Este deja cunoscută schimbarea sistemului pregătită pentru cea mai importantă competiție de fotbal în care sunt implicate cluburile din Europa. Începând cu sezonul 2024 – 2025, numărul echipelor participante în prima fază a competiției va crește de la 32 (așa cum este cazul în actuala ediție, ultima în formatul vechi) la 36.
Secretarul general adjunct al UEFA, Giorgio Marchetti, a explicat că faza grupelor va fi înlocuită de un minicampionat, fără partide tur-retur între echipele participante.
Interesant este că schimbarea avantajează marile campionate naționale de pe continent, cele care grupează cluburile puternice, cu mari valori ale loturilor și transferuri realizate la sume impresionante. Astfel, există posibilitatea reală ca 7 echipe dintr-un campionat de top să fie prezente la startul următoarelor sezoane de Champions League.
De ce s-a decis schimbarea formatului Ligii Campionilor
Poate părea de neînțeles dorința organizatorilor de a modifica un sistem care pare deja că funcționează foarte bine. Zilele de Champions League stârnesc un interes major în rândul microbiștilor și al amatorilor de pariuri fotbal, televiziunile care transmit meciurile de top au parte de numeroși telespectatori iar ziarele de sport se vând ca „pâinea caldă”.
Totuși, audiențele în scădere ale meciurilor din faza grupelor în Liga Campionilor în ultimii ani au indicat o potențială problemă pentru această competiție. Practic, formații de valoare scăzută ajung să se califice de multe ori doar pentru a face act de prezență în fața echipelor mari. Aceste meciuri nu sunt atât de urmărite la TV sau online și nici măcar tribunele nu sunt mereu pline.
Mai mult decât atât, cluburile mari consideră că aceste formații „de mâna a doua” obțin prea mulți bani pentru jocurile în care evoluează în Champions League. Formațiile de top, angrenate într-o cursă continuă a transferurilor pe sume imense de bani, nu mai sunt mulțumite de veniturile generate de UEFA Champions League. Eforturile lor financiare nu mai sunt recompensate suficient în Liga Campionilor, ținând cont că trofeul aduce doar 120 – 130 de milioane de euro, iar celelalte echipe cu statut VIP primesc și mai puțini bani.
Prin noua formulă, marile campionate sunt avantajate, putând propaga mai multe echipe, mai rapid către fazele de interes ale competiției. Distribuția banilor în Champions League este un subiect sensibil, dar de maximă relevanță, căci cluburile de top au cheltuieli din ce în ce mai ridicate pentru plata transferurilor și pentru plata salariilor jucătorilor.
UEFA pare dispusă să negocieze inclusiv la capitolul de împărțire a banilor în raport cu audiențele. Cluburile mici se opun, însă cuvântul lor are o putere destul de scăzută, pentru că totul depinde de numărul de fani, de modul în care aceștia își exprimă interesul față de competiție în sine.
7 echipe din aceeași țară în prima fază a competiției?
Noile reguli valabile din sezonul 2024 – 2025 deschid posibilitatea ca 7 formații din aceeași țară să joace în Champions League. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care câștigătoarele Champions League și Europa League din fiecare sezon au asigurat locul pentru ediția imediat următoare. Dacă în actualul sezon vor exista două formații care să se impună în cupele europene, fără ca acestea să termine între primele 5 în campionat, atunci acea ligă va avea nu mai puțin de 7 reprezentante în Liga Campionilor.
Este deja clar faptul că Premier League va avea cel puțin 5 echipe în Champions League în sezonul viitor. Anglia conduce detașat clasamentul coeficienților la fotbal, deci va avea asigurat un loc suplimentar față de alte campionate de top care vor trimite în Liga Campionilor câte 4 echipe în mod direct. De altfel, și în actualul sezon există o situație similară: Spania este prezentă în faza grupelor cu 5 formații: Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid și Real Sociedad s-au clasat pe locurile 1-4 în La Liga, iar Sevilla a câștigat UEFA Europa League.