Kim i-a spus lui Putin că îi va sprijini „total și necondiționat” toate deciziile: Relația cu Rusia va fi „prioritatea absolută”

Kim i-a spus lui Putin că îi va sprijini „total și necondiționat” toate deciziile: Relația cu Rusia va fi „prioritatea absolută”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit, miercuri, la un centru spaţial din estul Rusiei, înaintea unor discuţii anticipate privind armele şi la doar câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în apele din largul Peninsulei Coreene, transmite CNN.

Apel către Garda de Mediu Prahova: Ploieştiul se sufocă! Lista marilor poluatori care ne pun sănătatea în pericol

ACTUALIZARE  Discuţiile dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au încheiat miercuri, după o oră.

OPC Prahova a făcut ravagii în parcurile auto din Ploieşti. Peste 400 de maşini, scoase de la vânzare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un nu vor semna documente după întâlnirea lor de miercuri de la centrul spaţial rusesc Vostochny, potrivit presei de stat, citate de CNN.

Concurs de fotografie lansat de fosta Rafinărie Steaua Română. Premii in valore de 3000 euro

Cei doi lideri s-au întâlnit şi au discutat în cadrul unei întâlniri cu uşile închise timp de mai bine de o oră la Cosmodromul Vostocini, centrul rusesc de lansare a rachetelor spaţiale din regiunea Amur.

Când a fost întrebat despre informaţiile care circulă în legătură cu presupuse discuţii despre arme între cei doi lideri, Peskov a declarat că „întreaga gamă de relaţii (dintre cele două ţări) implică dialog şi interacţiune în domenii sensibile, cum ar fi interacţiunea militară”, potrivit postului de stat Rossia-1.

„Toate celelalte probleme privesc doar cele două ţări suverane ale noastre”, a adăugat el. „Şi ele nu ar trebui să fie un subiect de preocupare pentru niciun stat terţ. Cooperarea noastră se desfăşoară în beneficiul popoarelor din cele două ţări, dar nu este împotriva nimănui”, a punctat Peskov.

„Coreea de Nord este vecinul nostru apropiat. Şi, în ciuda oricăror comentarii din exterior, vom construi relaţii cu vecinii noştri într-un mod care să fie benefic pentru noi şi pentru vecinii noştri”, a punctat reprezentantul Kremlinului.

ACTUALIZARE Coreea de Nord susţine toate deciziile lui Vladimir Putin şi va fi întotdeauna alături de Rusia în lupta împotriva imperialismului, i-a spus Kim Jong Un liderului rus la întâlnirea pe care o au la Cosmodromul Vostocini, potrivit presei ruse, relatează The Guardian.

Liderul nord-coreean a mai spus că Rusia se află într-o luptă sfântă pentru a-şi proteja securitatea şi speră că discuţiile pe care le poartă miercuri vor ridica relaţiile dintre cele două ţări la un nou nivel. 

Rusia s-a ridicat pentru a-şi proteja suveranitatea şi securitatea, a spus Kim, citat de agenţia de presă Interfax. ”Am sprijinit întotdeauna şi vom continua să sprijinim total şi necondiţionat toate deciziile lui Putin şi ale guvernului rus. Folosesc acest prilej pentru a afirma că vom fi mereu alături de Rusia”, a spus liderul de la Phenian, scrie Agerpres.

El a promis că ţara sa va face din relaţiile cu Rusia ”prioritatea sa absolută”. ”Vom da prioritate relaţiei dintre Coreea de Nord şi Rusia şi vom face din asta prioritatea absolută a politicii noastre externe”, a spus Kim Jong Un, care a apreciat că întâlnirea sa cu Putin reprezintă o ”trambulină pentru relaţii bilaterale mai strânse”.

În opinia sa, ”Rusia se confruntă în acest moment cu forţe hegemonice pentru a-şi proteja interesele în materie de securitate”.

La rândul său, Putin i-a spus lui Kim că vizita sa intervine „într-un moment special”, menţionând că anul acesta se împlinesc 75 de ani de la fondarea Coreei de Nord, potrivit TASS. Putin a ţinut să sublinieze că URSS a fost prima ţară care a recunoscut-o.

„Stimate domnule preşedinte! Sunt foarte încântat să vă văd din nou şi să vă urez bun venit în Rusia – de data aceasta, aşa cum am convenit, la cosmodromul nostru Vostocini. Suntem mândri de modul în care această industrie se dezvoltă aici, iar aceasta este noua noastră facilitate. Sper că atât dvs. cât şi colegii dvs. sunteţi interesaţi de ea.

Dar întâlnirea noastră are loc într-un moment special. Republica Populară Democrată Coreeană a sărbătorit recent 75 de ani de la fondarea sa. 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între ţările noastre. Permiteţi-mi să vă reamintesc faptul că ţara noastră a fost prima care a recunoscut Republica Populară Democrată Coreeană ca stat suveran şi independent.

Apoi, foarte curând, vom sărbători, de asemenea, cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului războiului de independenţă şi a victoriei poporului coreean în acel război. Aceasta este o dată importantă, deoarece ţara noastră i-a ajutat şi pe prietenii noştri din Republica Populară Democrată Coreeană să lupte pentru independenţă.

Bineînţeles, trebuie să vorbim despre cooperarea economică, despre problemele umanitare şi despre situaţia din regiune. Avem o mulţime de întrebări. Aş dori să spun că sunt foarte încântat să vă văd. Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni în Rusia. Bine aţi venit!” – i-a spus Putin lui Kim, potrivit unei transcrieri a discursului publicate de Kremlin.

Știrea inițială

Întâlnirea faţă în faţă de la cosmodromul Vostochny, este considerată o evoluţie semnificativă, reunind doi lideri care sunt din ce în ce mai izolaţi pe scena mondială şi care vine pe fondul războiului prelungit şi ezitant al Rusiei în Ucraina şi al sancţiunilor paralizante ale ONU.

O înregistrare video difuzată, miercuri, de Kremlin i-a arătat pe cei doi lideri dându-şi mâna, în timp ce imaginile arată atât steagul rusesc, cât şi cel nord-coreean fluturând în faţa clădirii.

„Vă mulţumim că ne-aţi invitat şi ne-aţi primit, în ciuda programului dumneavoastră încărcat”, a putut fi auzit Kim spunându-i lui Putin, care a întrebat despre călătoria sa.

„Mă bucur să te văd”, a spus Putin în timp ce i-a strâns mâna lui Kim timp de aproximativ 40 de secunde, scrie The Guardian. „Acesta este noul nostru cosmodrom.”

În interiorul cosmodromului Vostochny, cei doi lideri au putut fi văzuţi făcând un tur al centrului spaţial.

Imagini din Rusia arată că Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, stă alături de acesta la centrul spaţial Vostocini din Rusia, unde au loc discuţiile cu Vladimir Putin, relatează CNN.

Kim Yo Jong poate fi văzută uitându-se peste umărul fratelui ei în timp ce acesta semnează într-o carte de oaspeţi în interiorul centrului spaţial. Mesajul său, scris cu litere coreene înclinate, sună aşa: „Glorie Rusiei, care a dat naştere primilor cuceritori ai spaţiului, va fi nemuritoare. Kim Jong Un 13 septembrie 2023”.

Un jurnalist de la media de stat Russia 1 a declarat că Kim a pus „o mulţime de întrebări foarte detaliate” despre cum funcţionează cosmodromul şi ce rachete se lansează de la centru.

Kim a sosit în Rusia marţi, potrivit presei de stat, la bordul trenului său privat puternic blindat, însoţit de lideri de partid, inclusiv de un oficial militar de rang înalt responsabil cu programele de rachete balistice ale ţării, potrivit unor fotografii împărtăşite de presa de stat nord-coreeană.

În timpul unei opriri în oraşul de frontieră Khasan marţi, unde Kim a fost întâmpinat de oficiali ruşi, liderul nord-coreean a declarat că deplasarea sa în Rusia este o „manifestare clară” a faptului că Coreea de Nord „acordă prioritate importanţei strategice” a relaţiilor dintre Moscova şi Phenian, a relatat presa de stat.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191