Forțele speciale ucrainene au debarcat în vestul peninsulei Crimeea. În același loc a fost distrus un sistem antiaerian S-400 al Rusiei

Forțele speciale ucrainene au debarcat în vestul peninsulei Crimeea. În același loc a fost distrus un sistem antiaerian S-400 al Rusiei

Forțele speciale ucrainene au debarcat joi dimineață în Crimeea în cadrul unei operațiuni militare în regiunea Tarhanut, informează serviciile militare de informații ucrainene. În exact această regiune, situată în vestul peninsulei Crimeea, un sistem antiaerian rusesc modern S-400 a fost aruncat în aer, cu o zi în urmă. Concomitent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins criticile occidentale în legătură cu distribuirea forţelor sale armate pe front în lupta împotriva trupelor ruse. Replica liderului de la Kiev vine după un articol din New York Times în care mai mulți oficiali americani și occidentali critică modul în care este desfășurată armata ucraineană pe front, spunând că se concentrează prea mult în est, în detrimentul sudului.

Acuzații grave la adresa Spitalului Municipal Câmpina: „Şpagă la greu! Începând de la portar şi infirmiere, până la ultimul medic!”

LiveText-ul care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Spune NU drogurilor, cât încă mai poți!/ Directorul Gabriel Țaga, interviu exclusiv. Cum se „prezintă” Colegiul „Mihai Viteazul” la acest capitol

Putin a făcut o declarație specială despre moartea lui Prigojin

ACTUALIZARE 20:00 La o zi de la prăbuşirea unui avion care îl avea la bord pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, Vladimir Putin transmite condoleanțe familiilor celor decedați, iar despre Prigojin spune că „a avut un drum greu și a făcut greșeli grave de-a lungul vieții sale”, dar a fost „un om de afaceri talentat”, relatează BBC.

ITM Prahova: De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut se stabileşte la 3.300 lei

Președintele Rusiei mai arată că anchetatorii vor investiga ce s-a întâmplat, însă cercetările vor dura ceva timp.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit pentru prima dată despre accidentul aviatic de miercuri seara. Acesta a confirmat că Evgheni Prigojin a murit în urma prăbușirii avionului său.

Citește continuarea AICI

UE susține că îi este „dificil să verifice” dacă șeful Wagner chiar a murit într-un accident aviatic în Rusia

ACTUALIZARE 19:00 Uniunea Europeană a anunțat joi că este „dificil să verifice” informaţiile potrivit cărora șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi murit, după prăbuşirea unui avion miercuri seara, în Rusia, relatează CNN.

Un purtător de cuvânt al diplomației europene susține că, la fel ca multe alte lucruri din Rusia, este complicat de aflat dacă informația este reală, de aceea nu o comentează.

„Am văzut informaţii despre prăbuşirea avionului în care ar fi murit Evgheni Prigojin, şeful grupării Wagner, împreună cu membri ai anturajului său şi membri ai echipajului”, declară un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano.

Citește continuarea AICI

Ungaria cere UE să prelungească restricțiile pentru cerealele ucrainene

ACTUALIZARE 18:30 Ungaria vrea ca interdicţia aprobată de UE privind vânzările interne de cereale ucrainene în cele cinci state membre ale blocului comunitar, care se învecinează cu Ucraina, să fie prelungită dincolo de actualul termen la care ar urma să expire, care este 15 septembrie, a declarat, joi, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Reuters.

„Ungaria va cere UE să prelungească interdicţia începând cu 16 septembrie”, a declarat Gergely Gulyas, într-un briefing de presă, adăugând că Ungaria este pregătită să reimpună o interdicţie naţională de import dacă UE nu prelungeşte măsura.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările pe piaţa internă de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, pentru a-i proteja pe fermierii locali, dar aceste ţări trebuie să permită tranzitul unor astfel de încărcături pentru a fi exportate în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.

Citește continuarea AICI

Zelenski: Ucraina nu a suferit pierderi în operațiunea din Crimeea

ACTUALIZARE 17:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că nu au fost raportate victime în rândul membrilor Forţelor Speciale care au desfăşurat joi dimineaţa un raid împotriva unor instalaţii din Crimeea, relatează CNN.

„Nu există pierderi de partea noastră, ceea ce este o veste bună”, a declarat şefiul statului ucrainean.

Acest atac pare să reprezinte una dintre cele mai complexe şi mai ambiţioase operaţiuni de la începutul războiului din Ucraina împotriva unor instalaţii militare ruse în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Volodimir Zelenski și soția sa au adus un omagiu ucrainenilor uciși în război

ACTUALIZARE 16:50 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi Prima Doamnă, Olena Zelenska, le-au adus, joi, un omagiu ucrainenilor uciși în războiul cu Rusia, de Ziua Independenţei, relatează CNN.

Cuplul prezideţial a depus flori la Zidul Amintirii, lângă Catedrala Sf. Mihail din Kiev, şi a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor uciși.

Şeful statului şi Prima Doamnă au asistat la o slujbă la Catedrala Sf. Sofia, la Kiev.

Prima reacție a lui Zelenski după prăbușirea avionului lui Prigojin

ACTUALIZARE 16:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări, joi, că Ucraina nu are nimic de-a face cu prăbuşirea avionului lui Prigojin, scrie presa ucraineană de stat, citată de CNN.

„Noi nu avem nimic de-a face cu această situaţie. Asta e sigur. Dar cred că toată lumea îşi dă seama cine are”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, care se află într-o vizită la Kiev.

Zelenski nu a făcut alte comentarii despre acest subiect.

Armata ucraineană face progrese pe frontul de sud

ACTUALIZARE 16:35 Armata ucraineană anunţă, joi, de Ziua Independenţei, că a înaintat pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie, şi că rămâne în ofensivă în la Bahmut, relatează CNN.

Unităţi ucrainene au înaintat „în direcţia Novodanîlivka şi Novoprokopivka, consolidându-şi poziţiile”, anunţă joi Statul Major ucrainean.

Novoprokopivka se află la sud de satul Robotîne, asupra căruia Kievul a anunţat, miercuri, că deţine controlul în întregime.

„În sectorul Bahmut, Forţele Apărării continuă să desfăşoare acţiuni ofensive la sud de oraşul Bahmut, consolidându-şi poziţiile”, anunţă Statul Major.

Comandantul Forţelor Terestre ucrainene Oleksandr Sîrski anunţă că a cooperat cu comandanţi din nordul şi nord-estul Bahmutului.

Rusia a continuat să desfăşoare „ofensive fără succes” în zona Avdiivka, Mariinka şi Novomîkhailivka, în regiunea Doneţk, anunţă Statul Major.

„Inamicul suferă pierderi semnificative de personal, armament şi echipament, îşi mută unităţile şi trupele şi îşi foloseşte rezervele”, potrivit aceleiaşi surse.

În nord-estul Ucrainei, forţe ucrainene blochează atât încercări ruseşti de înaintare către nord, în jurul oraşului Kupiansk, în regiunea Harkov, cât şi încercări de străpungere, prin vestul Svatove, în regiunea vecină Lugansk.

Ruşii au aruncat pe câmpul luptă forţe numeroase în această zonă, potrivit ucrainenilor.

În total, ei au efectuat, miercuri, zece atacuri cu rachetă şi 57 de bombardamente, anunţă Statul Major ucrainean.

Norvegia donează avioane F-16 Ucrainei

ACTUALIZARE 14:45 Norvegia va dona Ucrainei un număr încă nespecificat de avioane F-16, informează presa norvegiană.

Recent, Danemarca și Olanda au anunțat că vor furniza avioane F-16 Ucrainei. Primele avioane daneze ar urma să ajungă în Ucraina de Anul Nou. Premierul danez a anunțat că țara sa va livra Kievului 19 astfel de aparate. De asemenea, Olanda are în dotare 42 de avioane F-16, din care 24 sunt operaționale.

Norvegia a renunțat în 2022 la flota sa de avioane F-16 pe care le-a înlocuit cu F-35. confom Janes, preluată de Kyiv Independent, Norvegia a retras toate cele 57 de avioane F-16 din dotare.

32 de F-16-uri norvegiene au fost vândute României. De asemenea, alte 12 avioane F-16 norvegiene au fost vândute unei firme private din SUA – Draken International – dar nu au fost încă livrate.

Acțiune a trupelor speciale ucrainene în Crimeea. Rusia spune că e vorba despre „10 sabotori”

ACTUALIZARE 11:45 Trupe speciale ucrainene au debarcat joi în cadru unei „operațiuni” desfășurate în zona promontoriului Tarhanut, informează serviciile de informații militare ale Kievului (GUR).

Conform GUR, „toate sarcinile prevăzute în această operațiune specială au fost îndeplinite”.

Sursele media ruse au precizat că a fost vorba despre „10 sabotori”. A avut loc o bătălie în care „au fost implicate ambarcațiuni și avioane”, conform Kyiv Post, care citează GUR.

Zelenski, replică pentru Occident: „Nu vom renunţa la Harkov, Donbas, Pavlohrad sau Dnipro”

„Ştie vreun expert câţi oameni, câţi ocupanţi sunt în est? Cam !”, a declarat Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă miercuri la Kiev, în replică la un articol din The New York Times.

Ziarul a citat oficiali militari americani şi occidentali care şi-au exprimat opinia că Kievul îşi concentrează prea puţine unităţi în sudul Ucrainei. De aceea înaintarea aşteptată spre Marea Azov este blocată, consideră aceştia, sfătuind Kievul să îşi schimbe tacticile.

Potrivit liderului ucrainean, armata rusă abia aşteaptă ca Ucraina să neglijeze protecţia unor secţiuni ale frontului pentru a înainta imediat în est.

„Nu vom renunţa la Harkov, Donbas, Pavlohrad sau Dnipro. Şi este un lucru bun”, a spus preşedintele.

Actualul front din estul şi sudul Ucrainei este de aproximativ 800 km lungime. În plus, armata ucraineană trebuie să apere alte secţiuni ale graniţei cu Rusia, de exemplu lângă Harkov şi Sumî, şi păzeşte lunga graniţă cu Belarus, notează DPA.

BBC: Mercenarii Wagner ar fi pornit din Belarus spre Rusia

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei, care citează surse de la Minsk, spune că trupe Wagner din Belarus par să se îndrepte spre granița cu Rusia, relatează BBC.

„Convoaiele se îndreaptă probabil în direcția graniței cu Rusia, dar forțele speciale din Belarus încearcă să împiedice vehiculele acestora să plece”, arată autoritățile ucrainene, într-o actualizare de miercuri, la câteva ore după prăbușirea avionului în care se afla liderul mercenarilor Evgheni Prigojin.

Rusia susține că a doborât drone ucrainene în regiunile Briansk şi Kaluga

Apărarea antiaeriană rusă a doborât trei drone ucrainene în regiunile Briansk şi Kaluga, a anunţat Rusia joi dimineaţă devreme, fără a indica dacă atacurile au provocat victime sau pagube, informează France Presse, potrivit Agerpres.

„În această noapte, o încercare a regimului de la Kiev de a efectua atacuri cu drone a fost dejucată”, a comunicat Ministerul Apărării rus pe aplicaţia Telegram.

„Două drone au fost distruse de apărarea aeriană deasupra teritoriului regiunii Briansk”, la graniţa cu Ucraina, a anunţat ministerul.

Potrivit aceleiaşi surse, un al treilea dispozitiv „a fost detectat şi distrus de apărarea aeriană deasupra teritoriului regiunii Kaluga”, la sud-vest de Moscova.

Ministerul nu a oferit nicio informaţie despre eventuale pagube sau victime.

Rusia este acum vizată aproape zilnic de drone precum atacul de miercuri ce a ucis trei persoane în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov, care a acuzat forţele armate ale Kievului.

Pentru a şasea zi consecutiv, capitala Rusiei a fost de asemenea miercuri ţinta dronelor, care i-au perturbat traficul aerian şi au produs pagube materiale fără a provoca victime.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat, la sfârşitul lunii iulie, faptul că „războiul ajunge pe teritoriul Rusiei”, aminteşte AFP.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191