
Oficiali ucraineni și americani, inclusiv secretarul de stat Marco Rubio, se pregătesc de discuții cruciale în Arabia Saudită cu privire la condițiile unui acord de pace cu Rusia.
Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”
Între timp, la Kiev și în capitalele europene crește îngrijorarea că accesul Ucrainei la rețeaua de sateliți în bandă largă Starlink va fi folosit pentru a face presiuni asupra Kievului să accepte un acord nefavorabil.
Decizia Casei Albe de a suspenda livrările de echipamente şi muniţii către Ucraina a afectat din primul moment moralul soldaţilor Ucrainei. Dar şi stocurile de muniţii vor începe să scadă rapid.
Maj. Gen. Rupert Jones, fost comandant al forței comune: „Este de așteptat ca ucrainenii să înceapă să-și drămuiască munițiile. Cea mai mare grijă a lui Zelenski se referă la sistemele de apărare anti-aeriană, la faptul că nu mai primesc rachete Patriot. La fel de importante sunt și stocurile de muniții pentru artilerie, obuzele de 155 de mm, care duc greul războiului.”
Reporter: Poate Europa suplini acest gol?
Maj. Gen. Rupert Jones, veteran britanic: „Nu prea rapid, ăsta e adevărul. Să fie limpede, și europenii au furnizat Ucrainei cantități semnificative de echipamente și muniții, dar sunt unele sisteme pe care le au doar americanii, mai cu seamă rachetele Patriot. Europa face eforturi pentru a-și consolida industria de apărare, ceea ce de altfel fac și americanii. Dar nicio națiune nu-şi poate extinde baza industrială peste noapte.”
Problema cea mai acută o reprezintă însă întreruperea fluxului de informații militare către Ucraina. Asta ajută avansul rusesc de-a lungul unei părți critice a frontului, slăbind poziția de negociere a președintelui Volodimir Zelenski și ucigând sute de soldați ucraineni.
Impactul este dramatic în regiunea rusă Kursk, unde forțele Kievului au cucerit o fâșie de teritoriu, pentru a o folosi drept monedă de schimb în negocierile de pace.
Trupele Kievului sunt parţial încercuite, după ce au pierdut capacitatea de a detecta apropierea bombardierelor rusești. În plus, potrivit bloggerilor militari ruşi, ruşii ar fi străbătut 15 km de-a lungul unei conducte de gaz înainte de a ataca prin surprindere.
Viteza şi fiabilitatea Starlink, mai puţin vulnerabil la dispozitivele de bruiaj, au făcut din acest sistem o parte crucială a războiului purtat de ucraineni. Ofițerii primeau un flux constant, în timp real, de imagini, folosite pentru a dirija atacurile.
Acum, sarcina de a suplini retragerea americanilor revine serviciilor de informaţii din Marea Britanie, Franța și, într-o oarecare măsură, Germania. Dar este puțin probabil ca acestea să compenseze pe deplin capacitatea celor 18 agenţii de informaţii ale americanilor.
Reporter: Poate NATO supraviețui celor patru ani cu Trump la Casa Albă?
Maj. Gen. Rupert Jones, veteran britanic: „Grea întrebare. Să nu uităm că Articolul 5, al solidarității, a fost activat o singură dată, în beneficiul SUA. Sunt unii în administrația Trump care ar face bine să studieze cărțile de istorie, să cumpănească mai bine și să vorbească mai puțin. Sper că actualul blocaj nu va ține mult și că va prevala rațiunea. Aș zice că președintele Trump și vicepreședintele Vance ar avea nevoie de nişte sfătuitori mai buni, ca să-și gândească mai bine acțiunile.”