Geaca de piele, de la necesitate la apariții pe covorul roșu

Geaca de piele, de la necesitate la apariții pe covorul roșu

Dacă intri în orice casă, indiferent de cine e locuită, indiferent de țară sau cultură, și deschizi șifonierul, sigur există și o geacă de piele acolo. Ce-i drept, încă din vremuri preistorice, acest articol de îmbrăcăminte s-a transformat în ceea ce cunoaștem astăzi, trecând de la a fi doar o îmbrăcăminte funcțională la a deveni un simbol al modei în diferite perioade ale istoriei.

PSD Prahova, întâlnire cu seniorii social-democrați. Prefectul Virgiliu Nanu, primarul Volosevici şi parlamentarii PSD au prezentat proiectele de viitor

Cine a inventat geaca de piele?

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Originea gecii de piele datează din preistorie, când era necesar să se folosească acest tip de îmbrăcăminte confecționată din piei de animale pentru a se acoperi de frig. Cu toate acestea, geaca de piele a apărut ca parte a costumelor de campanie ale armatei la începutul secolului XX, când geaca de piele a început să fie confecționată într-un design simplu, cu o căptușeală interioară pentru uniforme. Geaca de piele a fost purtată de aviatori și de membrii armatei pentru a se proteja de frig, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, geaca de piele a devenit cunoscută sub numele de „geacă de bombardier”, deoarece era un stil unic purtat de militari, având fermoare și căptușeli cu buzunare duble, care erau extrem de practice pentru transportul echipamentului. Dar istoria gecii de piele merge dincolo de acest aspect. În anii 1920, geaca de piele a trecut de la îmbrăcăminte pentru militari la a face parte din modă și a avea și alte utilizări, fiind adoptată și în lumea modei. Frații Irving și Jack Shott au fost cei care au popularizat acest articol vestimentar prin proiectarea celebrului „perfecto”, prima piesă care îi proteja pe motocicliști în caz de accident; confecționată cu o închidere cu fermoar încrucișat, buzunare asimetrice și umeri în stil militar. În anii 1950, în timpul ascensiunii rock and roll-ului, geaca de piele a început să se poziționeze ca unul dintre cele mai populare articole de îmbrăcăminte. În 1953, actorii de la Hollywood o purtau în filmele lor, cum ar fi Marlon Brando în filmul „The Wide One”, în rolul său de lider al unei bande rebele.

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

Chiar și în anii ’70, odată cu apariția erei punk, geaca de piele nu a încetat să fie o piesă de îmbrăcăminte importantă pentru exprimarea modei. La sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, a apărut Rob Halford în ținuta sa iconică din piele care includea, bineînțeles, geaca. La fel și John Travolta în Grease și Michael Jackson în videoclipul pentru „Thriller”. Să nu-l uităm pe Freddie Mercury și clasica și enigmatica sa geaca galbenă.

Datorită evoluției gecii de piele, astăzi putem găsi diferite stiluri pentru a arăta perfect în 2023. Fiind deja un articol de îmbrăcăminte modern, versatilitatea și confortul de care dă dovadă o fac să fie preferata multora, inclusiv a românilor. De fapt, românii investesc destul de mulți bani în haine. Conform unei statistici din 2021, încă an de pandemie, românii au cheltuit pe îmbrăcăminte aproape 1,6 mld. euro, o sumă cu 36% mai mare decât în 2020 şi cu aproape 10% peste nivelul din 2019, ultimul an de dinainte de pandemie şi cel considerat a fi un etalon, până atunci. Iar geaca de piele e nelipsită din orice dressing. Acum, că a venit toamna, vedem pe stradă din ce în ce mai mulți oameni în celebra geacă de piele, care e ușor de combinat în aproape orice ținută, casual sau de seară. Astăzi putem găsi un număr mare de geci de piele în mii de forme și culori. Inclusiv, dacă participi la un eveniment formal, nu exclude posibilitatea de a purta o rochie cu geacă de piele. Lungi sau scurte, rochiile capătă o nouă notă dacă adaugi o geacă de piele deasupra. Să nu uităm și că există opțiuni foarte bune de geci de piele, sintetică, pentru cei care nu vor să poarte piele autentică, de la animale.

De fapt, diferența este imperceptibilă pentru ochiul liber și utilizarea lor este promovată chiar de celebrități, din ce în ce mai des, încurajând această opțiune și pentru a proteja animalele.

 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191