Jobul cu salariu de 2.000 de euro ignorat de români. „A fost angajat şi a plecat în Italia”

Jobul cu salariu de 2.000 de euro ignorat de români. „A fost angajat şi a plecat în Italia”

Sergiu este unul din puţinii tineri care mai conduc un tractor. Mai mult, el a făcut drumul invers pe care-l parcurg alţii. A învăţat în Italia, dar s-a întors să lucreze acasă. „Mi-a plăcut să fiu pe tractor. Am fost prin Italia, prin străinătate şi am găsit aici aproape lângă casă un loc de muncă. Este mai bine aşa. Acum ai aer condiţionat, ai frigider, orice ai pe tractor”, spune Sergiu Iuriciuc, tractorist.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Ce salariu are un tractorist în România

Fermierii se plâng că nu mai găsesc oameni care să lucreze pe tractor şi asta deşi salariile pornesc de la de lei şi pot ajunge chiar la de lei pe lună, în funcţie de utilaj şi de suprafaţa de teren. „Am avut un băiat, a fost la mine, a fost angajat şi apoi a plecat în Italia. Salariile sunt mari, dar şi cheltuielile sunt mari”, spune Ioan Glăvan, fermier.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

Utilajele nu mai sunt ca pe vremuri, unele par desprinse din filmele cu nave spaţiale. „Comenzile sunt dintre cele mai simple în ceea ce priveşte un fermier. Tractoriştii nu mai lucrează în condiţiile în care lucrau acum 20-30 de ani, murdari pe mâini”, explică Nicu Pălivan, instructor utilaje agricole.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Utilaje mai ceva ca maşinile de lux

„Este un utilaj de ultimă generaţie, costul lui este de peste  de euro. Avem foarte multe ecrane pentru digitalizare, pentru a se regla singur. Avem o telecameră care este monată în spatele maşinii. Aici avem parte de GPS. Maşina merge cu mâinile libere. Operatorul pur şi simplu se uită la toate ecranele şi maşina merge singură”, arată Andrea Tomazeli, producător tractor inteligent.

În România, sunt puţine locurile unde se mai țin cursuri de tractoriști. La Ștefănești, lângă Capitală, încă se mai învață această meserie.

Cum înveţi meseria de tractorist

„În principiu, la cursurile de calificare în ultimii ani a fost aşa, o constantă. Anual avem două sesiuni de cursuri. Pregătirea pentru obţinerea categoriei TR se desfăşoară pe durata întregului an. Aici am observat o cerere în creştere”, declară Monica Toma, administratore şcoală utilaje agricole.

Pentru a susţine fermierii, Guvernul ia în calcul în acest an înfiinţarea unui program „Rabla pentru Tractoare”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191