ICCJ respectă decizia CCR pe prescripție. Dosarul, bazat pe o faptă neprevăzută în Codul Penal

ICCJ respectă decizia CCR pe prescripție. Dosarul, bazat pe o faptă neprevăzută în Codul Penal

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat marti, 11 iulie 2023, decizia definitiva in dosarul privind posibile infractiuni comise in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009 si in legatura cu referendumul pentru Parlament unicameral, organizat impreuna cu alegerile prezidentiale. Este vorba despre dosarul in care procurorul Marius Bulancea le-a trimis in judecata pe Elena Udrea si Ioana Basescu printr-un rechizitoriul avizat de insasi fosta sefa DNA Laura Kovesi (vezi facsimil). Solutia ICCJ era previzibila: incetarea procesului penal.

INREGISTRARE AUDIO HALUCINANTĂ! Patronul firmei de casă a primarului Sandu Tudor (Păuleşti) înjură ca la uşa cortului un reporter: „Să-mi bag …. în mă-ta şi în copiii tăi. Să vă dau la m…. la toată familia!”

Astfel, judecatoarele Anca Alexandrescu, Adriana Ispas si Rodica Cosma (foto) au constatat interventia prescriptiei pentru infractiunile de instigare la luare de mita si spalare de bani de care era acuzata Elena Udrea, infractiuni pretins a fi fost comise in urma cu aproape 14 ani. Decizia a fost pronuntata dupa ce Udrea a cerut incetarea procesului penal, ceea ce inseamna ca Inalta Curte nu a mai analizat si nu s-a mai pronuntat pe fondul acuzatiilor.

Virgiliu Nanu: Prahova trebuie să fie în top 5 județe ale țării, aşa cum a fost odată!

O solutie similara de incetare a procesului penal pe motiv de prescriptie a fost dispusa si fata de fiica fostului presedinte Traian Basescu, Ioana Basescu, acuzata de instigare la delapidare si instigare la spalare de bani. Diferenta fata de Elena Udrea este ca Ioana Basescu nu a cerut incetarea procesului penal, ci continuarea judecatii.

Volo îşi întăreşte legăturile cu ploieştenii, în cursa pentru primărie. Discuții constructive cu locuitorii din Malu Roşu si Mihai Eminescu

La fond, in 3 martie 2021, judecatoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel Bucuresti o condamnase pe Elena Udrea la 8 ani inchisoare cu executare, iar pe Ioana Basescu la 5 ani inchisoare cu executare.

Prescriptie pe linie

De altfel, judecatoarele ICCJ Anca Alexandrescu, Adrian Ispas si Rodica Cosma au constatat intervenita prescriptia fata de toti inculpatii din dosar, cu o singura exceptie, si anume jurnalistul Dan Andronic. Concret, ICCJ a dispus incetarea procesului penal fata de fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii Gheorghe Nastasia (condamnat la 6 ani inchisoare cu executare la CAB), fostul presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon (condamnat la 4 ani inchisoare cu suspendare la CAB) si fata de omul de afaceri Silviu Wagner (condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare la CAB).

In ceea ce-l priveste pe Dan Andronic, trimis in judecata pentru marturie mincinoasa, instanta suprema a mentinut achitarea pronuntata la fond de judecatoarea CAB Claudia Jderu.

Udrea, condamnata pentru o fapta neprevazuta de Codul penal

Aminim ca in acest dosar Elena Udrea a fost condamnata de judecatoarea Claudia Jderu de la CAB pentru o fapta neprevazuta de Codul penal. Ne referim la pretinsa infractiune de instigare la luare de mita, ce ar fi fost comisa in anul 2009, asa cum a acuzat procurorul DNA Marius Bulancea prin rechizitoriul confirmat de insasi Laura Kovesi. Or, infractiunea de instigare la luare de mita a fost introdusa in Codul penal abia in 2014, deci la cinci ani de la presupusa ei comitere.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191