Nu e de joacă. Prahovenii care nu declara ca au fosa septica risca amenzi de 10.000 lei

Nu e de joacă. Prahovenii care nu declara ca au fosa septica risca amenzi de 10.000 lei

Românii care nu și-au declarat fosele septice la primării riscă amenzi de până la 10.000 de lei. În același timp, românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni un aviz de la gospodărirea apelor

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

Românii care nu sunt racordaţi la sistemul de canalizare și au fose septice în gospodărie au avut termen-limită până pe 30 octombrie să le declare la primărie, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în primăvară. Cei care nu au făcut-o riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

SONDAJ Inscop/ Cu cine votează românii dacă mâine ar fi alegeri. PSD conduce detaşat

Prin acest demers, statul român își dorește să inventarieze gospodăriile care folosesc fose septice și să le pună oarecum în legalitate. Fiecare primărie este obligată să întocmească un registru al foselor septice din localitate. În același timp, românii care le deţin sunt nevoiți să obţină în următoarele luni şi un aviz de la gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează și că aceasta este vidanjată de operatori autorizați. Ulterior, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, locatarii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an.

Mii de ploieşteni au umplut centrul oraşului, de Ziua Națională a României. Diseară va avea loc un spectacol de artificii GALERIE FOTO

Cea mai scăzută rată de conectare la canalizare din UE

Măsura este necesară pentru „că una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane”, se arată în nota de fundamentare a HG 714/26.05.2022. „Dificultățile legate de implementarea acestei directive sunt determinate de gradul redus de asigurare a serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, uzura fizică și morală a infrastructurii aferente și costurile deosebit de mari implicate de respectarea cerințelor europene. Rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, fiind printre cele mai scăzute din țările UE. Diferențele dintre zonele urbane și cele rurale sunt foarte mari: în timp ce municipalitățile mai mari se apropie de respectarea standardelor UE, comunitățile mai mici (în special în zonele rurale) înregistrează o întârziere considerabilă”, se mai arată în document.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că sunt gospodării cu fose care nu se încadrează în normele de mediu. „Sunt foarte multe fose septice care nu respectă standardele minime de epurare a apelor uzate. Sunt foarte multe situaţii când este aproape imposibil de urmărit cine face curățarea şi unde ajunge apa uzată”, a precizat ministrul.

„Prima conectare”

Totodată, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”, un program prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar de către stat. Primele ajutoare pot fi deja accesate începând cu data de 1 noiembrie 2022, iar statul va deconta suma de maximum 1.900 de euro pentru racordarea la canalizare și/sau alimentare cu apă curentă a fiecărei gospodării în parte. Acești bani nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de AFM companiilor care vor efectua lucrările de conectare la canalizare. De precizat că nu oricine poate beneficia de finanţare. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile modeste din punct de vedere financiar, care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat pe membru de familie, adică 525,50 lei. Cei care vor să beneficieze de acest program trebuie să contacteze operatorii de servicii de alimentare cu apă și/sau canalizare din zona lor, care vor întocmi listele pentru finanțare.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare.

Cât costă fosa și o vidanjare

În acest moment, pe piață, preţul unei fose septice este, în funcţie de capacitate, între 6.000 de lei (3.500 litri) şi peste 15.000 (5.000 litri) de lei cu tot cu montaj. Orientativ, o fosă de 3.500 litri poate deservi cinci sau chiar șase persoane în timp ce una de capacitatea mai mare poate fi suficientă pentru cel mult zece persoane.

O vidanjare a unei fose septice se face în funcție de capacitatea acesteia, dar în medie undeva la doi ani și costă, la fel, în funcție de mărimea acesteia, dar și de locul în care este plasată, cel puțin 500 de lei, însă poate ajunge și la 800 de lei. Experții susțin că intervalul dintre vidanjări poate fi simțitor mărit, chiar și dublat, dacă se utilizează substanță bioactivatoare. Oricum, apelați numai la firme autorizate pentru astfel de operațiuni, pentru a putea primi aviz de la gospodărirea apelor.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191