Italienii refuză să plătească facturile la energie, proteste în întreaga țară. „Ca să putem trece iarna”

Italienii refuză să plătească facturile la energie, proteste în întreaga țară. „Ca să putem trece iarna”

Mii de italieni cer un „moratoriu” asupra plății facturilor la gaze sau de electricitate, în condițiile în care prețurile la energie au crescut cu 44% în decurs de un an în această țară.

Primaria Albesti Paleologu, amendata de Garda de Mediu Prahova! Tone de deseuri, descoperite in Cricovul Sarat

O mișcare de protest a luat amploare în Italia în ultimele săptămâni: refuzul de a plăti facturile la gaze sau de electricitate, în fața prețurilor în creștere, relatează presa italiană.

Activitatea Lukoil Ploiesti, in pericol, din cauza embargoului UE asupra titeiului rusesc?

„Ca să putem trece iarna”
Un refuz care seamănă izbitor de mult cu cel care a zguduit Marea Britanie în vara anului 2022 și care s-a numit „Don’t pay UK”. Linia directoare este comună: în fața tăvălugului prețurilor, oamenii sunt îndemnați să nu mai plătească nici o factură.

Aviz amatorilor! O consilieră USR a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței

„Protestul a început la Napoli la începutul lunii septembrie, înainte ca fenomenul să se extindă în susul peninsulei”, au observat jurnaliștii italieni, scrie Le Point.

Potrivit cifrelor din septembrie ale Institutului italian de statistică, prețurile la energie au crescut cu 44% în decurs de un an.

„Suntem prezenți în aproape toate regiunile. Epicentrele luptei noastre sunt Milano, Torino, Bologna, Toscana, Marche și Roma. Vrem un moratoriu generalizat asupra costurilor energiei care să permită familiilor să treacă iarna”, a declarat dintre purtătorii de cuvânt ai mișcării, care face parte din grupul Extinction Rebellion.

O demonstrație și o petiție lansate
Această mișcare de refuz pur și simplu al plății facturilor de energie se organizează pe parcursul săptămânilor. Participanții se coordonează prin intermediul grupurilor de pe Facebook, Telegram sau TikTok.

Mass-media italiană face o paralelă cu mișcările anti-vaccin „dar de data aceasta protestele nu sunt ghidate de extrema dreaptă”, potrivit autorităților italiene. „Dacă nu ne punem mintea la contribuție astăzi, mâine ne vom trezi cu datorii de mii de euro”, a declarate unul din participanții la mișcare, care locuiește în Bologna.

O demonstrație este planificată pentru 5 noiembrie în orașul în care s-a născut mișcarea de protest, Napoli. În plus, a fost lansată o petiție pentru a cere suspendarea plății facturilor, de data aceasta în mod legal. La 28 octombrie, platforma strânsese doar 33.800 de semnături dintr-un obiectiv de un milion. În orice caz, criza energetică este una dintre primele provocări pentru noul prim-ministru al țării, Giorgia Meloni.