Marea Britanie pune la colț România. Drepturile minorităților în Ucraina și canalul Bâstroe nu sunt priorități

Marea Britanie pune la colț România. Drepturile minorităților în Ucraina și canalul Bâstroe nu sunt priorități

Umilința la care a fost supus un reprezentant de rang înalt al României la postul public BBC al Marii Britanii este stupefiantă. Chiar și vorbind de un ministru de externe în persoana lui Bogdan Aurescu, despre care, cu indulgență, se poate spune că nu a performat în niciun fel, atacurile reprezentantului UK au fost direcționate, în fapt, împotriva țării noastre, căreia i s-a reproșat că îi arde tocmai acum de drepturile românilor din Ucraina și de distrugerea Deltei Dunării.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Reacția reprezentanților Marii Britanii în privința problemei canalului Bâstroe este aceeași cu cea a Uniunii Europene, deși tacită, în cazul celei din urmă. Un celebru jurnalist de la BBC, postul public al Marii Britanii, Stephen Sackur, l-a tocat în direct pe ministrul de externe, Bogdan Aurescu, căruia i-a reproșat că România îndrăznește să oprească Ucraina să dragheze canalul Bâstroe, care va avea ca și consecințe distrugerea Deltei Dunării, când țara vecină traversează o criză existențială. Mai mult, jurnalistul britanic a arătat că Ucraina se chinuie să își deschidă un nou port pentru a-și exporta produsele, în timp ce România încearcă să împiedice acest lucru.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

”Chiar credeți că este asta o prioritate?”, l-a întrebat, sfidător, jurnalistul BBC pe ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Degeaba a încercat ministrul nostru să-i spună că dragarea canalului distruge, practic, ecosistemul Deltei Dunării, care este patrimoniu UNESCO și o arie protejată de mai multe tratate internaționale. Cui îi păsa de așa ceva în Marea Britanie, care este cel mai fervent susținutor, după SUA, al Ucrainei? Cui îi pasă în Uniunea Europeană de Delta Dunării acum, când interesul este ca Ucraina să obțină exact ce dorește? Încercând să strecoare cuvinte peste cele ale jurnalistului, care se dezlănțuise la adresa obrăzniciei României, Bogdan Aurescu a bolborosit ceva depre măsurătorile care ar urma să se facă.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Interviul, programat de Kiev

Interviul BBC sau, mai bine zis, atacul BBC la adresa României, a părut, punct cu punct, regizat de Kiev. Scopul urmărit era clar. Să pună capăt, o dată pentru totdeauna, încercărilor disperate ale autorităților române de a salva Delta Dunării, prin oprirea dragărilor în partea ucraineană. De altfel, cu măsurătorile canalului, amânate și para-amânate de ucraineni, a rămas ca în tren. În plus, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a avut îndrăzneala să semnaleze catastrofa iminentă care se va abate asupra Deltei Dunării, a fost luat în vizor și se aude că ar putea fi tras pe linie moartă. Pentru a confirma teoria regiei de la Kiev, jurnalistul BBC a sărit la beregata bietului Bogdan Aurescu și pe tema drepturilor minorității române din Ucraina, având în vedere că președintele și premierul ar fi îndrăznit să critice legea dată de Zelenski. Aurescu i-a replicat că românii din Ucraina ar trebui să aibă dreptul să învețe și în limba română, așa cum etnicii ucraineni au dreptul să învețe în limba maternă în țara noastră, subliniind că în România drepturile minorităților sunt respectate mai mult decât în orice țară din UE. Pregătit pentru acest argument, jurnalistul BBC l-a ”plesnit” cu un nu știu ce raport care spunea că drepturile romilor nu ar fi respectate.

Atacuri succesive

Pe desfășurătorul interviului au intrat și acuzații la adresa românilor, care nu susțin, în totalitate, ajutoarele pentru Ucraina și pentru refugiați. În acest sens, nu ar trebui să ne mire dacă Guvernul României ar decide să nu mai aprobe deloc ordonanța care reducea sprijinul financiar pentru refugiații din Ucraina, de la 6.200 de lei pe familie, la 2.000 de lei pe familie, dat fiind că în ultima ședință a Executivului proiectul nu a trecut.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191