„Ne fac praf. Să ne folosim degetele pe post de baionetă?”. Rușii de pe frontul din Ucraina își sună nevestele și plâng la telefon

„Ne fac praf. Să ne folosim degetele pe post de baionetă?”. Rușii de pe frontul din Ucraina își sună nevestele și plâng la telefon

Serviciile de informații ucrainene au interceptat 17 convorbiri telefonice de la începutul lunii iulie ale soldaților ruși care luptă în Ucraina. Fragmente ale acestor apeluri telefonice demonstrează că rușii se plâng de pierderile mari și de echipamentele aproape inexistente, scrie Reuters. „Fără muniție, Să ne folosim degetele pe post de baionetă?”, s-a plâns un rus soției.

SONDAJ PE INTENTIA DE VOT – PSD ramane pe primul loc, cu 29% in optiunile romanilor la alegerile parlamentare. AUR isi pastreaza pozitia a doua, iar PNL ramane pe locul al treilea

La două luni de la începerea contraofensivei ucrainene, Andrei, un soldat rus aflat pe front, și-a sunat soția în 12 iulie ca să îi spună că unitatea lui suferă pierderi grele. Erau atât de prost echipați, a spus el, încât se simțeau ca forțele sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

Şofer, oprit cu focuri de armă pe DN1, lângă Ploieşti, după ce a furat o maşină din mall: „Eu sunt stăpânul lumii, dezactivez conexiunea cu poliția”

„Ne fac Fără muniție, Să ne folosim degetele pe post de baionetă?”, a spus Andrei.

ATENTIE, VORBESTE UDROIU! – Prima opinie a judecatorului Mihail Udroiu, proaspat promovat la Inalta Curte, privind efectele deciziei CJUE relativ la prescriptia raspunderii penale

Conversația este un fragment din cele 17 apeluri telefonice efectuate de soldații ruși care luptă în sudul și estul Ucrainei și care au fost interceptate în primele două săptămâni din iulie de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Interceptările, puse la dispoziția Reuters de o sursă de informații ucraineană,  oferă o imagine rară – deși evident parțială – asupra situației în care se aflau unii soldați ruși în timpul contraofensivei ucrainene.

Soldații ale căror convorbiri au fost interceptate se plâng că unitățile lor au suferit pierderi grele, că nu au muniție, nici pregătire, nici echipament adecvat, în timp ce moralul este scăzut.

Atât Rusia, cât și Ucraina ascund pierderile pe care le consideră secret de stat. Ucraina a recunoscut că eforturile sale de recucerire a teritoriului au fost îngreunate de câmpurile minate rusești și de liniile defensive bine pregătite ale rușilor. Ucraina a eliberat sate, dar nu a recâștigat localități mai mari, iar linia frontului a rămas în mare parte neschimbată, ceea ce frustrează aliații occidentali ai Kievului.

Reuters nu a putut determina cât de reprezentative sunt interceptările pentru condițiile din cadrul armatei Rusiei. Sursa de informații ucraineană nu a dat detalii despre cum au fost selectate înregistrările, scrie Reuters.

Neil Melvin, director pentru Studii de Securitate Internațională la Royal United Services Institute (RUSI), think-tank din domeniul apărării și securității cu sediul la Londra, a declarat că apelurile par să confirme că unele forțe ale armatei ruse au fost aruncate în operațiuni defensive fără pregătire suficientă și au suferit pierderi mari, ceea ce a dus la tensiuni între soldați și comandanți.

„Nu mai există al doilea batalion. L-au făcut bucăți”

Într-o declarație, SBU a afirmat că monitorizează în mod constant situația din teritoriile ocupate ale Ucrainei, inclusiv prin interceptări telefonice, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Reuters a putut confirma că numerele de telefon mobil furnizate erau înregistrate pe numele militarilor sau al rudelor acestora, dar a dezvăluit doar fragmente din convorbirile soldaților a căror identitate a putut să o verifice.

În fragmente, mai mulți soldați au folosit un limbaj vulgar în care vorbesc despre pierderile grele de pe front.

„Nu mai există al doilea batalion. L-au făcut bucăți”, i-a spus Maxim, un soldat din regiunea siberiană Irkutsk, soției sale cu care a vorbit la telefon în 3 iulie.

El i-a spus că batalionul fusese pe frontul Lîman din nord-est, una dintre cele trei zone în care Statul Major General ucrainean raporta lupte grele și contraatacuri rusești.

Ce înseamnă „Cargo 200”

Referindu-se la camarazii lui morți, Maxim a folosit expresia „Cargo 200”, un termen care a apărut în timpul războiului purtat de URSS în 1979-89 în Afganistan, ca un cod militar pentru sicriele de zinc folosite pentru a transporta acasă trupurile soldaților ruși morți. Adesea prescurtat la „200”, termenul acesta este încă utilizat pe scară largă atât în Rusia, cât și în Ucraina pentru a descrie soldații uciși, în timp ce „Cargo 300” desemnează răniții. „Practic, nu au putut nici măcar să recupereze (cargo) 300. Cei 300 au devenit 200”, a spus Maxim.

„Au fost sfâșiați. Zac acolo: nici măcar nu pot să le adune pe unele dintre ele (cadavre). Sunt deja putrezite – mâncate de viermi”, spune un alt rus, Alexei, mobilizat în armata rusă, pe 29 septembrie. „Imaginează-ți, aruncate în linia întâi fără echipament, fără nimic”, i-a mai spus el mamei sale.

Alexei a spus că militarii mobilizați anul trecut, asemeni lui, au fost trimiși pe linia frontului, în ciuda asigurărilor publice date de Putin că nu se va întâmpla așa, și a spus că nu li se oferă echipament adecvat pentru a lupta. Interceptările SBU au precizat că Alexei a fost localizat în tranșeele rusești din jurul orașului ocupat Rubijne din regiunea Luhansk, în estul Ucrainei. Reuters nu a reușit să verifice această informație sau să determine unitatea din care făcea parte. Alexei și-a ironizat superiorii și înaltul comandament al armatei pentru că i-a ascuns lui Putin pierderile de trupe. „Totul este mușamalizat. Toată lumea este speriată. Ei trimit trupe mobilizate pe linia frontului. Până la urmă, generalilor nu le pasă deloc”, a continuat soldatul.

Un al patrulea soldat, Andrei, și-a sunat soția în 5 iulie și i-a povestit despre problemele întâmpinate în recuperarea soldaților răniți sau morți de pe câmpul de luptă, precum și despre pierderile grele suferite de o companie rusă. „Băieții au fost nenorociți ieri. Toată unitatea a fost transformată în nimic. Au mai rămas 17 băieți”, a spus el. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191