Împăratul roman care lupta ca gladiator. A fost unul dintre cei mai cruzi conducători ai Imperiului Roman

Împăratul roman care lupta ca gladiator. A fost unul dintre cei mai cruzi conducători ai Imperiului Roman

Cu siguranță nu a fost împăratul cel mai iubit de către romani, fiind considerat chiar unul dintre cei mai cruzi și excentrici conducători ai Imperiului Roman. Împăratul Commodus se considera Hercule, avea o singură pasiune: lupta în arenă, iar moartea sa i-a bucurat pe mulți romani. Personajul istoric a inspirat filmul „Gladiatorul”, din 2000.

Locuitorii din Păcureți mor de sete! Niciun strop de apă la robinet. Noul primar Ionuț Voicu e zero barat!

Lucius Aurelius Commodus (161 – 192 ) s-a numărat printre împăraţii detestaţi ai Romei, din cauza cruzimii sale. Tatăl său a fost împăratul Marc Aureliu, Commodus fiind al zecelea dintre cei 13 copii pe care acesta i-a avut cu soția sa, Faustina. Dintre toți, Lucius a fost singurul de sex masculin care a supraviețuit.

Virgiliu Nanu, cu ochii pe lucrările derulate în Slănic: „Vreau să mă asigur că lucrările corespund şi că fondurile sunt folosite corect!”

Commodus a avut o bună stare de sănătate, o constituție solidă și a primit o educație aleasă, care includea și științele militare. Și cu toate că Aureliu dorea cu ardoare să-și vadă fiul pe tronul Romei, iar acest lucru chiar s-a întâmplat, însă, după moartea sa, în anul 180, decedând acolo unde astăzi se află Viena, băiatul său nu a fost tocmai conducătorul iubit de supuși.

Dezinteres criminal! Primarul Alin Moldoveanu lasă Spitalul din Câmpina fară aer condiționat! Pacienții şi medicii se sufocă la 40 de grade!

Commodus, împăratul roman care se credea Hercule

Commodus a devenit unic împărat la vârsta de 18 ani, însă era nemilos, capricios, imprevizibil și delăsător în treburile statului. Mai mult, se credea o întrupare a legendarului Hercule și, spre uimirea contemporanilor săi, intra în arenă, ca gladiator. Domnia sa a fost una a abuzurilor și fărădelegii, în care oamenii erau uciși fără vină. Istoricul roman Dio Cassius spunea la moartea sa despre acesta că „a transformat Imperiul Roman dintr-o împărăție de aur într-una de rugină”.

Sănătatea mintală nu a fost niciodată punctul forte al lui Commodus și se pare că a devenit din ce în ce mai rupt de realitate pe măsură ce domnia sa a continuat. Odată ce s-a convins că este reîncarnarea lui Hercule, se îmbrăca precum acesta și poruncea să-i fie sculptate statui în care să arate măreția legendarului erou. De asemenea, a denumit lunile anului cu numele său: August a devenit Commodus, Octombrie a devenit Herculeus, iar restul au făcut referire la unul sau altul dintre numeroasele sale titluri pe care și le atribuia singur, potrivit

„Bolnav, crud, sadic, nebun și rău”

Deși a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, din anul 182 și 187, în 192 și-a găsit sfârșitul. Pe 31 decembrie, împăratul cade victimă unei conspirații, fiind ucis de propriul antrenor de lupte, Narcissus, după ce otrava pe care i-o administrase una dintre concubine, Marcia, nu avusese efect.

Lucius Aurelius Commodus avea 31 de ani, iar moartea sa i-a bucurat pe mulți romani. Autorul Phillip Barlag îi acordă, în cartea sa din anul 2021, „Evil Roman Emperors: The Shocking History of Ancient Rome’s Most Wicked Rulers from Caligula to Nero and More” („Istoria șocantă a celor mai răi conducători ai Romei Antice, de la Caligula la Nero și alții” ), lui Commodus locul nr. 1, numindu-l „un personaj autoindulgent și prostănac”, ca să nu mai vorbim de „bolnav, crud, sadic, nebun și rău”.

Totodată, istoricul Strauss a subliniat faptul că Caligula și Nero, oricât de răi ar fi devenit cu timpul, fiecare dintre ei „și-a început domnia la înălțime”. De cealaltă parte, „Commodus a început rău” și așa a rămas, iar isprăvile sale în arenă au fost o rușine, fiind nepotrivite pentru rolul său de conducător: „Dacă Commodus nu a fost cel mai rău împărat din istoria romană antică, cu siguranță a fost cel mai nedemn în ochii elitei romane”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191