Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”

Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”

Istoricul Yuval Noah Harari, celebrul autor al volumului „Sapiens”, despre istoria omenirii, a vorbit recent, într-un dialog cu analistul politic american Ian Bremmer, despre ce ar însemna o eventuală victorie a lui Putin în Ucraina. Harari a adus în discuție sensul originar al imperialismului – imperialism roman, mongol sau otoman -, când o țară ataca și cucerea altă țară doar pentru că era mai puternică. Istoricul avertizează că, dacă Putin e lăsat să cucerească Ucaina, „vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”.

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

„Pe scurt, dacă Rusia este lăsată să câștige (războiul în Ucraina – ), asta înseamnă sfârșitul ordinii mondiale, așa cum o știm de decenii. Regula fundamentală este că nu poți să invadezi, să cucerești și să anexezi o altă țară, un vecin, doar pentru că ești mai puternic. Acest lucru a fost valabil timp de secole, timp de milenii. Vorbeam mai devreme despre bugete de stat. Motivul pentru care cheltuielile militare au scăzut de la 50% la 7% în medie și au eliberat astfel resurse pentru sănătate, educație și așa mai departe este că majoritatea oamenilor, majoritatea țărilor s-au simțit în siguranță și, chiar dacă au un vecin puternic, nu se mai pot întâmpla astfel de lucruri (să fie atacați – ). Adică poate mai apar niște conflicte la graniță sau mai știu eu ce, dar ideea că vecinul ne poate pur și simplu invada, cuceri și anexa țara nu mai există. 

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

Și exact asta e ceea ce încearcă Putin să facă în Ucraina. (…) Oamenii tot vorbesc despre imperialism, imperialism. Ei uită ce înseamnă imperialismul. La origini, imperialismul, în sens roman, în sens otoman, în sens mongol, înseamnă asta: invadezi o țară vecină, o cucerești și o anexezi. Nu este imperialism cultural. Acesta este imperialismul. Oamenii uită pentru că nu s-a mai întâmplat de mult asta. Și exact asta e ceea ce încearcă Putin să facă. Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”, a explicat istoricul Yuval Noah Harari, într-o dezbatere cu analistul politic american Ian Bremmer.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191