Implozia submersibilului Titan. Miliardarul francez de la bord şi-a petrecut 20 de ani adunând obiecte de pe Titanic

Implozia submersibilului Titan. Miliardarul francez de la bord şi-a petrecut 20 de ani adunând obiecte de pe Titanic

Paul-Henri Nargeolet, unul dintre cei mai prolifici scafandri de pe Titanic din istorie, a condus cinci expediții pentru firma privată RMS Titanic Inc. pentru a strânge peste de artefacte de pe vas. Artefactele au inclus obiecte mici, precum truse de bărbierit și pipe, dar și mari, precum candelabrele de la bordul navei.

Primarul „bombardier” Alin Moldobeanu verifică asfaltarea electorală dintr-un Porsche de 110.000€

RMS Titanic Inc., o filială a Premier Exhibitions, a revendicat pentru prima dată drepturile de salvator în posesia Titanicului în 1986 și a primit aceste drepturi prin hotărâre judecătorească. La acea vreme, unii au considerat RMS Titanic Inc. și Nargeolet drept „jefuitori de morminte”, conform Insider.

Nanu şi Volo, de vorbă cu ploieştenii din cartierele Mihai Bravu şi M. Eminescu

Compania spune că misiunea sa este „explorarea epavei Titanicului și a zonelor oceanice înconjurătoare, obținerea de materiale oceanografice și date științifice, utilizarea datelor și a artefactelor recuperate pentru verificare istorică, educație științifică și sensibilizarea publicului”.

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

Compania RMS Titanic Inc., adesea contestată

De asemenea, compania colaborează adesea cu organisme de reglementare multinaționale și organizații non-profit dedicate conservării istorice a Titanicului.

Cu toate acestea, RMS Titanic Inc. a fost des contestat, mai ales legat de dilema dacă o companie privată ar trebui să dețină drepturile asupra artefactelor istorice care sunt în interesul publicului.

În 2016, Premier Exhibitions și RMS Titanic Inc. au declarat faliment și au reușit să scoată colecția la licitație. La vremea respectivă, cel care a descoperit epava Titanicului, Robert Ballard, și regizorul filmului „Titanic”, James Cameron, au susținut o mișcare condusă de muzee pentru a scoate colecția din mâinile proprietarilor și colecționarilor privați, însă aceasta a eșuat în cele din urmă. Nici licitația nu a avut loc, iar RMS Titanic Inc. deține colecția și în prezent.

Nargeolet: Credința mea este că este bine să înregistrăm artefactele 

Într-un interviu acordat în 2012 revistei Forbes, Nargeolet a fost întrebat despre etica prelevării și a declarat că, în opinia sa, colecțiile vor ajuta la „educarea și conservarea” istoriei navei.

„Îmi amintesc că am vorbit cu unul dintre ei, o femeie, care mi-a spus: <Nu-mi place ceea ce faceți pentru că tatăl meu a murit pe navă>”, a declarat Nargeolet la acea vreme. „Sunt de acord cu asta. Dar am întâlnit alți supraviețuitori cărora le place ceea ce facem. Ei cred că ajută la menținerea în viață a navei și a moștenirii Credința mea este că este bine să înregistrăm artefactele, că este bine pentru educație și conservare. Acesta este scopul”.

RMS Titanic Inc. nu a comentat deocamdată situația pezentată de Insider.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191