Ne dă cu minus. Fondurile europene pentru cazarea ucrainenilor s-au evaporat. 106 milioane de euro, plătiți din buget

Ne dă cu minus. Fondurile europene pentru cazarea ucrainenilor s-au evaporat. 106 milioane de euro, plătiți din buget

În 3 februarie 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța decontarea cheltuielilor în valoare de 100 milioane de euro pentru refugiații ucraineni. Nu se știe unde au ajuns acești bani, cert este că Guvernul a recunoscut, la sfârșitul acestei luni, că a plătit 106 milioane de euro pentru hrana și cazarea refugiaților din bani publici. Totodată, cei o sută de euro pe săptămână pe cap de ucrainean dați de statul român se vor transforma în o sută de euro pe cap de familie.

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Mult timp Guvernul a lăsat să se înțeleagă că sumele enorme cheltuite din bugetul sărac al României pentru refugiații ucraineni vor fi decontate din fondurile UE. Zilele acestea am aflat că, de fapt, Guvernul a cheltuit în 2022 106 milioane de euro pentru refugiați din bani publici, cu o decontare zilnică de 352.000 de euro. Ciudat este că în 3 februarie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța că va finanța, prin Programul Operațional Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază și sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro. Logic ar fi fost ca acești bani să ajungă la bugetul de stat, care a tăiat din banii românilor 106 milioane de euro, însă banii s-au evaporat misterios.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

În fapt, Uniunea Europeană nu și-a asumat cazarea și hrana refugiaților ucraineni, lăsând această problemă la latitudinea statelor în care ucrainenii alegeau să locuiască. Fondurile europene anunțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene erau doar un artificiu al instituției, care a luat bani de la alte proiecte necesare României pentru a finanța bunăstarea refugiaților. Se pare însă că România a fost singura țară care a dat bani, cu generozitate, refugiaților ucraineni, dovadă că și numărul acestora a crescut și continuă să crească în țara noastră. Pentru fiecare ucrainean, Guvernul a plătit 70 de lei pe zi, ajungându-se ca o familie compusă din 3 persoane să încaseze de la statul român 6.300 de lei pe lună.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Mai mult decât salariul minim

Pentru că a ajuns la fundul sacului și pentru că românii au aflat, cam toți, de sfidarea Guvernului față de populația țării, Executivul a decis să reducă cei 2.100 de lei pe cap de ucrainean la 2.000 de lei pe cap de familie sau de refugiat singur. Păi și 2.000 de lei înseamnă mai mult decât salariul minim pe economie, care este de 1.898 de lei. Singura condiție este ca, după patru luni de acordare a sumei forfetare, cum au numit-o guvernanții, refugiații să se înscrie la Agențiile de Forță de Muncă și Șomaj, pentru a-și căuta un loc de muncă. Cei 2.000 de lei vor fi acordați până la sfârșitul anului 2023 și dacă refugiații nu se angajează. ”Doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina pe piața muncii din România, pentru ca aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată”, a arătat Guvernul.

Tăierea ajutorului, pe motiv de explozie a chiriilor

Până la urmă, nu discriminarea față de propriii cetățeni a fost motivul pentru care s-au mai tăiat din sumele consistente oferite unor refugiați atât de săraci încât circulă prin România doar cu bolizi de lux și mănâncă la restaurante de 5 stele. Ci, culmea, doar majorarea artificială a chiriilor, în special în zona Constanței, unde ucrainenii au cam ocupat tot ce se putea ocupa. ”Decontarea cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași, fiind astfel, alimentată piața imobiliară din zonele căutate de persoanele care provin din zona de conflict armat din Ucraina, fapt ce a dus la scăderea sub aspectul ofertei și, implicit, la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului. Foarte important de precizat este faptul că Executivul habar nu are câți refugiați ucraineni sunt acum în România, astfel că nu poate estima costurile cu suma forfetară acordată acestora.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191