Un jurnalist al ziarului german Bild, specializat în analiză militară, a sugerat că noua rachetă balistică rusească care a lovit orașul Dnipro la 21 noiembrie nu a fost tocmai ce a spus Putin: o armă experimentală care are capacități ieșite din comun.
Julian Röpcke, senior-editor la Bild, crede că ce am văzut este de fapt o versiune de testare a rachetei RS-26 și că, mai mult, versiunea testată nu conținea explozibili.
Röpcke ar fi studiat diverse înregistrări video ale atacului asupra uzinei Pivdenmash din Dnipro. El crede că rușii au folosit în atac o versiune modificată a rachetei RS-26 Rubezh.
Clanul Mitel Ep. 1/ Elena Radu, agresoarea din Ploiesti, este fiica unui camatar arestat
„Mai multe camere de supraveghere au surprins ceea ce se numește sub-muniții, adică o RS-26 care reintră în atmosfera joasă. Aceste imagini îngrozitoare arată șase rachete care cad din cer prin nori.
Particularitatea acestor imagini arată de fapt că era vorba de o momeală cu aceeași masă și dimensiune (cu o rachetă ICMB – nr), care trebuia să simuleze o încărcătură nucleară. Acest lucru confirmă că a fost o mișcare propagandistică și politică, nu una militară. În interior nu se aflau încărcături nucleare sau explozibili, motiv pentru care pagubele au fost minime.
În înregistrările video ale atacului nu vedem explozii, ci doar energia cinetică a unei căderi de la o înălțime de câteva sute de kilometri.”
Forțele aeriene ucrainene au raportat că, în timpul ultimului atac cu rachete asupra orașului Dnipro, Rusia a folosit o rachetă balistică intercontinentală. Sursele Ukrainska Pravda au raportat că ar fi putut fi vorba de o rachetă Rubezh, un potențial purtător de focoase nucleare.
Cu toate acestea, doi oficiali occidentali au declarat pentru Reuters că datele preliminare nu confirmă utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale.
În discursul său de joi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a confirmat indirect rapoartele americane, afirmând că, în timpul atacului de dimineață asupra Dniproului din 21 noiembrie, Rusia a folosit racheta cu rază medie de acțiune Oreșnik.
Ulterior au apărut informații despre capabilitățile ieșite din comun ale „noii arme”, inclusiv informații că Vladimir Putin este încântat de acestea și că a cerut trecerea la fabricarea în serie a acesteia. Ceea c ear putea confirma în logica lui Röpcke că mișcarea a fost una propagandistică.
Vladimir Putin a ordonat producția în serie a rachetelor Oreșnik, la o zi după ce a fost folosită pentru prima oară
Oreșnik, noua armă a Rusiei. Ce date sunt cunoscute despre racheta care poate lovi oriunde în Europa