Gloria lui Vlad Țepeș străbate Italia: Proiecte memorabile ale SMV Ploieşti, la Napoli

Gloria lui Vlad Țepeș străbate Italia: Proiecte memorabile ale SMV Ploieşti, la Napoli

13-15 octombrie 2023 – Napoli, Italia

INREGISTRARE AUDIO HALUCINANTĂ! Patronul firmei de casă a primarului Sandu Tudor (Păuleşti) înjură ca la uşa cortului un reporter: „Să-mi bag …. în mă-ta şi în copiii tăi. Să vă dau la m…. la toată familia!”

 

Virgiliu Nanu: Prahova trebuie să fie în top 5 județe ale țării, aşa cum a fost odată!

„Cei ce ne-au dat nume – Vlad Țepeș”

Volo îşi întăreşte legăturile cu ploieştenii, în cursa pentru primărie. Discuții constructive cu locuitorii din Malu Roşu si Mihai Eminescu

În perioada 13-15 octombrie, o delegatie prahoveana a finalizat într-un mod spectaculos, la Napoli, a doua etapa a proiectului cu același nume. Într-o serie de evenimente impresionante puse la punct până la cel mai mic detaliu de către delegația SMV Ploieşti, a fost celebrată moștenirea istorică a lui Vlad Țepeș, personalitatea complexă a secolului al XV-lea care a lăsat o amprentă puternică în istoria Europei.

În această etapă, un pas esențial a fost înființarea Asociației Românilor din regiunea Basilicata, cu sediul în pitorescul oraș Acerenza. Într-un gest de generozitate și respect pentru această inițiativă, familia Glinni a pus la dispoziția asociației Palatul familiei cu o istorie bogată ce datează din secolul al XVII-lea. Președinta acestei Asociații este doamna Lucrezia Enache, care a fost aleasă pentru a conduce acest proiect important.

Intervalul 13-15 octombrie 2023 a fost marcat de evenimente semnificative.

Vineri, un public entuziast, format din studenți și doctoranzi ai Facultății de Restaurări Istorice din Napoli, a asistat la lansarea proiectului „Dimensiunea Europeană a lui Vlad Țepeș”. Acest moment a fost prilejul în care tinerii cercetători și-au exprimat interesul față de istoria și moștenirea lui Vlad Țepeș.

În aceeași zi, preotul Florin Bontea de la Biserica Ortodoxă Română și reprezentanți ai diasporei române din Campania au pus bazele Asociației Regionale a diasporei române, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe din Napoli. Această inițiativă va funcționa în cadrul biroului SMV din Complexul Monumental Santa Maria la Nova.

Ziua de sâmbătă a debutat cu un simpozion științific dedicat originii numelui „Dragonului” în Italia și legăturii sale cu Vlad Țepeș. O lucrare rară, datând din 1666, intitulată „Originea numelui de Dragon în Italia”, a fost prezentată și retipărită în cadrul acestui proiect. Lucrările au continuat cu dezbateri pasionate și propuneri în legătură cu proiectul „Dimensiunea Europeană a lui Vlad Țepeș”, care a fost aprobat în unanimitate.

Momentul culminant al sărbătoririi a început sâmbătă seara, când bustul în bronz al lui Vlad Țepeș, înconjurat de drapelele naționale ale României și Italiei, a fost dezvelit sub aplauzele entuziaste ale participanților. Preotul paroh Florin Bontea a sfințit această remarcabilă lucrare sculptată de artistul George Dumitru, subliniind că Biserica Ortodoxă Română nu l-a excomunicat niciodată pe prințul Vlad Țepeș.

Pe scenă, au luat cuvântul personalități importante, precum Giuseppe Reale, directorul Complexului Santa Maria la Nova, senatoarea Laura Moagher și directoarea proiectului, doamna Alina Ene, care a citit un mesaj special transmis românilor din diaspora de către Secretarul de Stat din cadrul DPRP București, domnul Gheorghe Cârciu.

Recitalurile și omagierile au continuat, cu discursuri ale contele Raffaello Glinni și ale domnului Constantin Nițoi, primar al comunei Mănești din județul Prahova.

Conducerea Complexului Monumental Santa Maria la Nova și alte entități implicate în proiect au primit diplome de excelență și plachete, în semn de recunoaștere pentru contribuția lor valoroasă. Un moment special a fost înregistrat atunci când preotului Florin Bontea i-au fost conferite, de asemenea, diploma de excelență și placheta, în semn de apreciere pentru contribuția sa deosebită la această inițiativă.

Evenimentul a fost încheiat cu un concert de muzică napolitană, oferit de gazde, creând astfel o atmosferă deosebită și lăsând o impresie profundă asupra tuturor participanților.

Călătoria în jurul proiectului „Cei ce ne-au dat nume – Vlad Țepeș” va continua în zilele de 16, 17 și 18 octombrie, la Florența și Bologna. Această etapă a proiectului a fost, cu siguranță, un moment memorabil în celebrarea moștenirii istorice a lui Vlad Țepeș și în consolidarea legăturilor culturale și istorice dintre România și Italia.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191