ucraina a ratat o ocazie rară de a reduce mult capacitatea Rusiei de a lansa atacuri cu bombe KAB asupra Ucrainei, când forțele aeriene rusești aveau zeci de avioane Su-34 – din totalul de aproximativ 100 de care dispune Rusia – în aer liber la baza aeriană Voronej Malșevo din sudul Rusiei.
Baza aeriană este destul de bine apărată, iar ucrainenii au cerut permisiunea să folosească rachetele ATACMS (Army Tactical Missile System) care sunt aproape imposibil de interceptat.
„Politica noastră nu s-a schimbat”
Administrația Biden, însă, a spus nu. „Politica noastră nu s-a schimbat”, le-a spus reporterilor consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Ucraina avea voie să lovească cu ATACMS doar ținte din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.
Aliații Ucrainei au considerat că riscul intensificării și extinderii războiului din Ucraina era prea mare ca să le permită ucrainenilor să lovească teritoriul Rusiei cu cele mai performante rachete pe care le-au pus la dispoziția Kievului.
Rușii au observat discuțiile legate de ATACMS și au decis să își retragă avioanele Su-34 din Voronej și alte baze aeriene din apropiere de granița cu Ucraina.
Între lunile iunie și iulie, forțele ruse și-au mutat principalele arme din zonele de graniță cu Ucraina în zone mai sigure.
Acum, multe avioane Su-34 se află în baze militare aflate la sute de kilometri de zonele fierbinți din Ucraina. Ele nu sunt invincibile în fața dronelor ucrainene, care pot zbura în unele cazuri peste de kilometri, dar sunt protejate de majoritatea tipurilor de drone și rachete din arsenalul Ucrainei.
Dacă Casa Albă va accepta vreodată ca Ucraina să folosească rachete ATACMS împotriva bazelor aeriene rusești, s-ar putea să fie prea târziu. Cele mai valoroase ținte se află acum prea departe, în afara razei de acțiune de 300 de kilometri a rachetelor americane.
O parte din avioanele și bombele ghidate ale Rusiei rămân totuși în bazele aeriene mai vulnerabile, dar pentru ca Ucraina să afecteze serios campania de atacuri cu bombe KAB a Rusiei, armata Kievului trebuie să distrugă zeci de avioane Su-34, nu doar câteva.