Kievul anunță că va da în judecată trei țări vecine din cauza restricţiilor impuse la importurile de cereale ucrainene

Kievul anunță că va da în judecată trei țări vecine din cauza restricţiilor impuse la importurile de cereale ucrainene

Ucraina intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia la Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza interdicţiilor impuse produselor agricole ucrainene, au declarat luni oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Plângerea ar putea fi trimisă „în viitorul apropiat”, a declarat un oficial de rang înalt, şi urmează deciziei celor trei ţări care se învecinează cu Ucraina de a interzice importurile de produse de bază pentru exporturile cheie ale ţării.

Ioana Neagu, umilita public de liberali acum 4 ani, s-a inscris in PNL inaintea alegerilor

Publicaţia Politico de la Bruxelles îl citase pe reprezentantul ucrainean pentru comerţ Taras Kacika, care a declarat într-un interviu că Kievul intenţionează să dea în judecată cele trei ţări.

Primarul PNL „Tudorică”, de la Păuleşti, şi-a pus ginerele candidat la Primăria Blejoi, tot din partea PNL

Restricţiile acceptate de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, permiţând în acelaşi timp tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte.

Restricţiile au expirat la 15 septembrie, iar Uniunea Europeană nu le-a mai prelungit. Imediat, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat, vineri, că impun la nivel naţional propriile restricţii privind importurile de cereale ucrainene. Varşovia, Bratislava şi Budapesta spun că acţionează în interesul economiilor lor şi al fermierilor lor, scrie

Kacika a declarat pentru Politico că Ucraina ar putea, la rândul său, să impună măsuri reciproce privind importul de fructe şi legume din Polonia, dacă Varşovia nu renunţă la măsurile sale suplimentare.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că interdicţia Varşoviei acoperă patru tipuri de cereale, dar a fost extinsă şi la făina din aceste cereale – porumb, grâu, rapiţă.

Agenţia de ştiri PAP l-a citat pe Radoslaw Fogiel, şeful Comisiei parlamentare poloneze pentru afaceri externe, care a declarat că decizia Ucrainei de a intenta un proces va „reverbera rău în Polonia” şi că Ucraina ar trebui să fie conştientă de acest lucru.

„Decizia noastră nu vizează Ucraina, ci este dictată de protecţia fermierului polonez şi de protejarea intereselor Poloniei”, a spus el.

UE a permis ca interdicţia să expire vineri, după ce Ucraina a prmis că va lua măsuri pentru a întări controlul exporturilor către ţările vecine. Kacika a declarat, la rândul său, că Kievul este pregătit să „îşi asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în ţările vecine” şi va impune un sistem de licenţe de export de cereale „în timp real”.

În ceea ce o priveşte, România încă nu a anunţat o poziţie definitivă în legătură cu cerealele ucrainene. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că luni, de la ora , va avea o întâlnire cu asociaţiile de fermieri pe tema importului cerealelor din Ucraina şi a oferit asigurări că începând cu data de 15 septembrie nu a intrat „niciun bob” pe teritoriul ţării noastre şi, nici în următoarele 30 de zile nu vor intra cereale în România.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că va cere miniştrilor agriculturii şi economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene şi a adăugat că aşteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere, după ce Comisia Europeană a solicitat Kievul să vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE. Şeful executivului a dat asigurări, la rândul său, că de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.

Articol recomandat de

FOTO | Restaurantul care i-a livrat pizza lui Messi a dat lovitura! Mesaj pentru GOAT

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191