Indemnizații majorate de la 1 martie 2024! Românii care vor primi mai mulți bani de la stat

Indemnizații majorate de la 1 martie 2024! Românii care vor primi mai mulți bani de la stat

Începând cu data de 1 martie 2024, o serie de ajutoare de la stat se vor majora. Este vorba despre cele care se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR), care a fost majorat cu rata medie anuală a inflației din 2023.

VIDEO/ Primarul Andrei Volosevici a răbufnit la adresa managerului Spitalului Județean: La Terapie Intensivă lipsesc medicamente esențiale! Familiile şi le cumpără!”

Potrivit Legii 225/2021, la data de 1 martie a fiecărui an, valoarea indicatorului social de referință (ISR) se actualizează, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Comunele Gornet şi Drăgăneşti au atras peste 5 milioane de euro, prin „Anghel Saligny”. Prefectul Virgiliu Nanu, alături de cei doi primari, la semnarea contractelor de finanțare

Ajutoarele oferite de stat se vor majora

Conferinta de presa la PSD Ploiesti/ Gheorghe Sîrbu, fost PNL: „Roberta Anastase ne zicea sa blocam investitiile in Ploiesti. M-a pus invlusiv pe mine sa votez impotriva mea!”

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat pentru anul 2023 o rată a inflației de 10,4%. Astfel, din luna martie, valoarea indicatorului social de referință (ISR) se va majora de la 598 de lei, cât e în prezent, la 660 de lei.

Astfel, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR se vor majora din luna martie. Indemnizația de șomaj, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap și nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului se numără printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR.

Potrivit Legii 76/2002, indemnizația de șomaj depinde de stagiul de cotizare și se calculează astfel:

– valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (din martie va fi 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

 

– valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;

5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;

7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;

10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Indemnizațiile care vor crește de la 1 martie 2024

Totodată, Legea 76/2002 stabilește acordarea primei de inserție, dar și a subvenției pentru persoane marginalizate. De la 1 martie 2024, prima de inserție va crește la 1.980 de lei. Totodată, de la aceeași dată, subvenția pentru persoane marginalizate se va majora la 2.640 de lei.

Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se va majora la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav, și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat.

Limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului va crește și ea de la 1 martie. Potrivit OUG 111/2010, valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR,. Astfel, această indemnizație va crește de la de la 1.495 de lei la 1.650 de lei.

Alocația lunară de plasament, stabilită de Legea 272/2004, va fi majorată de la 1.081 de lei la 1.194 de lei. În plus, valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil, va crește la 2.244 de lei, potrivit Legii 273/2004. Mai mult, valoarea indemnizației de sprijin va crește la 792 de lei.

În ciuda faptului că nu se calculează în raport cu ISR, venitul minim de incluziune, care a înlocuit, de la 1 ianuarie, fostele ajutoare sociale (venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei), se majorează în luna martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, potrivit Legii 196/2016.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191