Germania a descoperit o uriașă campanie de dezinformare a Kremlinului. Trollii ruși făceau 2 postări pe secundă de pe 50.000 de conturi

Germania a descoperit o uriașă campanie de dezinformare a Kremlinului. Trollii ruși făceau 2 postări pe secundă de pe 50.000 de conturi

Experții criminaliști din domeniul digital au reușit să descopere o vastă campanie de dezinformare pro-Rusia împotriva guvernului de la Berlin, care folosea zeci de mii de conturi false pe platforma socială Twitter, relatează The Guardian.

Nicolae Ciucă recunoaște că imaginea i-a fost AFECTATĂ de scandalul „Baronului Lamborghini”, Iulian Dumitrescu: „Da, mi-a dăunat, ca imagine”

Ministerul german de externe, cel care a cerut să se facă această cercetare, suspectând că este țintit de boți, transmitecă descoperirile subliniază cât de mult este nevoie ca guvernele să acționeze sistematic pentru a lupta împtoriva numărului tot mai mare de campanii de dezinformare și să recunoască efectele pe care acestea le pot avea asupra alegerilor.

Luju.ro: Aşa trebuie să judece un judecător!

Folosind programe speciale de monitorizare, experții au descoperit un uriaș număr de postări pe parcursul unei perioade de o lună, din 10 decembrie – un atac bine coordonat și concertat împotriva Germaniei și a sprijinului său pentru Ucraina.

Situație dramatică în Provița de Sus şi Provița de Jos! 4000 de prahoveni nu au apă potabilă

Peste un milion de postări în limba germană au fost trimise e pe un număr estimat de de conturi false, cu o viteză de două postări pe secundă.

Mesajele încercau să acrediteze ideea că guvernul lui Scholz neglijează nevoile germanilor pentru a putea să sprijine Ucraina cu arme și ajutor umanitar, dar și prin primirea de refugiați ucraineni.

Publicația Der Spiegel, care a avut acces la descoperiri, a raportat că aceste conturi false aveau atașate comentarii, folosind hashtag-uri populare la momentul respectiv, precum #Oktoberfest sau #Bundesliga, în încercarea de a asigura sosirea lor la un număr mare de oameni.

Unul dintre cele mai de impact mesaje false, din prisma numărului de oameni la care a ajuns și a reacțiilor obținute, este unul în care ministra de externe Baerbock apare declarând de pe contul ei de Twitter că sprijinul pentru Ucraina „se prăbușește”.

Singurul element definitoriu care a arătat imediat că postarea este un fals grosolan a fost o literi chirilică uitată în corpul textului.

Postările sunt transmise cu ajutorul site-urile de prescurtare a link-urilor, pentru a face dificilă urmărirea la sursă a informației.

Analiștii germani spun că sunt convinși că sursa acestei campanii este Rusia, făcând o conexiune cu o altă campanie de dezinformare rusească din 2022, care a afectat Marea Britanie, Franța și Italia.

Analiza a mai arătat că cei care s-au aflat în spatele acestei campanii de dezinformare păreau să ia pauze în weekend-uri și în sărbătorile în care este liber legal în Rusia. În aceste perioade, numărul postărilor scădea semnificativ.

Principala îngrijorare a guvernului german, deja ținta a nenumărate astfelde campanii, este felul în care ele pot fi folosite pentru a afecta rezultatele alegerilor europene de anul acesta, dar și cele trei seturi de alegeri regionale din estul Germaniei, acolo unde partidul neofascist pro-Rusia AfD, conduce în sondaje.

Analiștii au mai fost uimiți și de similitudinea între felul în care arătau mesajele boților și retorica folosită de AfD.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191