Lavrov susține că mai mulți lideri occidentali au abordat Rusia pentru a negocia pe tema războiului din Ucraina

Lavrov susține că mai mulți lideri occidentali au abordat Rusia pentru a negocia pe tema războiului din Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus vineri că mai mulţi lideri europeni au încercat în ultimele şase luni să negocieze cu Rusia asupra războiului din Ucraina, fără implicarea Kievului în aceste discuţii, şi a promis că Rusia nu va negocia cu aceia care urmăresc înfrângerea ei pe câmpul de luptă în Ucraina.

Virgiliu Nanu şi-a exprimat sprijinul total pentru persoanele cu dizabilități în Prahova

„Mai mulţi lideri occidentali, foarte cunoscuţi, în special unul dintre ei, cu mai multe ocazii, pe canale foarte diferite, au trimis semnale să ne întâlnim pentru a discuta despre ce să facem cu Ucraina şi securitatea europeană”, a spus Lavrov în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său bielorus Serghei Aleinik.

Virgiliu Nanu, noul preşedinte al CJ Prahova, îi răspunde lui Mihai Polițeanu: „Sunt deschis la dialog şi colaborare. Interesele ploieştenilor sunt pe primul loc”

Ministrul rus, care a adăugat că nu are dreptul şi nici nu doreşte să „menţioneze nume”, consideră că în spatele acestor acţiuni ale unor lideri occidentali care „mint fără roşească” se află o atitudine de ipocrizie şi viclenie.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

„Când ei declară şi continuă să declare din inerţie că nu vor negocia nimic despre Ucraina fără Ucraina, asta nu este altceva decât ipocrizie”, susține şeful diplomaţiei ruse.

El a adăugat că respectivele contacte prin care lideri occidentali ar fi încercat să abordeze Rusia pentru a negocia cu aceasta peste capul Ucrainei nu s-au făcut de la lider la lider, adică nu a fost contactat direct preşedintele rus Vladimir Putin, deşi ei au „acces direct” la acesta.

„Dar acestea sunt tertipurile pe care le-am observat în ultimele luni”, a conchis Lavrov.

El a mai menţionat că „dacă cineva este interesat să pună capăt încercărilor de a-şi garanta securitatea în detrimentul securităţii altora, să pună capăt încercărilor de a îngrădi interesele legitime ale Rusiei şi interesele legitime ale ruşilor care trăiesc în multe ţări de pe continentul nostru, atunci sunt bineveniţi, suntem mereu pregătiţi să discutăm serios aceste teme”.

Totuşi, Rusia nu este dispusă să negocieze cu aceia care condiţionează viitoare contacte de înfrângerea sa în Ucraina, a ţinut să adauge ministrul rus.

Moscova a susţinut de mai multe ori recent că este deschisă la negocieri cu Ucraina, dar a acuzat Kievul că sub influenţa aliaţilor săi occidentali, mai ales SUA, respinge orice dialog şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret care interzice orice tratative cu Putin. Potrivit Moscovei, Occidentul l-ar fi determinat pe Zelenski să respingă acordurile convenite între Rusia şi Ucraina în aprilie 2022 la Istanbul.

La negocierile de pace desfăşurate atunci, Rusia a oferit Ucrainei încetarea invaziei în schimbul renunţării de către Kiev la orice ambiţii de aderare la NATO, a dezvăluit luna trecută David Arahamia, membru al delegaţiei ucrainene care a participat la acele negocieri, în prezent lider al grupului parlamentar al partidului Servitorul Poporului, formaţiunea politică a preşedintelui Volodimir Zelenski.

Ruşii „erau pregătiţi să oprească războiul dacă acceptam neutralitatea şi ne angajam că nu ne vom alătura NATO. Acesta a fost punctul esenţial”, a precizat Arahamia într-un interviu acordat presei ucrainene şi preluat de Newsweek.

Însă aceasta, a explicat el, ar fi necesitat revizuirea Constituţiei ucrainene şi, pe de altă parte, preşedintele Zelenski şi ceilalţi oficiali ucraineni nu aveau încredere că Rusia se va ţine de cuvânt, şi anume că nu va ataca din nou.

Ulterior, mai spune David Arahamia, premierul britanic de la acea vreme Boris Johnson a venit într-o vizită surpriză la Kiev şi a încurajat Ucraina „să nu semneze nimic” cu Rusia şi „pur şi simplu să lupte”. De atunci, nu au mai avut loc niciun fel de negocieri oficiale între Kiev şi Moscova.

Putin a reafirmat joi, în prima mare conferinţă de presă anuală pe care a organizat-o de când a ordonat în februarie 2022 lansarea agresiunii contra Ucrainei, că Rusia va merge până la capăt în acest război, până când îşi va atinge obiectivele, printre care a menţionat demilitarizarea şi neutralitatea militară a Ucrainei.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191