Închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. De ce e Cecot unul dintre cele mai temute locuri de detenție din lume

Închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. De ce e Cecot unul dintre cele mai temute locuri de detenție din lume

La 74 de kilometri distanță de capitala San Salvador se află faimoasă închisoare uriașă Cecot (Centrul de izolare a terorismului) din El Salvador, inaugurată în ianuarie de președintele Nayib Bukele, scrie BBC. Cecot a devenit un simbol al „războiului împotriva găștilor” purtat de Bukele, despre care Ministerul de Interne a anunțat că a dus la încarcerarea a cel puțin de persoane de la începutul campaniei, în martie 2022.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

El Salvador avea în 2022 cei mai mulți oameni încarcerați la suta de mii de locuitori din lume, peste 1000. Numărul nu include cei peste de oameni încarcerați după martie 2022, arată datele BBC. Pe următoarele poziții se află Cuba, cu 794 de oameni la suta de mii de locuitori, Rwanda cu 621, Turkmenistan cu 576 și Samoa Americană cu 538.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Există mii de persoane în El Salvador care n-au mai primit vești de la rudele reținute de luni de zile. Unii îi caută prin imaginile sau clipurile video publicate de autorități sau, în cazul închisorilor de minimă securitate, îi caută cu privirea prin găurile din gard.

Virgiliu Nanu promite sprijin total pentru investițiile în Prahova: Vizită oficială la Cameron România SA

Starea de urgență declarată de președintele Bukele, într-o țară care devenise cea mai violentă la nivel mondial, este foarte apreciată de cetățeni. Într-un sondaj realizat pe de cetățeni în ianuarie, 92% dintre respondenți au spus că au „o părere bună” despre liderul lor.

Rata de aprobare uriașă este alimentată de scăderea drastică a numărului crimelor de când Bukele a venit la putere. Mulți salvadorieni apreciază situația actuală, în special în cartiere controlate în trecut de grupări armate care intimidau populația cu motto-ul lor: „Vezi, auzi, taci”. Acum, cetățenii pot trece între teritoriile controlate anterior de găști fără să le fie teamă că vor fi hărțuiți sau trași la răspundere.

Guvernul din El Salvador spune că Cecot poate găzdui până la de prizonieri, iar aceștia vor fi exclusiv membrii de rang înalt din două grupări rivale – Mara Salvatrucha (MS-13) și Barrio 18 – al căror conflict a însemnat zeci de ani de teroare și vărsare de sânge în El Salvador.

BBC nu a primit acces să intre în Cecot, însă a recreat detaliile închisorii pe baza fotografiilor și clipurilor video distribuite de guvernul salvadorian, presa locală – care a avut acces în închisoare înainte de deschidere, interviuri cu oficiali salvadorieni și informații oferite sub condiția anonimității de un inginer implicat în construcția închisorii. 

Potrivit sursei citate, Cecot are 256 de celule, iar fiecare celulă poate găzdui până la 156 de deținuți. Paturile sunt metalice și suprapuse. Există în fiecare celulă două toalete complet expuse și două zone unde deținuții își pot spăla hainele. Nu există ventilatoare, aer condiționat sau ferestre.

Nu se cunoaște spațiul de care dispune un deținut în închisoare, însă planurile văzute de BBC Mundo indică o dimensiune de 7,4 metri pe 12,3 metri pentru fiecare celulă, adică o suprafață de 91 de metri pătrați. Asta înseamnă că fiecare deținut ar avea la dispoziție un spațiu persoanal de 0,58 metri pătrați. Crucea Roșie recomandă 3,4 metri pătrați pentru fiecare deținut.

Autoritățile din El Salvador au anunțat că nu se așteaptă ca prizonierii din Cecot să fie eliberați vreodată. Nu se știe pentru moment câți deținuți sunt în Cecot, iar până acum autoritățile au anunțat public doar două transferuri, de câte de deținuți fiecare.

Nu există spațiu exterior de recreere și nu sunt permise vizitele, încălcând recomandările internaționale privind drepturile prizonierilor.

Criteriile pentru încarcerarea în Cecot nu au fost făcute publice și nu se știe dacă prizonierii sunt persoane recent încarcerate sau transferate din alte închisoari. Totodată, nu au fost făcute publice imagini sau planuri legate de bucătărie, sala de mese sau infirmerie.

Autoritățile din El Salvador susțin că Cecot are are un grad de siguranță ridicat: sisteme de scanare la intrare, o rețea vastă de supraveghere și o sală de arme bine echipată.

Cecot este considerat de guvernul salvadorian drept capătul liniei pentru deținuți.

„Avem o promisiune față de salvadorieni că deținuții din Cecot nu se vor mai întoarce niciodată în comunități. Și ne vom asigura că vom construi cazurile necesare pentru a nu reveni”, a declarat Ministrul Justiției și Securității Publice Gustavo Villatoro pentru reporterul BBC Will Grant în luna mai. „Pentru noi, Cecot reprezintă cel mai mare monument pentru justiție pe care l-am construit, nu avem nimic de ascuns”, a adăugat el.

Declarația ministrului a fost întărită de un mesaj postat pe Twitter de președintele Bukele. „Să știe toate organizațiile non-guvernamentale pentru „drepturile omului” că vom extermina acești criminali și pe colaboratorii lor, o să-i băgăm în închisoare și nu vor ieși niciodată”, a scris Bukele pe Twitter.

Potrivit BBC, nu se știe câți, sau dacă vreunul dintre deținuți, au fost condamnați pentru faptele de care sunt acuzați. BBC a cerut informații de la guvernul salvadorian, însă nu a primit răspunsuri.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191