Noi reguli pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Legea a intrat în vigoare

Noi reguli pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Legea a intrat în vigoare

În încercarea de a reglementa situația românilor care nu locuiesc la adresa menționată în buletin, a fost introdusă o nouă lege care aduce schimbări semnificative în procesul de obținere a vizei de flotant. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut cunoscut faptul că cererile pentru obținerea acestei vize au înregistrat o creștere alarmantă de 112% la nivel național, comparativ cu alegerile precedente.

Mircea Cosma, sfat pentru politicienii prahoveni: „Dacă nu aveți aceste răspunsuri, nu mai candidați prin acest județ!”

Care sunt noile reguli

Noile reguli vizează asigurarea conformității cu legea a persoanelor care nu locuiesc la adresa din buletin și nu au vize de flotant. Potrivit noilor prevederi, organele de poliție sunt autorizate să efectueze verificări atunci când sunt sesizate nereguli în acest sens.

Luju.ro: Aşa trebuie să judece un judecător!

Cătălin Predoiu a subliniat că în urma verificărilor s-au descoperit nereguli în legătură cu 451 de persoane, reprezentând aproximativ 6,6% dintre cazurile verificate. Aceste măsuri vin în contextul unei preocupări crescute pentru corecta reflectare a domiciliului electoral și a reședinței efective a cetățenilor, în special în perioade cu importanță electorală.

Situație dramatică în Provița de Sus şi Provița de Jos! 4000 de prahoveni nu au apă potabilă

Documentele necesare pentru viza de flotant

Pentru a obține viza de flotant, cei care nu locuiesc la adresa din buletin trebuie să urmeze un set de proceduri stabilite de autoritățile locale. Printre documentele necesare se numără:

Cerere de viza de flotant: Aceasta poate fi obținută de la primărie sau de pe site-ul acesteia și trebuie completată cu datele personale ale solicitantului.

Documente de identitate: Actul de identitate, precum cartea de identitate sau pașaportul, este obligatoriu. De asemenea, se pot solicita documente care să ateste dreptul de folosință a locuinței respective.

Dovada dreptului de folosință a locuinței: Acest lucru poate fi demonstrat prin contractul de închiriere, titlul de proprietate sau alte documente relevante.

Declarație pe proprie răspundere: Solicitantul poate fi pus să completeze o declarație care să confirme că locuiește efectiv la adresa menționată în cerere.

Alte documente: Autoritățile locale pot solicita și alte documente în funcție de circumstanțe, cum ar fi certificatul de naștere sau de căsătorie.

Pe lângă aceste măsuri, autoritățile au anunțat și o veste bună pentru cetățenii români. Conform unui proiect de lege, aceștia vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, precum buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, se apropie de data expirării. Această inițiativă are scopul de a asigura o mai mare conștientizare a cetățenilor cu privire la necesitatea actualizării și reînnoirii documentelor importante.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191